Het tropisch regenwoud van Sumatra (foto’s)

Het tropisch regenwoud van Sumatra staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er komen onder andere Sumatraanse neushoorns en orang-oetans voor, net als de grootste bloem ter wereld.

Het erfgoed ‘tropisch regenwoud van Sumatra’ bestaat uit drie nationale parken in het westelijke berggebied van Sumatra. Heel veel bijzondere, met uitsterven bedreigde, dieren komen voor in het gebied. Daarnaast zijn er zowel de grootste als de hoogste bloem ter wereld te vinden!

De Sumatraanse tijger komt in het wild alleen voor op Sumatra. Deze tijgers zijn met uitsterven bedreigd, naar schatting zijn er nog maar 500 over. Grote delen van het regenwoud worden gekapt en maken plaats voor bijvoorbeeld palmolieplantages, het leefgebied voor de tijgers wordt dus steeds kleiner.

De rafflesia arnoldii is de grootste bloem ter wereld. De diameter kan bijna een meter worden, en de bloem kan wel 11 kilo wegen! De bovenstaande foto is genomen in de provincie Bengkulu.

Een wolk in het regenwoud van Gunung Leuser in de provincie Atjeh. Het nationaal park Gunung Leuser is genoemd naar de gelijknamige berg, die 3.466 meter hoog is.

Een Sumatraanse neushoorn met een pasgeboren jong. Deze foto is in juni 2012 genomen in een park in de provincie Lampung, waar geprobeerd wordt de met uitsterven bedreigde diersoort te beschermen.

Een riviertje door het regenwoud. Dit is in de buurt van Way Canguk, een onderzoekscentrum voor dieren en planten van de Indonesische overheid, in de provincie Lampung.

Een orang-oetan in debuurt van het bekende toeristendorpje Bukit Lawang in Noord-Sumatra. Orang-oetans leven hier in het wild, maar al sinds de jaren 70 is er een beschermingscentrum aanwezig. Er wonen ongeveer 5000 orang-oetans rond Bukit Lawang.

Een stuk minder mooi dan de andere foto’s: een bosbrand in het Sumatraanse regenwoud. Bosbranden komen veel voor, vaak om land vrij te maken voor landbouw of plantages.

Midden in het regenwoud heeft een bedrijf illegaal een weg aangelegd. Die zal eerst gebruikt worden voor het afvoeren van gekapt hout, en later wordt er waarschijnlijk een palmolie-plantage aangelegd. Grote Europese bedrijven, zoals Unilever en Nestlé, kopen geen palmolie bij bedrijven die dit soort dingen doen.

Meer informatie over het werelderfgoed ‘Tropisch Regenwoud van Sumatra’ is te vinden op de website van UNESCO: Tropical Rainforest Heritage of Sumatra. Daar is ook te lezen dat het Sumatraanse regenwoud sinds vorig jaar op de lijst van ‘erfgoed in gevaar’ staat. Dat is natuurlijk vanwege activiteiten zoals in de laatste twee foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s