Joko Widodo nieuwe gouverneur Jakarta

Joko Widodo viert de overwinning

Joko Widodo, de burgemeester van de stad Solo, heeft de verkiezingen voor gouverneur van de provincie Jakarta gewonnen van de zittende gouverneur Fauzi Bowo.

De officiële resultaten komen pas volgende week, maar de quick count van de stemmen laat een overwinning zien voor Joko Widodo. Joko, die ook bekend is onder de bijnaam De Ruit, zou 54% van de stemmen hebben gekregen. Op de verkiezingsdag zelf al gaf de zittende gouverneur Fauzi Bowo zijn nederlaag toe. De opkomst bij de verkiezingen was 67%, iets hoger dan de 63% in de eerste ronde.

Tijdens de campagne liet Fauzi zich vaak negatief uit over zijn tegenstander, zoals eerder beschreven in het artikel ‘Gouverneur Jakarta weer onhandig’. Direct na de verkiezingen echter feliciteerde hij Joko met de overwinning, en voegde daar aan toe: “Ik zal mij blijven inzetten voor de verbetering van Jakarta.” Basuki Tjahaja Purnama, de running mate Joko die eerder kritiek kreeg van Fauzi om zijn Chinees-christelijke achtergrond, reageerde open en positief. “Er zal plek zijn voor Fauzi in ons team, in elk geval als adviseur.”

Politieke verandering

Volgens analisten is de keuze voor Joko onderdeel van een grotere politieke verandering. Politicoloog Aleksius Jemadu van de Universitas Pelita Harapan (UPH): “Deze verkiezing laat het contrast zien tussen een kandidaat die steunt op het politieke apparaat, en de kracht van een politicus waarvan mensen geloven dat hij echt ‘hart heeft’ voor hun belangen.”

Fauzi Bowo behoort tot de eerste categorie. Hij werkt al zijn hele leven voor de overheid, en werd bij deze verkiezingen gesteund door een ruime meerderheid van de ‘provinciale staten’ en het nationale parlement. Joko Widodo echter was eerder een zakenman in meubels en kwam als outsider de politiek binnen. Zijn goede resultaten in Solo (Centraal-Java) geven hoop voor verbeteringen in Jakarta, ook al is Jakarta een veel grotere en complexere stad.

De algemene opinie over Joko is dat het een eerlijke en vooral corruptie-vrije man is. De vraag blijft echter of hij een megastad als Jakarta kan managen. “Kiezers realiseren zich dat Joko misschien niet kan dealen met de problemen, maar ze hebben geen hoop meer dat Fauzi dat kan. Joko geeft de mensen hoop,” aldus en Indonesisch peilingsbureau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s