Indonesië gaat tijdzones samenvoegen

De Indonesische overheid wil het hele land onderbrengen in één tijdzone. Volgens de minister van economische zaken levert de samenvoeging een kostenbesparing van “biljoenen rupiahs” op.

Huidige situatie

Momenteel is Indonesië verdeeld over drie tijdzones. Verreweg het grootste deel van de bevolking bevindt zich in de tijdzone WIB (Waktu Indonesia Barat, West-Indonesische Tijd). Onder andere de steden Medan, Jakarta, Bandung en Surabaya bevinden zich in deze zone. Andere landen die deze tijd aanhouden zijn onder andere Thailand en Vietnam.

Het midden van Indonesië gebruikt de tijd WITA (Waktu Indonesia Tengah, Centraal-Indonesische Tijd). Het eiland Bali ligt in deze zone, net als bijvoorbeeld de steden Makassar en Manado. Buiten Indonesië wordt deze tijd gebruikt in onder andere geheel China, Maleisië en Singapore.

Het dunbevolkte oosten van Indonesië (de Molukken en Papoea) gebruiken WIT (Waktu Indonesia Timur, Oost-Indonesische Tijd). Dit is dezelfde tijdzone als Japan, Korea en Oost-Timor gebruiken.

De huidige tijdzones van Indonesië

Voorstel tot samenvoeging

De Indonesische overheid heeft nu voorgesteld de drie bovengenoemde tijdzones samen te voegen, en in het hele land UTC+8 te gaan gebruiken. Van oost tot west zal dus dezelfde tijd gelden, ondanks dat de zon in Papoea drie uur eerder opkomt dan in Atjeh. In Jayapura, de hoofdstad van Papoea, zal de zon opkomen rond half 5. In Banda Aceh, de hoofdstad van de provincie Atjeh, pas rond half 8.

De overheid verwacht dat de samenvoeging een aantal voordelen heeft. In het westen, waar de belangrijkste steden liggen, blijft het ’s avonds wat langer licht, waardoor elektriciteit bespaard kan worden. Bedrijven die in meerdere tijdzones in het land actief zijn kunnen hun productiviteit vergroten doordat alle werknemers gelijkertijd werken. Het belangrijkste voordeel wordt gezien in de internationale handel. Door de samenvoeging komt heel Indonesië in dezelfde tijdzone te liggen als de belangrijke handelspartners. Handel van Jakarta met onder andere Singapore, Kuala Lumpur, Beijing en Hongkong wordt vergemakkelijkt.

In 2001 is er in Thailand een vergelijkbaar voorstel geweest, om de tijd gelijk te trekken met de Chinese en Maleisische tijd. Dat voorstel heeft het destijds niet gehaald, maar wellicht wordt dat heroverwogen als ook Indonesië die tijd deelt.

Vooral met betrekking tot de veiligheid zijn er twijfels geuit over het effect van de samenvoeging van tijdzones. In Indonesië beginnen de scholen gewoonlijk om 7 uur ’s ochtends, wat in West-Indonesië zal betekenen dat kinderen in het donker naar school moeten.

Het oorspronkelijke idee was om de tijdzones samen te voegen op 28 oktober 2012. Afgelopen week heeft de minister aangegeven dat de voorbereidingen nog in volle gang zijn en dat 28 oktober niet gehaald wordt. “We hebben tenminste drie maanden nodig voor de succesvolle implementatie.” Momenteel wordt verwacht dat de tijdzones begin 2013 samengevoegd zullen worden.

De tijdzone UTC+8 betekent dat de tijd in Indonesië in de winter 7 uur voor zal lopen op Nederland. Omdat de tijd in Nederland in de zomer een uur verspringt is het verschil dan 6 uur.

Update 2017

Het plan voor het samenvoegen van de tijdzones stamde uit 2012, onder de vorige president Susilo Bambang Yudhoyono. Ook de huidige president Joko Widodo heeft echter aangegeven het plan te zien zitten. Het voorstel zou zelfs nog verder gaan, omdat de hele Zuidoost-Aziatische Unie (ASEAN) over zou moeten gaan op dezelfde tijd, onder de naam ASEAN Common Time. Ook tijdens een bezoek van de president aan Maleisië in 2015 hebben hij en de Maleisische premier Najib Razak daar over gesproken. Momenteel heeft Zuidoost-Azië nog vier tijdzones.

Een Reactie op “Indonesië gaat tijdzones samenvoegen

  1. I’ll have to see it first !irst, In 2014 they were going to drop three zero’s from the money ! It still is not done. Hell, pretty soon they can drop six !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s