Parlementariërs beschuldigd van corruptie

Minister Dahlan Iskan heeft vandaag namen van parlementariërs aan de ethische commissie van het parlement gegeven, waarvan hij denkt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Dahlan Iskan is de minister van staatsbedrijven, en de genoemde corruptiezaken zouden betrekking hebben op parlementariërs die geld eisten van staatsbedrijven en hun directeuren.

Terwijl minister Dahlan eerder had aangegeven dat tenminste tien parlementariërs hadden geprobeerd omgekocht te worden door staatsbedrijven, gaf hij vandaag twee namen prijs aan de ethische commissie. Hij wilde deze namen niet aan de media geven: “Dat is nu aan de ethische raad.” Ook zei hij dat hij niet wist om hoeveel geld de zaken gaan. De voorzitter van de ethische commissie zei dat de zaken onderzocht zullen worden: “We zullen schuldige parlementariërs streng straffen.”

Er is zeer grote belangstelling in Indonesië voor de zaak van ‘de minister versus het parlement’. Vanmiddag was er een demonstratie van zo’n 200 werknemers van staatsbedrijven, voor het parlementsgebouw. Daarmee wilden ze hun steun aan minister Dahlan laten blijken. Volgens The Jakarta Post waren de demonstranten werknemers van onder andere het spoorwegbedrijf KAI en farmaceutisch bedrijf Kimia Farma.

Minister Dahlan maakte duidelijk dat zijn doel niet is om ‘het parlement schoon te vegen’: “Dat is ook niet mijn taak. Ik moet zorgen dat mijn ministerie vrij van corruptie is, en dat is het zeker ook nog niet.” Hij riep directeuren van staatsbedrijven op om zich bij nieuwe gevallen van pogingen tot corruptie niet meer tot de minister te wenden. In plaats daarvan zouden ze rechtstreeks een klacht moeten indienen bij de anti-corruptiecommissie KPK.

Update 7 november 2012: Minister Dahlan voegde vandaag nog eens vijf namen toe aan het lijstje met parlementariërs die zijn ministerie verdenkt van corruptie, waardoor het totaal op zeven komt. De namen zijn nog steeds niet bekend bij de media.

Een Reactie op “Parlementariërs beschuldigd van corruptie

  1. Pingback: Corruptiezaken in Indonesië I (maart 2013) | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s