Indonesië hoog in corruptie-index

Overzicht van landen op basis van corruptiescore (geel = schoon, rood = corrupt)

Overzicht van landen op basis van corruptiescore (geel = schoon, rood = corrupt)

In de corruptie-index van 2012 staat Indonesië op de 118e plaats. Op de eerste plaats staat het minst corrupte land Denemarken, onderaan op de 174e plaats staan Noord-Korea, Afghanistan en Somalië.

De corruptie-index wordt sinds 1995 gemaakt. Elk land krijgt een score tussen de 100 (geheel schoon van corruptie) en 0 (totaal corrupt). Indonesië’s score is over de afgelopen jaren wel iets verbeterd, van 19 in 2003 tot 32 nu. Dat is echter nog steeds erg corrupt en daarmee staat Indonesië op een gedeeld 118e plaats in de wereld. De 118e plaats wordt gedeeld met de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte en Madagascar.

Er zijn grote verschillen tussen de landen in Zuidoost-Azië wat betreft corruptie, ook wat betreft de vier directe buren van Indonesië. Singapore heeft 87 punten en is een van de minst corrupte landen in de wereld. Maleisië staat met 49 punten duidelijk hoger dan Indonesië, maar in dat land is er een dalende trend gaande. Oost-Timor, dat sinds 2002 onafhankelijk is van Indonesië, staat met 33 punten net iets hoger. Papoea-Nieuw-Guinea tenslotte heeft maar 25 punten en is dus zwaar corrupt. Ter vergelijking; Nederland heeft 84 punten en België 75.

De gehele corruptie-index is te vinden op de website van Transparency International.

Uitroeiing van corruptie

De anticorruptie-commissie KPK is in Indonesië verantwoordelijk voor het uitroeien van corruptie. Daarbij moeten heel wat hobbels overwonnen worden, zoals de problemen tussen de KPK en de nationale politie. Deze week heeft de KPK wel een oud-politiecommissaris weten op te pakken, en vanuit de bevolking is er grote steun voor de werkzaamheden.

Afgelopen maand kreeg Indonesië complimenten van de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties: “Zoals in elk ander land, is het anticorruptie-werk in Indonesië niet zonder uitdagingen. Er kunnen belangrijke lessen van Indonesië geleerd worden in het overkomen van deze uitdagingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s