Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië

Laatste update: 29 oktober 2018

De Indonesische luchtvaartmarkt groeit erg snel. Het vliegveld van Jakarta is een van de snelst groeiende luchthavens ter wereld, en ook naar de provinciesteden wordt steeds meer gevlogen.

Het veiligheidsimago van vliegen in Indonesië was niet erg goed. Sinds de Europese Unie in 2010 echter enkele Indonesische maatschappijen van de zwarte lijst heeft verwijderd is de reputatie ook verbeterd. Tot 2018 had de EU zeven Indonesische maatschappijen van de zwarte lijst gehaald. Op 14 juni 2018 besloot de EU dat de veiligheidsinspecties door de Indonesische overheid nu voldoende zijn, dus vanaf nu worden alle maatschappijen die een Indonesische vergunning hebben ook door de EU als veilig gezien. Hieronder worden enkele van de grootste maatschappijen van het land behandeld.

Naast de ondergenoemde websites zijn tickets van alle maatschappijen ook te koop bij kantoren in de steden. Op de websites van de maatschappijen zijn de adressen te vinden van deze kantoren.

Garuda Indonesia

garuda-kaart-bestemmingen

Kaart van de binnenlandse bestemmingen van Garuda Indonesia. De vluchten van ‘Explore’ staan niet op deze kaart.

De bekendste maatschappij van Indonesië is het staatsbedrijf Garuda Indonesia. Garuda vliegt naar bijna elke provincie in Indonesië, en dan vooral naar de hoofdsteden. Omdat het een full-service-maatschappij is wordt er altijd een maaltijd aan boord aangeboden en heeft elke stoel een videoschermpje, maar dat betekent ook dat de prijzen relatief hoog liggen. Voor het westelijke gedeelte van het land is Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta het knooppunt (zie ook het artikel ‘Aankomst en overstappen op Jakarta Airport‘). Voor vluchten richting het oosten van Indonesië moet vaak worden overgestapt in Denpasar (Bali) of Makassar (Zuid-Sulawesi). De afgelopen jaren is Garuda ook zeer actief in het toevoegen van kleinere en meer afgelegen bestemmingen aan het netwerk, onder de merknaam Garuda Indonesia Explore.

Garuda Indonesia staat niet op de zwarte lijst van de EU. Het is ook de enige Indonesische maatschappij met een vlucht naar Europa (naar Amsterdam). Tickets kunnen geboekt worden via Garuda-Indonesia.com.

Lion Air en Wings Air

Een Boeing 737-900ER van Lion Air

Een Boeing 737-900ER van Lion Air

Lion Air is de grootste private maatschappij van het land. Als budgetmaatschappij zijn de ticketprijzen vaak duidelijk lager dan bij Garuda, maar dat betekent ook minder beenruimte en services. De bestemmingen zijn, net als bij Garuda, veelal de provinciehoofdsteden. Echter, dochtermaatschappij Wings Air vliegt vanaf deze hoofdsteden ook veel met propellervliegtuigen naar kleinere stadjes op andere eilanden. De grootste knooppunten van Lion bevinden zich in Jakarta en Surabaya.

Lion Air staat sinds juni 2016 niet meer op de zwarte lijst van de EU. Er hebben zich verschillende kleine incidenten voorgedaan met Lion Air, zoals in 2013 een landing in zee bij Bali. Op 29 oktober 2018 stortte een vliegtuig van Lion Air in zee bij Jakarta. Dit ongeluk kostte waarschijnlijk aan alle 189 passagiers en bemanningsleden het leven. De vliegtuigvloot van Lion Air is nu erg modern met vooral Boeings 737-900. Het gecrashte vliegtuig in 2018 was een zeer nieuwe Boeing 737 MAX 8, van nog geen drie maanden oud. De vliegtuigen van Wings Air zijn allemaal van de Franse fabrikant ATR. Tickets kunnen geboekt worden via LionAir.co.id. Wings Air heeft geen eigen website, maar tickets zijn te vinden op de website van Lion Air.

Batik Air

Batik in Jakarta

Een stewardess poseert voor een Batik Air-vliegtuig.

Batik Air is een in 2013 opgerichte dochtermaatschappij van Lion Air. Waar Lion Air een budgetmaatschappij is, is Batik Air een full-service-maatschappij, met maaltijden en televisieschermen aan boord. Batik Air vliegt tot nu toe vooral op binnenlandse routes, door het hele land. Naast Citilink is Batik Air een van de twee grote maatschappijen die in Jakarta niet alleen op Soekarno-Hatta International Airport vliegt, maar ook op de tweede luchthaven van de stad, Halim Perdanakusuma Airport.

Sinds juni 2016 staat Batik Air niet meer op de zwarte lijst van de EU. Tickets zijn te boeken via BatikAir.com.

