De Indonesische jeugd van Obama

De pas herkozen president van de Verenigde Staten, Barack Obama, woonde tijdens zijn basisschooltijd voor vier jaar in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

De eerste zes jaar van zijn leven woonde Barack Obama met zijn moeder in de Verenigde Staten, in Hawaii en Seattle. Op Hawaii had Obama’s moeder een Indonesische man ontmoet, Lolo Soetoro, die daar studeerde. In 1965 trouwden zij, en Lolo Soetoro werd dus Obama’s stiefvader. Al gauw liep echter Lolo’s visum af, en hij moest terug naar Indonesië. Even later, in oktober 1967, volgde de moeder van Obama haar man en dus verhuisde ook Barack naar Indonesië, op zesjarige leeftijd.

Menteng Dalam

Obama ging wonen in een huurhuis in Jalan Kyai Haji Ramli Tengah, een straat in de wijk Menteng Dalam (Zuid-Jakarta). Menteng Dalam was in die tijd een dorpachtige wijk waarvan de helft uit bamboehutten bestond. Het huis van Lolo Soetoro, waar Obama woonde, was wel van steen.

Barry met klasgenootjes (1971)

De jonge Barack, die in die tijd onder de naam Barry bekend stond, ging naar de katholieke basisschool Santo Fransiskus Asisi. Barry had moeite met de Indonesische taal, herinnert Ibu Is zich.Volgens oud-klasgenoten was hij erg stil omdat hij de taal niet geheel begreep. Een van de klasgenoten vertelt dat Barry gepest werd vanwege zijn uiterlijk. Hij was veel groter en zwaarder dan de rest, en had krulletjeshaar. “Maar niemand durfde met hem te vechten. Hij had het postuur van een stier, dus hadden we drie kinderen nodig om met hem te vechten.”

Obama’s moeder was in die tijd lerares Engels, en daarnaast werkte ze voor het ‘Vriendschapsinstituut Indonesië-Amerika’. Zijn stiefvader werkte als topografisch onderzoeker voor de overheid.

Besuki-school

Toen Lolo Soetoro in 1970 een nieuwe baan kreeg bij de Union Oil Company (nu onderdeel van Chevron), verhuisde Barry van Zuid-Jakarta naar Centraal-Jakarta. Hier ging hij wonen in de Jalan Taman Amir Hamzah in de wijk Matraman Dalam. Vanwege de verhuizing ging hij ook naar een nieuwe school. Deze school, SDN Menteng 01 (staatsbasisschool 01 van de wijk Menteng) staat ook bekend onder de naam Besuki-school.

Klassenfoto van de Besuki-school in 1970, net nadat Barry van school gewisseld was. Hij staat in het midden met een pet op, net boven de juf.

De Besuki-school heeft hoge standaarden. De school staat in een rijk gedeelte van Jakarta en de meeste leerlingen komen uit de hogere klassen. Zo zitten er nu verschillende kleinkinderen van oud-president Soeharto op de school. In tegenstelling tot Obama’s eerste school is dit geen katholieke maar een openbare school. Omdat de meerderheid van de bevolking van Jakarta moslim is, was dit op deze school ook zo. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen werd er gesuggereerd dat de Besuki-school een radicaal islamitische school zou zijn. Dit is echter enkel onderdeel van de zwarte campagne van Obama’s tegenstanders. Het schoolhoofd zegt daarover: “Die aantijgingen hebben geen enkele basis. Ja, de meesten van onze leerlingen zijn moslim, maar er zijn ook christenen. Iedereen is hier welkom, het is een openbare school.”

Een van de oud-buurtgenoten van Obama, meneer Januadi (nu 52 jaar oud), herinnert zich de volgende anekdote: “Barry vroeg aan een groep jongens of ze later als ze groot waren president, soldaat of zakenman wilden worden. Daarbij legde hij uit dat een president geen eigendom heeft, terwijl de soldaat wapens heeft en de zakenman geld heeft. Mijn broer en ik zeiden dat we soldaten wilden worden. Een andere jongen wilde zakenman worden. Barry zei toen dat hij president zou worden, en dan de soldaat zou bevelen om hem te bewaken, en de zakenman om iets voor hem te bouwen met zijn geld. (…) We zijn allemaal geworden wat we toen zeiden; mijn broer en ik gingen bij het Indonesische leger, die andere jongen werd bankier, en Barry werd president.”

Obama met zijn stiefvader, moeder en halfzusje in 1970.

In augustus 1970 kregen Obama’s moeder en stiefvader een dochter. Het stiefzusje van Barry heet Maya Soetoro en woont tegenwoordig in Hawaii. Ze is assistent-professor op de universiteit, en werkt voor het campagneteam van Obama.

In 1971 verhuisde Obama weer terug naar Hawaii. Zijn klasgenoten van de Besuki-school herinneren zich dat Barry ineens verdwenen was. “Plotseling vroegen we ons af waar Barry was, maar hij was al verhuisd.”

Nu

Sinds dat Obama president is heeft hij twee bezoeken gebracht aan Indonesië. De eerste keer was een tweedaags bezoek aan Jakarta in november 2010. De tweede keer was in november 2011, toen hij op Bali een topoverleg van de ASEAN (“Zuidoost-Aziatische Unie”) bijwoonde.

President Obama en president SBY in 2010

Bij zijn bezoek aan Jakarta zei Obama: “Ik herken het hier nauwelijks nog. Het landschap is helemaal veranderd. Toen ik hier kwam in 1967 reed iedereen op becaks (fietstaxi’s) en was het heel druk. Nu, als president, heb ik helemaal geen verkeer gezien omdat ze alle straten hadden afgesloten.” Tijdens zijn toespraak, na het diner op het presidentiële paleis, bedankte Obama de Indonesische president: “Terima kasih untuk bakso, nasi goreng, emping, krupuk. Semuanya enak!” (“Bedankt voor de vleesballetjes, nasi goreng, emping, kroepoek. Het was allemaal lekker!”).

Standbeeld van Barry

Voor de Besuki-school staat een standbeeld van Barry, als eerbetoon aan de bekendste alumnus van deze basisschool. Volgens de directeur werkt het standbeeld als motivatie voor de leerlingen, dat ze kunnen zien waartoe leerlingen van hun school toe in staat zijn. Toen Obama onlangs werd herkozen voor zijn tweede termijn zaten alle leerlingen aan de tv gekluisterd, en juichten zij: “Obama! Obama! Obama!”

Een Reactie op “De Indonesische jeugd van Obama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s