Nieuwe gouverneur Jakarta voortvarend van start

Joko Widodo werd vorige week maandag, 15 oktober 2012, ingehuldigd als nieuwe gouverneur van Jakarta. Samen met de nieuwe vice-gouverneur Basuki Tjahaja Purnama is voortvarend van start gegaan, met veel ontwikkelingen deze week.

Overstromingen

Jokowi (rechts) en Basuki

Direct op de eerste dag van zijn gouverneurstermijn ging Jokowi, zoals hij vaak genoemd wordt, de stad in. De vorige gouverneur, Fauzi Bowo, bestuurde de stad vooral vanuit zijn kantoor. Jokowi wil meer ‘tussen de mensen staan’, zoals ook zijn stijl was in Solo (Centraal-Java), waar hij van 2005 tot 2012 burgemeester was.

Samen met topambtenaren van verschillende departementen bezocht de kersverse gouverneur enkele dichtbevolkte sloppenwijken. Door te praten met het armste deel van de bevolking wilde hij informatie verzamelen over de problemen die zij ervaren. Bij het zien van de met afval verstopte riolen en afwateringskanalen regelde Jokowi onmiddelijk een oplossing. Hij beloofde dat de dienst Openbare Werken nog dezelfde week zou komen om, samen met de bevolking, de kanalen schoon te maken.

Openbaar vervoer

Ook direct al de eerste dag bracht Jokowi een bezoek aan minister Dahlan Iskan van staatsbedrijven. Hun gesprek ging over het oplossen van het fileprobleem, specifiek door het verbeteren van het openbaar vervoer. In het vorige decennium is er begonnen aan de aanleg van een monorail-lijn, maar vanwege financiële problemen was dat gestopt. Jokowi stelde voor de mogelijkheden voor het doorzetten van deze plannen te bekijken.

Direct afgelopen vrijdag al had vice-gouverneur Basuki een gesprek met Adhi Karya, het staatsbedrijf dat verantwoordelijk was voor de monorail. Daaruit is voortgekomen dat er weer begonnen zal worden met de ontwikkeling van de monorail. Volgens Adhi Karya kan het hele plan binnen drie maanden klaar zijn, en kan dan de eerste monorail binnen drie jaar al rijden. Dat is natuurlijk allemaal maar de vraag, maar er zit in elk geval weer schot in de zaak, die sinds 2007 stil lag.

Gezondheidszorg

Een andere belofte uit de verkiezingscampagne, het beter verzorgen van gezondheidszorg voor arme inwoners, werd ook in de eerste week niet vergeten. Op donderdag had Basuki een bijeenkomst met mensen van de staatszorgverzekering (het ziekenfonds). Daaruit kwam voort dat voor het eind van het jaar gezondheidspassen worden uitgedeeld aan het arme gedeelte van de bevolking (zo’n 4,7 miljoen mensen). Met deze passen hebben zij gratis toegang tot gezondheidszorg. Het gaat in eerste instantie alleen maar om basiszorg in ‘derdeklas-klinieken’, maar dat is alvast een grote vooruitgang.

Het ziekenfonds heeft gezegd dat de gezondheidspas in Jakarta een voorbeeld wordt voor een vergelijkbaar initiatief dat vanaf 2014 landelijk ingevoerd zal worden.

Verticale dorpen

Sloppenwijk Bukit Duri zoals het er nu nog uitziet

Een ander idee van Jokowi zijn de verticale dorpen, of kampung vertikal in het Indonesisch. Om de overbevolking in sloppenwijken tegen te gaan wil de gouverneur de mensen niet naar de buitenwijken verplaatsen. In plaats daarvan wil hij budget-flatgebouwen opzetten. Op die manier kunnen er meer mensen op hetzelfde oppervlakte wonen, en blijft er ruimte over voor meer groen, en bredere rivieren.

Op dinsdag stelde Jokowi zijn plan voor in Bukit Duri, een sloppenwijk in Zuid-Jakarta. “Ik geef jullie een week om over het idee na te denken, en met lokale ambtenaren te praten. Volgende week kom ik terug en dan kunnen we praten over de details zoals de kosten en het formaat van de woningen.” Lokale bewoners leken positief over de plannen, omdat hun leefomgeving verbeterd kan worden zonder dat ze verplaatst hoeven te worden naar een buitenwijk. Zoals Jokowi het zegt: “Dit gaat over het herinrichten, niet over het verdrijven van mensen.”

Behalve dat deze verticale dorpen de kwaliteit van de woningen kan verbeteren, kan het ook wat doen aan het fileprobleem en de overstromingen. Het is makkelijker om voorzieningen voor openbaar vervoer aan te leggen voor een cluster van flats, dan voor een uitgestrekte sloppenwijk. Daarnaast blijft er ruimte over voor bredere rivieren, waardoor water sneller afgevoerd kan worden.

Kortom

Natuurlijk blijft het nu allemaal nog steeds bij plannen en ‘mooie praatjes’. Jokowi gaat echter voortvarend van start, en doet dat veel in samenspraak met ministers, staatsbedrijven en bestuurders van de omliggende steden en provincies. De ontwikkelingen lijken positief. Ik zal over een tijdje weer schrijven en kijken of er op korte termijn inderdaad al positieve resultaten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s