Minister Timmermans op bezoek in Indonesië

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans heeft deze week een tweedaags bezoek gebracht aan Indonesië. Tijdens het bezoek ontmoette Timmermans onder andere zijn Indonesische collega Marty Natalegawa.

Het bezoek van minister Timmermans vond plaats op woensdag 20 en donderdag 21 februari in Jakarta. Naast het overleg met de Indonesische minister van buitenlandse zaken stonden er ook ontmoetingen op het programma met de vice-gouverneur van Jakarta en met de secretaris-generaal van ASEAN, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen.

Ontmoeting met de minister van buitenlandse zaken

Ministers Marty Natalegawa (Indonesië) en Frans Timmermans (Nederland)

Ministers Marty Natalegawa (Indonesië) en Frans Timmermans (Nederland)

Het gesprek met minister Marty Natalegawa richtte zich op internationale ontwikkelingen en het kijken naar op welke gebieden de reeds sterke en diverse samenwerking tussen beide landen kunnen worden versterkt. Timmermans: “Indonesië en Nederland hebben een geschiedenis van vierhonderd jaar. We delen DNA, ook letterlijk.  Economisch ontwikkelt Indonesië zich snel en politiek speelt het een belangrijke en constructieve rol in de regio. Indonesië is voor ons een prioriteit.”

De onderlinge samenwerking wordt versterkt op gebied van watermanagement, infrastructuur, stadsplanning en landbouw. Er komt een uitwisseling van ingenieurs uit beide landen. Nederland en Indonesië gaan bekijken hoe studenten makkelijker over en weer kunnen studeren. Beide ministers gaan de voortgang van de samenwerking jaarlijks bespreken in zogeheten politieke consultaties.

Op verzoek van Indonesië begint Nederland projecten op Papoea en de Molukken met aandacht voor mensenrechten en culturele verschillen. Timmermans en Marty Natalegawa hebben besproken hoe meer transparantie en openheid op Papoea zou kunnen helpen bij het verbeteren van de positie van de oorspronkelijke bewoners, een wens van de Indonesische regering. Ook spraken ze over het belang van tolerantie tegenover religieuze en andere minderheden in zowel Indonesië als Nederland.

Over economische zaken zei Timmermans: “Indonesië is een snel groeiende economie, en Nederland en Indonesië hebben elkaar veel te bieden. Nederland is de op een na grootste handelspartner van Indonesië binnen de Europese Unie, en de handelsvolume is afgelopen jaar met 20 procent gegroeid.” Nederland wil daarbij de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol behouden als belangrijke toegangspoort naar Europa voor Indonesië.

Aan het eind van de ontmoeting, tijdens de persconferentie, vroeg een Indonesische journalist of er iets in het buitenlandbeleid van Nederland zal veranderen nu koningin Beatrix wordt opgevolgd door Willem-Alexander. Geduldig antwoordde Timmermans dat het niet het staatshoofd is die het beleid bepaalt, maar de politiek. In Nederland is dit vrij onopgemerkt voorbij gegaan maar in Indonesië stond het in alle kranten. De grote nieuwssite detik.com zegt daarover: “Voor de aanwezige Nederlandse media zal het lijken alsof de Indonesische pers minder goed is, of te lui om zich in te lezen.” Daarbij wordt Timmermans erom geprezen dat hij rustig bleef.

Ontmoeting met de vice-gouverneur van Jakarta

Vice-gouverneur Basuki en minister Timmermans

Vice-gouverneur Basuki en minister Timmermans

Minister Timmermans heeft ook gesproken met de vice-gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama. Dit gesprek ging vooral over waterbeheer en cultureel erfgoed.

Wat betreft waterbeheer zei Timmermans: “We hebben veel ervaring op het gebied van waterbeheer omdat grote delen van Nederland onder zeeniveau liggen. Jakarta kent vergelijkbare uitdagingen en wij kunnen daarbij helpen.” In de loop van dit jaar zal er een concreet plan komen over welke investeringen Nederland in het waterbeheer van Jakarta zal doen. Overstromingen zijn elk jaar in de regentijd groot probleem in Jakarta.

Het opknappen van cultureel erfgoed richt zich in eerste instantie op de oude stad van Batavia, Kota Tua. “Wij willen alle oude steden nieuwe leven inblazen en ze mooi en aantrekkelijk maken, niet vies en troosteloos. De Nederlanders hebben aangeboden te helpen bij het opknappen van de Kota Tua in Jakarta,” aldus Basuki. Timmermans gaf aan dat Nederland kan helpen met het ontwikkelen van de oude stad tot een toeristische attractie, zoals dat ook bij veel Nederlandse steden het geval is.

Ontmoeting met de secretaris-generaal van ASEAN

ASEAN secretaris-generaal Le Luong Minh en minister Timmermans

ASEAN secretaris-generaal Le Luong Minh en minister Timmermans

Ook vond er een gesprek plaats met de secretaris-generaal van ASEAN, de Vietnamees Le Luong Minh. Het hoofdkantoor van ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) staat in Jakarta. De ontmoeting richtte zich zowel op samenwerking tussen ASEAN en Nederland als op samenwerking tussen ASEAN en de Europese Unie.

De ASEAN is het samenwerkingsverband van tien landen in Zuidoost-Azië, waaronder ook Thailand, Maleisië en de Filipijnen. De regio heeft meer dan 600 miljoen inwoners waarvan zo’n 40% in Indonesië. De economische groei van ASEAN ligt rond de zes procent per jaar en daarom wordt de handel met deze regio steeds belangrijker.

Overige activiteiten van Timmermans

Timmermans op het ereveld Menteng Pulo

Timmermans op het ereveld Menteng Pulo

Behalve de drie bovenstaande officiële overleggen had Timmermans ook nog een ontmoeting met Indonesische studenten die in Nederland gestudeerd hebben. Dit vond plaats in het Erasmus Huis, het culturele centrum bij de Nederlandse ambassade. Ook legde Timmermans een krant op het ereveld Menteng Pulo in de wijk Menteng (Zuid-Jakarta), waar veel Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen.

Het bezoek van Timmermans wordt gezien als voorbereiding op het bezoek van minister-president Mark Rutte aan Indonesië later dit jaar. Timmermans moest de plooien gladstrijken die de afgelopen jaren zijn ontstaan tussen beide landen, bijvoorbeeld bij de mislukte verkoop van Leopard-tanks aan Indonesië. Volgens Timmermans is er inmiddels geen sprake meer van een moeilijke relatie tussen Nederland en Indonesië, en de weg lijkt dus vrij voor het bezoek van Rutte en een Nederlandse handelsdelegatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s