Malindo gaat concurrentie aan in lowcost-luchtvaart

Waar AirAsia tot nu toe de enige echte prijsvechter in de luchtvaartbranche van Zuidoost-Azië was, moet het nu de concurrentie aangaan met het nieuwe Malindo.

Presentatie van Malindo’s oprichting

Vorige week werd de oprichting van Malindo Airways bekendgemaakt. Het is een samenwerking tussen het Maleisische NADI (National Aerospace and Defence Industries) en de Indonesische PT Lion Group, vandaar de naam met een afkorting van Maleisië-Indonesië. NADI is vooral actief in onderhoud van vliegtuigen, terwijl Lion Air, de maatschappij van de Lion Group, de grootste private luchtvaartmaatschappij van Indonesië is.

Terwijl Lion Air een ‘gewone’ luchtvaartmaatschappij is, wordt Malindo dus een lowcost-maatschappij. De bedoeling dat in mei 2013 gestart wordt met een vloot van twaalf Boeing 737-900 vliegtuigen. In eerste instantie zal er gevlogen worden tussen grote Indonesische en Maleisische steden. Later zal er ook gevlogen worden naar andere steden in Azië, zoals Bangkok en Hanoi. Bij de presentatie vorige week werd aangegeven dat het doel is om in tien jaar een vloot van honderd vliegtuigen te hebben!

Omdat AirAsia tot nu toe de enige prijsvechter in de regio was, waren de prijzen niet altijd laag. Verwacht wordt dat een serieuze concurrent als Malindo daar verandering in kan brengen. “AirAsia zal zijn efficiency, punctualiteit, service en marketingstrategieën moeten verbeteren.” Met daarbij de recente overname van Batavia Air door AirAsia is de luchtvaartbranche in Zuidoost-Azië erg dynamisch en interessant.

Rusdi Kirana, de eigenaar van Lion Air, wordt gezien als sturende kracht van de oprichting van Malindo. Hij richtte Lion Air op in 2000 en vloog met één vliegtuig op één route. Nu, twaalf jaar later, vliegt zijn bedrijf met tachtig vliegtuigen op zestig bestemmingen. In februari 2012 bestelde Lion Air in een keer 230 Boeing-vliegtuigen! Zoveel vliegtuigen had Boeing nog nooit tegelijk verkocht. Rusdi is dus zeker een zakenman die van wanten weet, dus de verwachtingen voor Malindo zijn hooggespannen.

De eigenaar van AirAsia, Tony Fernandes, twitterde na de bekendmaking van Malindo dat het voor zijn AirAsia geen probleem zal zijn: “Ik denk dat Malindo problematischer is voor andere Maleisische maatschappijen, niet AirAsia. Wij hebben een zeer sterke positie in Maleisië en zijn echt een regionaal bedrijf.” Volgend jaar zullen we zien of AirAsia inderdaad bestand is tegen een grote nieuwe concurrent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s