Batavia Air failliet verklaard

Batavia Air, een van de grotere luchtvaartmaatschappijen van Indonesië, is vandaag (woensdag 30 januari 2013) failliet verklaard door de rechtbank in Jakarta.

“Vanaf de komende middernacht zullen alle activiteiten van Batavia Air worden stilgelegd,” aldus de advocaat van de maatschappij. De handelsrechtbank in Jakarta had vlak daarvoor een faillissementsaanvraag goedgekeurd. De aanvraag was gedaan door de International Lease Finance Corporation (ILFC) uit de Verenigde Staten. Dit is een vliegtuigleasebedrijf, dat aangaf nog 4,68 miljoen dollar (zo’n 3,5 miljoen euro) van Batavia Air tegoed te hebben.

Een Airbus A330 van Batavia Air

Een Airbus A330 van Batavia Air

Batavia Air had Airbus A330-vliegtuigen geleased van het Amerikaanse bedrijf, en de deadline voor betaling was op 13 december jongstleden. De bedoeling van Batavia was om de vliegtuigen te gebruiken om pelgrims naar de hadj in Saoedi-Arabië te vliegen, maar de opdracht voor deze vluchten werd niet aan het bedrijf gegund.

Batavia Air, officieel met de naam PT. Metro Batavia, begon met vliegen in 2002. In eerste instantie was het veiligheidsimago negatief, maar nadat de Europese Unie de maatschappij in 2010 van de zwarte lijst verwijderde is dat verbeterd. Batavia heeft in totaal 34 vliegtuigen, zowel van Boeing als Airbus. Er werd gevlogen naar ruim veertig bestemmingen, vooral in Indonesië maar ook naar China, Hongkong, Oost-Timor, Maleisië, Singapore en Saoedi-Arabië.

Mislukte overname

Afgelopen augustus werd nog bekendgemaakt dat AirAsia, uit Maleisië, Batavia Air zou overnemen. In oktober werd de overname echter plotseling afgeblazen. AirAsia gaf daarbij aan dat “de overname zorgt voor vele risico’s en kan zorgelijk zijn voor onze aandeelhouders.” Het is aannemelijk dat het huidige faillissement van Batavia Air te maken heeft met de risico’s die AirAsia afgelopen jaar al zag.

Het huidige faillissement van Batavia Air lijkt vergelijkbaar met het faillissement van Mandala Airlines, eind 2010. In april 2012 maakte Mandala uiteindelijk een doorstart na een overname door Tiger Airways uit Singapore. Wellicht kan een vergelijkbaar toekomstpad voorzien worden voor Batavia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s