Kritiek op de luidsprekers van moskeeën

In Indonesië is de laatste tijd veel discussie over de kakofonie van moskee-luidsprekers. De oproepen tot gebed van de 800.000 Indonesische moskeeën leiden tot ergernis. Vijf keer per dag worden moslims normaal gesproken opgeroepen tot gebed door middel van de azan. Tijdens de huidige maand van ramadan worden de luidsprekers echter ook buiten de azan gebruikt voor de voordracht van Koranteksten.

Door niet-moslims, maar juist ook vanuit de moslimgemeenschap zelf is nu opgeroepen het gebruik van de luidsprekers te beperken. Aan het begin van de ramadan stelde de vicegouverneur van de provincie Centraal-Kalimantan: “Gebruik geen luidsprekers voor het voordragen van de Koran. Houd rekening met mensen van andere geloven die willen rusten. Luidsprekers kunnen gebruikt worden voor de azans, maar zet de luidsprekers na 9 uur ’s avonds uit.” Voormalig vicepresident Jusuf Kalla voegde toe: “Het gebruik van luidsprekers op moskeeën zal niet verboden worden, maar het volume moet gereguleerd worden.”

Onverwacht kreeg deze mening bijval van de FPI (‘Islam-verdedigingsfront’), een organisatie die bekend staat om ‘handhavingsacties’ tegen niet-islamitische activiteiten. Het hoofd van de FPI in Jakarta zei: “Het is inderdaad beter als moskeeën hun luidsprekers bijstellen als de Koran wordt voorgedragen, zodat andere mensen niet gestoord worden. Vooral als de voordrager niet vloeiend kan voordragen, of niet begrijpt wat hij leest. Als er goed wordt voorgedragen en de tekst wordt begrepen dan is het gebruik van luidsprekers geen probleem. Maar alsjeblieft doe het niet te luid, en alleen overdag. Het punt is, stoor anderen niet. Moslims moeten anderen respecteren.”

Afgelopen april had de huidige vicepresident Boediono al opgeroepen tot matiging van het luidsprekergeluid. Hij zei dat vooral moskeeën die dicht bij elkaar staan rekening met elkaar moeten houden, en dat de azan niet moet uitmonden in een ‘luidsprekeroorlog’ tussen verschillende moskeeën. In het parlement zijn de meeste politici het er mee eens dat het geluid gematigd moet worden, maar de meesten zijn niet voor strenge regels of wetgeving.

Een bedrijf in Jakarta wil inspringen op de discussie en heeft een beter type luidspreker ontwikkeld. “Het doel van deze luidsprekers is dat Indonesische moskeeën een ‘jazz lounge-standaard’ krijgen.” Deze luidsprekers zijn dubbel zo duur als normale maar volgens het bedrijf willen veel moskeeën dat betalen voor een betere kwaliteit.

[Ik heb artikelen uit The Jakarta Post en The Jakarta Globe gebruikt als bronnen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s