Autoverkopen groeien, net als het fileprobleem

In de maand juli 2012 werden er in Indonesië 103.219 auto’s verkocht, een nieuw record. De sterke groei van het aantal motorvoertuigen vergroot het fileprobleem. Vooral op de eilanden Java en Bali en in enkele grote steden zoals Medan en Makassar worden de files een steeds groter probleem.

Terwijl het aantal auto’s en scooters in Indonesië in de jaren 90 vrij klein was, is er sinds het einde van de economische crisis van 1998 een zeer sterke groei. In de onderstaande grafiek is te zien dat er in 2010 al zo’n 9 miljoen auto’s op de weg waren, en meer dan 60 miljoen motorfietsen! Deze groei zet nog steeds door, en wordt alleen maar groter. Vorig jaar werden er 894.164 auto’s verkocht en voor dit jaar wordt een vergelijkbaar aantal verwacht.

De ontwikkeling van het aantal auto’s en motorfietsen in Indonesië door de jaren heen

Verreweg het grootste deel van de auto’s, en ook een groot deel van de scooters, wordt op krediet gekocht. Daardoor is het voor een groot deel van de bevolking mogelijk een motorvoertuig aan te schaffen, ondanks dat het geld eigenlijk niet beschikbaar is. Dit jaar heeft de overheid een nieuwe regel ingevoerd dat voor een autokrediet een minimale aanbetaling van 25% vereist is. Er was verwacht dat dit de autoverkopen wat zou vertragen, maar daar blijkt tot nu toe niets van. De maand juli 2012 had de hoogste maandelijkse verkoop aller tijden. De maand voor het Suikerfeest worden er traditioneel extra veel auto’s verkocht, omdat iedereen vervoer nodig heeft om in de suikerfeestvakantie familie te bezoeken en terug te keren naar het geboortedorp.

File op de Jalan Asia-Afrika in Bandung

Deze jaarlijkse trek van de stad naar het dorp van herkomst zorgt voor lange files, vooral van Jakarta richting Centraal- en Oost-Java. Maar niet alleen tijdens het Suikerfeest, ook in de rest van het jaar is het fileprobleem groot. Vooral in de metropoolregio Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi) zijn de problemen groot. In dit gebied bevinden zich momenteel 2,7 miljoen auto’s en meer dan 10 miljoen motorfietsen, veel te veel voor de capaciteit van het wegennet. Als het regent zijn de files extra hevig, omdat veel kleinere wegen dan onbegaanbaar zijn door overstromingen. Gezien het gebrek aan snel en betrouwbaar openbaar vervoer is het voor de meeste mensen geen optie om de auto of scooter te laten staan, vandaar dat de verkopen zo snel groeien.

De populairste automerken in Indonesië zijn Toyota en Daihatsu, die respectievelijk 37% en 15% marktaandeel hebben. Afgezien van luxemerken als Mercedes en BMW zijn Europese auto- en motorfietsfabrikanten nauwelijks vertegenwoordigd. De Indonesische markt wordt gedomineerd door Japanse merken als Toyota, Daihatsu, Honda en Yamaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s