Het witte kratermeer van Ciwidey

Laatste update: 24 april 2017 (nieuwe prijzen)

In het Preanger hoogland van West-Java, op 2.430 meter hoogte, is het kratermeer Kawah Putih (‘witte krater’) te vinden. Door de bijzondere lichtblauwe kleur van het meer is het een bekende toeristische attractie. Het meer ligt in een van de kraters van de vulkaan Patuha. De krater van de Kawah Putih is al sinds het jaar 1600 niet meer actief geweest, maar het is duidelijk te merken dat het om een vulkaan gaat door de sterke zwavelgeur.

Overzicht over het kratermeer van Kawah Putih

De zwaveldampen zijn duidelijk te zien

Ondanks de naam ‘Witte Krater’ is het water erg blauw. Dat komt door het hoge zwavelgehalte. Met een pH-waarde van ongeveer 0,5 tot 1,3 is het water vergelijkbaar met accuzuur.

Overblijfselen van een oude zwavelmijn uit de koloniale tijd. Op het bord staat “Gevaar! Blijf niet te lang voor de grot staan!”. Waarom dat is wordt er niet bij verteld maar ik denk dat het te maken heeft met een of andere mythe of legende.

De Kawah Putih werd in 1837 ontdekt door de Duits-Nederlandse ontdekkingsreiziger Franz Junghuhn. Hij maakte deze tekening.

Praktische informatie voor het bezoeken van de Kawah Putih

De Kawah Putih ligt ongeveer twee uur rijden ten zuiden van Bandung. Het makkelijkste is het met de auto maar het kan ook met het openbaar vervoer (maar dan duurt het langer). Vanaf busterminal Leuwipanjang in Zuid-Bandung kost een bus naar Ciwidey minder dan 10.000 rupiah en vanaf Ciwidey naar de voet van de berg gaat per bemo (minibusje) voor 5.000 rupiah. Bij de parkeerplaats aan de voet van de berg moet een entreebewijs gekocht worden voor 50.000 rupiah (prijs voor buitenlandse toeristen) en voor 15.000 extra wordt je met een busje de vijf kilometer naar boven en weer terug gebracht. Met een eigen auto de berg op rijden is een stuk duurder, dat kost 150.000.

Doordat het meer op grote hoogte ligt is de temperatuur een stuk lager dan in Bandung. Afhankelijk van het weer kan het afkoelen tot zo’n 10 graden, dus het is aan te raden om een trui mee te nemen. Vanaf ongeveer een uur voor zonsondergang is het niet meer mogelijk de Kawah Putih te bezoeken dus het is belangrijk niet te laat vanuit Bandung te vertrekken. In Ciwidey en andere stadjes rondom de berg zijn ook hotels beschikbaar maar de meeste toeristen verblijven in Bandung. Ook zijn er in de buurt van de Kawah Putih veel Soendanese restaurants, met het typische eten van West-Java, en aarbeienboerderijen waar je zelf aardbeien kunt plukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s