AirAsia

Een Airbus A320 van Indonesia AirAsia

Een Airbus A320 van Indonesia AirAsia

AirAsia is een Maleisische maatschappij die via dochter Indonesia AirAsia in Indonesië actief is. De binnenlandse vluchten zijn vooral van Jakarta naar de grootste steden in de westelijke helft van het land. Naast deze binnenlandse vluchten zijn er vanaf verschillende Indonesische steden verbindingen met Kuala Lumpur in Maleisië. Net als Lion Air is AirAsia een budgetmaatschappij.

AirAsia staat niet op de zwarte lijst van de EU. In december 2014 is een vliegtuig van Indonesia AirAsia verongelukt op de route van Surabaya naar Singapore. Tickets zijn te boeken op AirAsia.com. Er zijn vaak aanbiedingen beschikbaar via de website, vooral op ‘Fabulous Fly-day’: elke vrijdag tussen 10 en 15 uur Indonesische tijd zijn er grote kortingen.

Sriwijaya Air

Een Boeing 737-200 van Sriwijaya Air

Een Boeing 737-200 van Sriwijaya Air

Sriwijaya Air is een medium-service-maatschappij die geen maaltijden aanbiedt, maar wel kleine snacks. Sriwijaya Air vliegt naar dezelfde soort bestemmingen als Garuda en Lion Air, met Jakarta als knooppunt.

Sriwijaya Air stond tot juni 2018 op de zwarte lijst van de EU. De laatste jaren zijn er enkele kleine incidenten geweest, zoals in 2012 toen een piloot per ongeluk op een verkeerd vliegveld landde. De vliegtuigen zijn over het algemeen wat ouder dan bij de concurrenten. Tickets zijn te koop op de website SriwijayaAir.co.id.

Citilink

Citilink is een dochter van Garuda Indonesia en verzorgt relatief goedkope vluchten tussen enkele grote steden in vooral het westelijke gedeelte van Indonesië. De belangrijkste knooppunten voor Citilink zijn de luchthaven van Surabaya en beide luchthavens van Jakarta. Naast Batik Air is Citilink een van de twee grote maatschappijen die in Jakarta niet alleen op Soekarno-Hatta International Airport vliegt, maar ook op de tweede luchthaven van de stad, Halim Perdanakusuma Airport.

Sinds juni 2016 staat Citilink niet meer op de Europese zwarte lijst. Er hebben zich ook geen incidenten voorgedaan met deze maatschappij. Tickets zijn vindbaar op de website Citilink.co.id.

Express Air

Een Boeing 737-500 van Express Air

Een Boeing 737-500 van Express Air

Express Air is in het westen van Indonesië vrij onbekend, maar het is een grote speler op de Oost-Indonesische markt. Met het vliegveld van Makassar (Zuid-Sulawesi) als hub wordt er vooral veel gevlogen naar allerlei Molukse eilandjes en plaatsen in Papoea. Vanaf Jakarta wordt een verbinding met Makassar aangeboden. Op veel van de kleine vliegveldjes waar Express komt is het de enige maatschappij.

Express Air stond tot juni 2018 op de Europese zwarte lijst. Voor afgelegen oorden is het echter soms onontkoombaar om van deze maatschappij gebruik te maken. Op lange routes wordt met Boeings gevlogen, op korte routes met propellertoestellen van het Duitse bedrijf Dornier. De website van Express Air (expressair.biz) is vaak niet bereikbaar en het is daarom aan te raden tickets te kopen op de luchthaven van Makassar, of via een reisbureau in Jakarta.

Overige maatschappijen

In verschillende delen van de Indonesische archipel zijn er kleinere maatschappijen met een sterke positie op de lokale markt. De maatschappijen Susi Air (SusiAir.com) en TransNusa (transnusa.co.id) zijn voorbeelden van maatschappijen die naar allerlei kleinere eilanden en afgelegen regio’s vliegen. De grote nationale maatschappijen vliegen echter ook steeds vaker naar kleinere vliegvelden: vooral Wings Air (onderdeel van de Lion Group) en Garuda Indonesia Explore.

N.b.: De grote luchtvaartmaatschappij Batavia Air is in januari 2013 failliet verklaard. De website van deze maatschappij is nog online maar er wordt niet meer gevlogen! De meeste routes van Batavia zijn overgenomen door andere maatschappijen. Ook Merpati Nusantara Airlines, Sky Aviation en Kalstar Aviation zijn inmiddels failliet.

Vluchten zoeken

Voor de meeste vluchten in Indonesië, zeker tussen de grote steden, werkt de zoekmachine van Skyscanner goed. Een Indonesische vluchtzoekmachine die goed werkt is Traveloka (ook in het Engels beschikbaar). Op de website van Traveloka kunnen vluchten ook meteen geboekt worden, en betaald met een Nederlandse creditcard.

Zie ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s