Minimumloon Jakarta 44% omhoog

Het minimumloon voor de provincie Jakarta is voor 2013 vastgesteld op 2,2 miljoen rupiah per maand, een toename van 44 procent (!) in vergelijking met het minimumloon voor 2012.

Update: lees ook ‘Salarissen en minimumloon in Indonesië (2017)‘.

“Het is getekend, het bedrag is 2,2 miljoen rupiah,” zei gouverneur Joko Widodo van Jakarta vanmiddag. Het nieuwe minimumloon is omgerekend ongeveer 177 euro per maand. Dit jaar is het minimale salaris in de Indonesische hoofdstad 1,53 miljoen rupiah per maand, oftewel 123 euro. Een verhoging van 44% in een keer dus!

De minimumlonen zijn in Indonesië verschillend per provincie, omdat de prijsniveaus ook overal anders zijn. Jakarta had dit jaar al het hoogste minimumloon van alle provincies. Het laagste minimumloon dit jaar is in de provincie Gorontalo in het noorden van het eiland Sulawesi. Een arbeider verdient daar minimaal 837.500 rupiah per maand (€ 67).

Er was door de vakbonden aangedrongen op een sterke stijging van de minimumlonen. In oktober werd er in heel Indonesië gestaakt om hogere lonen te eisen. Voor Jakarta was er een concrete eis ingediend door de vakbonden om het loon te verhogen tot 2,79 miljoen per maand. Werkgevers, via werkgeversbond Apindo, stelden een verhoging tot 1,98 miljoen voor. De provinciale overheid van Jakarta gaat daar nu dus tussen zitten.

Nadelen en kritiek

De werkgevers zijn niet blij met de sterke verhoging, en noemen ook de nadelen voor de gehele bevolking. Een vereniging van voedingsmiddelenbedrijven zei in een verklaring dat salarisverhogingen zullen leiden tot hogere prijzen voor de producten: “Doe het maar, verhoog het zoveel als ze willen. Wat zal de reactie van zakenmensen zijn? Het verhogen van de prijs. De prijs van brood zal nooit meer hetzelfde zijn.”

De voorzitter van Apindo zei: “De overheid vergeet dat werknemers verliezen zullen lijden. Een gevolg zal zijn dat werkgevers arbeiders zullen moeten ontslaan.” Een onderzoeker van Citi Bank gaf aan dat arbeidsintensieve industrieën van Jakarta zullen verplaatsen naar andere delen van het land, waar minimumlonen nog lager zijn.

Gouverneur Joko Widodo kon zich niet vinden in de kritiek: “Ik denk dat het eerlijk is.” Het Ministerie van Arbeid is het met Joko eens, en gaf aan alles eraan te zullen doen om bedrijven te verplichten het minimum ook echt te betalen.

Voorsteden van Jakarta

De overheid in de stad Depok, een voorstad van Jakarta, wil het minimumloon ook sterk verhogen. Hier zou het gaan om een 40% verhoging van 1,45 naar 2,04 miljoen rupiah per maand. De provincie West-Java, waar Depok onder valt, geeft steden zelf enige vrijheid in het bepalen van het minimumloon.

Aan de westkant van Jakarta, in de provincie Banten, is het minimumloon voor 2013 vastgesteld op 1,17 miljoen. De stad Tangerang, onderdeel van Banten maar direct grenzend aan Jakarta, zou met 1,7 miljoen per maand een duidelijk hoger minimum krijgen. Dit is echter nog steeds veel lager dan in Jakarta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s