Anti-corruptiecommissie versus de politie

De Indonesische anti-corruptiecommissie (KPK) en de nationale politie (Polri) zijn al tijden in conflict. De afgelopen dagen laait het weer op en nu gaat het om de vervolging van een oud-politiecommissaris.

De KPK (Komisi Pemberantasan Korupsi, oftewel de Commissie voor de Uitroeiing van Corruptie) is in 2002 opgericht met als doel de corruptie in Indonesië in te perken. De commissie heeft het recht om van corruptie verdachte personen te onderzoeken, te vervolgen en te arresteren. Het werk van de KPK heeft ertoe geleid dat verschillende, ook hoogstaande, personen nu in de gevangenis zitten. Onder de Indonesische bevolking is er dus grote steun voor het werk van de KPK.

De KPK en de nationale politie

Demonstranten met een spandoek: “Red de KPK!”

Het conflict tussen de KPK en de nationale politie begon al in 2009. De KPK had in een corruptiezaak telefoons afgetapt, ook van hoge politiefunctionarissen. Kort daarna arresteerde de politie twee medewerkers van de KPK, omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan omkoping. De twee mannen ontkenden de beschuldiging, en beweerden dat hun arrestatie alleen maar was bedoeld om de KPK te verzwakken. Na demonstraties, en inmenging van president Susilo Bambang Yudhoyono (‘SBY’), werden de twee KPK’ers weer vrijgelaten.

De afgelopen tijd loopt het conflict weer op. De KPK is bezig met een corruptiezaak waarbij een voormalig hoofd van de nationale verkeerspolitie betrokken is. Deze man, Djoko Susilo, wordt verdacht van het aannemen van 2 miljard rupiah (€ 161.000) aan smeergeld. Hij gaf een contract voor rijsimulators aan een incompetent bedrijf, in ruil voor deze bonus die hij in eigen zak stak.
De politie vond echter dat het een zaak voor de politie zelf was om het onderzoek naar hun eigen medewerker te doen. Afgelopen vrijdag vielen er tientallen politieagenten het KPK-kantoor binnen. Dit ging eigenlijk over een andere zaak (uit 2004), maar het lijkt duidelijk dat deze actie enkel bedoeld was om de KPK onder druk te zetten. Gisteren heeft president SBY uiteindelijk in een toespraak gezegd dat het proces tegen Djoko Susilo geheel de verantwoordelijkheid van de KPK is.

De KPK en het parlement

Een bijkomend probleem is dat het er op lijkt dat het parlement (de DPR) de bevoegdheden van de KPK wil inperken. Zo zou de meerderheid van de volksvertegenwoordigers de KPK het recht om telefoons af te tappen willen afnemen. De achterliggende reden hiervoor is dat een groot deel van de parlementariërs zich waarschijnlijk ook schuldig maakt aan corruptie, en ze zo dus hun eigen hachje proberen te redden.

Ook voor dit geval zijn er verschillende demonstraties geweest. President SBY heeft in zijn toespraak ook kritiek geuit op deze ontwikkeling. De voorzitter van het parlement, Marzuki Alie, waarschuwde de parlementariërs dat hun plannen geen zin hebben: “De discussie zou gestaakt moeten worden, want voor een dergelijke wetswijziging zal er geen goedkeuring van de president komen.”

Wordt vervolgd

Politici en functionarissen willen graag de KPK tegenwerken, maar zeker de democratisch gekozen politici (waaronder de president) moeten daarmee uitkijken, omdat de gehele bevolking de KPK steunt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s