Verandering noodzakelijk in Indonesisch voetbal

Indonesië werd afgelopen weekend al in de groepsfase uitgeschakeld in het Zuidoost-Aziatisch voetbalkampioenschap. Conflicten in de Indonesische voetbalwereld zorgen er al jaren voor dat er geen vooruitgang is.

Zuidoost-Aziatisch kampioenschap

Indonesische supporters voor de wedstrijd tegen Maleisië

Indonesische supporters voor de wedstrijd tegen Maleisië

De ASEAN Football Championship (vanwege de sponsor nu AFF Suzuki Cup genoemd) is het voetbaltoernooi voor landen in Zuidoost-Azië. Sinds 1996 wordt het toernooi elke twee jaar gehouden. Dit toernooi is aardig op het niveau van Indonesië, en het land heeft vier keer de finale bereikt (maar nooit gewonnen). Het toernooi is gewonnen door Singapore (3x), Thailand (3x), Vietnam (1x) en Maleisië (1x).

Momenteel is de AFF Suzuki Cup 2012 in Maleisië en Thailand aan de gang. Na een gelijkspel tegen Laos en winst op Singapore werd Indonesië afgelopen zaterdag alsnog in de groepsfase uitgeschakeld door te verliezen van Maleisië (2-0). Maleisië had Indonesië in het vorige kampioenschap in 2010 verslagen in de finale.

Wereldkampioenschappen

Spelers van Nederlands-Indië voor de aftrap van de WK-wedstrijd tegen Hongarije

Spelers van Nederlands-Indië voor de aftrap van de WK-wedstrijd tegen Hongarije

Voor het WK heeft Indonesië zich nooit gekwalificeerd. In de koloniale tijd heeft Nederlands-Indië wel een keer meegedaan. In 1938 bij het WK in Frankrijk deed Nederlands-Indië mee, maar verloor in de eerste ronde met 6-0 van Hongarije.

Ook bij het volgende WK in 2014 in Brazilië zal Indonesië er niet bij zijn. In de eerste play-offronde werd nog op het nippertje met 5-4 van Turkmenistan gewonnen, maar daarna werd in de groepsronde zes keer verloren, van Iran, Bahrein en Qatar. De grootste blamage was een 10-0 verlies tegen Bahrein, het grootste verlies van het Indonesisch elftal ooit.

AFC Asian Cup

In het Aziatisch kampioenschap voor landenteams is Indonesië nooit verder gekomen dan de groepsfase. In de eerste jaren wist het land zich zelfs nooit te kwalificeren. De eerste keer kwalificatie voor de Asian Cup was in 1996, in de groepsfase werd echter alleen gelijkgespeeld tegen Koeweit, en verder alles verloren. In 2000 was het scenario identiek: kwalificatie, in de groepsfase gelijk tegen Koeweit, en vervolgens uitschakeling.

Hoogtepunten voor Indonesië in de Asian Cup zijn 2004 en 2007. Nog steeds werd de groepsfase niet overleefd, maar beide keren werd een overwinning geboekt, respectievelijk op Qatar en Bahrein. In 2007 was Indonesië één van de gastlanden van het toernooi, samen met Maleisië, Vietnam en Thailand. Bij de meest recente Asian Cup, in Qatar in 2011, was Indonesië weer niet gekwalificeerd door een erg slecht optreden in de kwalificatierondes (3 verlies en 3 gelijk).

De eerstvolgende Asian Cup is in 2015 in Australië. De kwalificatie voor dit toernooi begint in februari 2013, en Indonesië is ingedeeld in een kwalificatiegroep met China, Saoedi-Arabië en Irak.

Toekomst van het Indonesische voetbal

De slechte prestaties van de laatste tijd worden vooral gewijd aan de vele conflicten binnen het Indonesische voetbal. De officiële Indonesische voetbalbond is PSSI, maar een aantal voetbalclubs hebben zich van die bond afgescheiden. Deze clubs hebben de KPSI opgericht en spelen nu in de Super League in plaats van de officiële Premier League.

De KPSI heeft alle spelers uit de Super League verboden om met het Indonesisch elftal mee te doen, omdat dat onder de PSSI valt. Alleen Bambang Pamungkas gaf geen gehoor aan het verbod, en ging toch naar de AFF Suzuki Cup. Bambang Pamungkas (32) speelt al bijna zijn hele carrière bij de beroemde club Persija Jakarta, maar in 2000 speelde hij een tijdje bij de Nederlandse hoofdklasser EHC Hoensbroek.

Sommige van de beste spelers deden echter niet mee, zoals ook het geval was bij het dramatische 10-0 verlies tegen Bahrein. Vorig jaar heeft de FIFA al gedreigd om Indonesië te verbannen van internationale toernooien, vanwege alle interne conflicten. In Indonesië zelf is het nu ook erg duidelijk dat er een oplossing moet komen. Zowel vanuit PSSI als vanuit KPSI lijkt er echter nog geen schot in de zaak te zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s