AirAsia neemt Batavia Air over

Vliegtuigen van AirAsia en Batavia Air

Het Indonesische ministerie voor transport heeft gisteren de overname van Batavia Air door AirAsia goedgekeurd. Met de acquisitie verdubbelt AirAsia het marktaandeel in Indonesië.

AirAsia is een lowcost-luchtvaartmaatschappij uit Maleisië met dochtermaatschappijen in Thailand, de Filipijnen, Japan en Indonesië. Aan de activiteiten van Indonesia AirAsia, de Indonesische dochteronderneming, worden nu de activiteiten van Batavia Air toegevoegd. Batavia Air is een relatief jonge maatschappij, begonnen in 2001 met één Fokker-vliegtuig.

Indonesia AirAsia heeft momenteel 21 vliegtuigen in de vloot, Batavia Air heeft er nu 24. Terwijl AirAsia in Indonesië erg sterk is in de internationale markt (meer dan 40% van Indonesië’s internationale vluchten) is Batavia een belangrijke speler in binnenlandse vluchten (bijna 7 miljoen passagiers per jaar). Zowel Indonesia AirAsia als Batavia Air hebben hun belangrijkste basis op Soekarno-Hatta International Airport bij Jakarta. AirAsia heeft extra hubs in Bandung en op Bali, terwijl Batavia Air een extra basis heeft in Surabaya.

Wetgeving

De Indonesische wet staat geen meerderheidsbelang toe voor buitenlandse bedrijven in Indonesië. Net als bij Indonesia AirAsia wordt Batavia Air daarom voor 49% eigendom van de Maleisische NV ‘AirAsia Berhad’. Beide bedrijven zijn voor 51% in eigendom van het Indonesische PT Fersindo Nusaperkasa. De directeur-generaal van het ministerie zei: “Wij gaan ermee akkoord dat Batavia Air zijn aandelen verkoopt aan Fersindo en Airasia. Het proces moet in lijn zijn met de eigendomsregels in Indonesië, die minimaal 51% Indonesisch eigendom voorschrijven.”

De overnameprijs is vastgesteld op 756 miljard rupiah (€ 63 miljoen). Voor AirAsia is het de eerste grote overname in de luchtvaartbranche. In maart 2013 moet de overname geheel afgerond zijn.

Groei van AirAsia en Batavia

AirAsia en Batavia Air zijn geen uitzonderingen binnen de groeiende Indonesische luchtvaartbranche. Nieuwe vluchten zijn toegevoegd aan de netwerken van beide maatschappijen, zowel binnenlands als internationaal. Zo maakte AirAsia gisteren bekend vanaf oktober vier maal per week van Surabaya naar Johor Bahru in Maleisië te gaan vliegen.

AirAsia focust zich in Indonesië vooral op de grote vliegvelden (Jakarta, Bandung, Surabaya, Bali, enzovoort), terwijl Batavia Air vliegt op bijna elke provinciehoofdstad en andere belangrijke steden, inclusief verschillende bestemmingen op de Molukken en op Sulawesi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s