De hoge heuvels van Bukittinggi

De ‘Jam Gadang’

Bukittinggi betekent letterlijk ‘hoge heuvel(s)’ in het Indonesisch. Het is de naam van een stadje in de Padangse Bovenlanden van West-Sumatra. Met een bevolking van zo’n 100.000 mensen is Bukitttinggi een van de grotere steden van West-Sumatra. Ondanks dat het niet per se een echte toeristenattractie is zijn er veel Nederlanders te vinden, vooral vanwege de koloniale geschiedenis. Het is zeker de moeite waard om enkele dagen door te brengen in het hoogland van Bukittinggi.

Het bekendste gebouw van de stad is de Jam Gadang, de Grote Klok. Hoewel het met zijn 26 meter vergeleken met klokkentorens in Nederland maar een klein torentje is, is de toren bekend in het hele land. De bouw van de toren was een cadeau van koningin Wilhelmina aan een lokale bestuurder in 1926. Het schijnt dat de kosten voor de bouw 3000 gulden waren… Oorspronkelijk heeft de toren er Nederlands uitgezien met een haan op de top. Tijdens de Japanse bezetting werd die er afgehaald en na de Indonesische onafhankelijkheid is het dak veranderd naar de typische puntige stijl van West-Sumatra.

De Limpapeh-brug in het midden van de stad

Andere bezienswaardigheden in Bukittinggi zijn het 19e-eeuwse fort ‘De Kock’ (waar op een paar ruïnes en kanonnen na weinig te zien is), de Limpapeh-brug en de dierentuin. De dierentuin is, zoals meerdere dierentuinen in Indonesië, geen aanrader. De meeste kooien bestaan alleen uit beton en alle dieren liggen op apegapen in hun kooi. De locals in de dierentuin wilde met ons (‘blanke westerlingen’) op de foto in plaats van met de dieren.

Het gebied rondom de stad (nu gewoonlijk Hoogland van Bukittinggi genoemd, in de koloniale tijd de Padangsche Bovenlanden) is een schitterend vulkaanlandschap. De bergen van bijna 3000 meter hoog, het Maninjau-meer en de Sianok-kloof vormen een indrukwekkende omgeving. Per gehuurde scooter is het makkelijk om de omgeving te bekijken. Een rijbewijs is niet nodig (officieel wel, in praktijk niet) en de wegen zijn rustig en goed begaanbaar.

Mijn scootertrip ging naar de evenaar, zo’n 60 kilometer ten noorden van de stad. Ondanks dat de evenaar logischerwijs weinig voorstelt (een bord met ‘u passeert de evenaar’ is alles) is de trip zeer de moeite waard vanwege het landschap met rotsen, bossen en rijstvelden. Voor dit soort trips is de stad Bukittinggi een ideale uitvalsbasis met een ruim aanbod aan hotels, veel warungs (eetstalletjes) en restaurants en enkele café’s. Hoewel westers eten makkelijk te vinden is staat West-Sumatra bekend om de pittige Padang-gerechten dus als je in Bukittinggi bent moet je dat zeker proberen!

Bukittinggi is ongeveer 2 uur rijden vanaf de stad Padang, waar ook het dichtstbijzijnde vliegveld is. Ik verbleef zelf in Hotel Singgalang. Qua locatie en prijs prima maar ik denk dat er andere hotels zijn die beter zijn.

Een Reactie op “De hoge heuvels van Bukittinggi

  1. Hoi! Leuk om te lezen over Bukittinggi. Ik ga eind mei 8 weken naar Indonesië en we trekken een paar weken uit voor Sumatra. Kon je met de scooter ook bij het Maninjaumeer en de Sianokkloof komen of moet je daar echt een tour voor gaan doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s