Suramadu, de langste brug van Indonesië

De Suramadubrug is de langste brug van het land. De naam is een afkorting van de plekken die verbonden worden: de stad Surabaya en het eiland Madoera.

Het zuidelijke uiteinde van de brug ligt in de wijk Kenjeran van Surabaya, de tweede stad van Indonesië. Het noordelijke eindpunt ligt in het district Labang, in het uiterste zuidwesten van het eiland Madoera. De brug overspant de Straat Madoera, een zeearm van de Javazee.

Met een lengte van 5.438 meter is de Suramadubrug verreweg de langste brug van Indonesië. De brug is net iets langer dan de langste brug van Nederland, de Zeelandbrug. De totale kosten voor de bouw worden geschat op 4,5 biljoen rupiah, oftewel zo’n 370 miljoen euro. Over de brug ligt een vierbaans snelweg en daarnaast afgescheiden stroken voor scooters. Om er over heen te rijden moet tol betaald worden; 30.000 rupiah (€ 2,50) per auto en 3.000 rupiah (€ 0,25) per scooter.

Tijdens de bouw van de Suramadubrug

De bouw begon officieel op 20 augustus 2003 en duurde bijna zes jaar. President Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) verrichte de officiële opening op 10 juni 2009. De brug kreeg de naam Jembatan Nasional Suramadu (Nationale Brug Suramadu) omdat het nationale betekenis wordt toegedicht. Het is de eerste brug die twee van Indonesië’s grotere eilanden verbindt. Java is het vijfde grootste eiland van het land, Madura het zeventiende. Het idee is dat als deze brug een succes is, andere eilanden ook per brug verbonden kunnen worden. De meeste aandacht gaat dan uit naar de geplande Straat van Soenda-brug tussen Java en Sumatra, en ook een brug van Java naar Bali is overwogen.

Inmiddels is de Suramadubrug een icoon van Surabaya en Madoera geworden, en een toeristische attractie. ’s Avonds wordt de brug in allerlei kleuren verlicht.

De verlichte Suramadubrug, een toeristische attractie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s