De negen vrouwen van Soekarno

De eerste president van Indonesië, Soekarno, is in totaal negen keer getrouwd. Op het ‘hoogtepunt’, tussen 1964 en 1966, had hij zes vrouwen op hetzelfde moment.

In eerste instantie trouwde Soekarno op negentienjarige leeftijd met Siti Oetari. Zij was de dochter van de eigenaar van het studentenhuis in Surabaya waar hij woonde. Toen Soekarno naar Bandung verhuisd was, raakte hij verliefd op de vrouw van de eigenaar van zijn nieuwe studentenhuis. Hij scheidde van zijn eerste vrouw en trouwde met zijn dertien jaar oudere ‘huisbazin’ Inggit Garnasih. Dit zou zijn langste huwelijk zijn. In 1938 was Soekarno door de Nederlanders verbannen naar Bengkulu (westelijk Sumatra) en daar ontmoette hij Fatmawati. Op dat moment was Fatmawati nog maar 15 jaar oud. Toen zij 20 was, in 1943, scheidde Soekarno van Inggit Garnasih en trouwde hij met Fatmawati.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd Soekarno president, en was het gedaan met zijn monogamie. Tussen 1952 en zijn dood in 1970 trouwde Soekarno nog zes vrouwen. Fatmawati accepteerde de polygamie niet en vroeg een scheiding aan, maar de overgebleven zes vrouwen waren gedurende enkele jaren allemaal tegelijk Soekarno’s vrouw.

De meeste van Soekarno’s vrouwen zijn niet bekend, behalve als “Soekarno’s vrouw”. Twee van de vrouwen zijn op zichzelf echter ook beroemd. Dit zijn Fatmawati, de eerste ‘First Lady’ van Indonesië, en Ratna Sari Dewi, die in Japan bekend is in de wereld van mode, juwelen en cosmetica.

Fatmawati

Fatmawati met haar vijf kinderen

Fatmawati trouwde in 1943 met Soekarno en was zijn derde vrouw. Het stel kreeg vijf kinderen. Een van de kinderen was Megawati. Zij was van 2001 tot 2004 de eerste vrouwelijke president van Indonesië.

Voor het trouwen met Fatmawati was Soekarno gescheiden van zijn tweede vrouw. Na enkele jaren wilde Soekarno echter weer trouwen, en hij vond het daarvoor niet nodig om te scheiden van Fatmawati. Fatmawati was tegen polygamie, maar ze ging toch akkoord. Wel vertrok ze uit het presidentiële paleis en ging ze alleen in Jakarta wonen. Na enkele jaren besloot Fatmawati toch te scheiden. Dat was eerst nog niet makkelijk, omdat niemand de scheiding van de president (tegen zijn wil) wilde voltrekken.

Fatmawati hield zich bezig met de zorg voor kinderen met tuberculose. Ze had een stichting opgericht om geld in te zamelen voor de bouw van een tuberculose-ziekenhuis. Het ziekenhuis werd gebouwd in Zuid-Jakarta, en opende in 1961. Door bemoeienis van het ministerie van volksgezondheid werd het uiteindelijk geen tuberculose-ziekenhuis maar een algemeen ziekenhuis. Het ziekenhuis staat er nog steeds en heet nu Fatmawati-ziekenhuis. De straat waar het ziekenhuis aan staat is ook naar haar vernoemd: Jalan Fatmawati.

Fatmawati, die in 1980 overleed, is nu een Nationale Held van Indonesië. De reden daarvoor is niet dat ze Soekarno’s vrouw was, of dat ze een ziekenhuis heeft opgericht. Ze staat op de lijst van nationale helden omdat zij de allereerste vlag van Indonesië had gemaakt. Voor de onafhankelijkheidsverklaring had ze provisorisch twee lappen stof aan elkaar genaaid, rood en wit.

Ratna Sari Dewi

Ratna Sari Dewi was één van Soekarno’s vrouwen tijdens het laatste deel van zijn leven. Dewi was 39 jaar jonger dan haar echtgenoot. Omdat ze oorspronkelijk uit Japan komt is Ratna Sari Dewi niet haar echte naam, maar een Javaanse naam door Soekarno aan haar gegeven. Bij haar geboorte heette ze 根本 七保子 (Nemoto Naoko).

Soekarno ontmoette Dewi tijdens een staatsbezoek aan Japan. Zij was op dat moment kunststudente, en er wordt gezegd dat ze daarnaast werkte als prostituee in een bar. Dewi zelf heeft dat altijd ontkend.

Na acht jaar huwelijk, toen Dewi dertig jaar oud was, overleed Soekarno. Daarna heeft ze in onder andere Zwitserland, Frankrijk en de VS gewoond. Momenteel woont ze weer in Japan. Ze komt geregeld op tv, bijvoorbeeld als het gaat over haar eigen sieradenlijn. Ook was ze jurylid bij de Miss International-verkiezing in Tokyo in 2005.

Dewi in het controversiële boek, met bodypaint

Dewi staat bekend om haar uitgesproken persoonlijkheid, waardoor ze vaak kortweg ‘Madame Dewi’ genoemd wordt. Haar persoonlijkheid zorgde er in 1992 voor dat ze 34 dagen in de gevangenis moest zitten. In de Verenigde Staten had ze tijdens een feestje ruzie gekregen met een Filipijnse vrouw (de kleindochter van oud-president Sergio Osmeña). Dat liep zo uit de hand dat Dewi een wijnglas kapot sloeg op het gezicht van de vrouw, die daarna 37 hechtingen nodig had.

In 1994 ontstond er nog een controverse in Indonesië vanwege een kunstboek met halfnaakte foto’s van Dewi. In Indonesië was het boek niet gepubliceerd, maar mensen vonden het boek een schande en onwaardig ten opzichte van oud-president Soekarno.

Volgende presidenten

De vier mannelijke presidenten na Soekarno tot op heden hebben allemaal maar één vrouw gehad. De enige vrouwelijke president, Soekarno’s dochter Megawati Sukarnoputri, heeft drie verschillende echtgenoten gehad, maar niet op hetzelfde moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s