Het park van Narmada op Lombok

Het park van Narmada (Taman Narmada) is gelegen in het westen van het eiland Lombok, niet ver van de hoofdstad Mataram. Het pure bronwater in het park zorgt volgens de legende voor de ‘eeuwige jeugd’.

Geschiedenis van het park van Narmada

Het park van Narmada

Het park van Narmada

Het park is gebouwd in het jaar 1727 in opdracht van de Balinese koning Anak Agung Gede Ngurah Karang Asem. Het was zijn bedoeling het paleis in het park als een soort van zomerhuis te gebruiken, en zijn familie kwam vaak naar Lombok om uit te rusten in de droge tijd. Daarnaast hield hij elk jaar een ceremonie voor het vieren van de volle maan in de vijfde maand van de Balinese kalender (in onze kalender oktober of november).

De naam Narmada komt van de Narmada-rivier in India, één van de vijf heilige rivieren van het hindoeïsme. Voor hindoes is water een heilig element, omdat het al het leven op aarde mogelijk maakt. Water dat uit de grond komt (uit een natuurlijke bron) wordt geassocieerd met onsterfelijkheidswater, zoals dat ook bekend is in de Indiase Hindoecultuur. Oorspronkelijk was Narmada daarom de naam van de natuurlijke bronnen in dit gebied op Lombok, maar tegenwoordig wordt de naam gebruikt voor het hele complex van parken, vijvers, zwembaden en tempels.

Na de aanleg van het park in de 18e eeuw zijn er in de loop der tijd verschillende bouwwerken bijgebouwd, maar ook was het erg vervallen. In de jaren 80 van de vorige eeuw heeft de Indonesische overheid samen met de provincie gezorgd voor een grootschalige renovatie. Na de renovatie is het complex op de Indonesische erfgoedlijst geplaatst en nu wordt het goed onderhouden.

Het water van Narmada

De grootste tempel in het park van Narmada

De grootste tempel in het park van Narmada

Het park wordt vanwege het vele water ook wel het waterpaleis genoemd. Er zijn veel grote en kleine vijvers, en er is ook een groot openluchtzwembad. Kinderen uit het dorp zwemmen niet alleen in het zwembad, maar ook tussen de fonteinen door in de vijvers.

De vorm van de grootste vijver is hetzelfde (maar dan kleiner) als dat van de Segara Anak, het grote kratermeer van de Rinjani-vulkaan op Noord-Lombok. De reden hiervoor zou zijn dat de Balinese koning op den duur te oud was voor de traditionele pelgrimstocht naar de top van de Rinjani-vulkaan, dus leek het hem makkelijker een replica in de buurt van de stad te bouwen.

Een van de gebouwtjes in het park staat bekend als de Balai Petirtaan (vrij vertaald ‘Bronnencentrum’). Drie ondergrondse waterstromen vanaf de Rinjanivulkaan komen hier samen (genaamd Lingsar, Suranadi en Narmada). In dit tempeltje is een hindoepriester aanwezig die met een korte ceremonie de mensen wast met het heilige water, en daarna kan men een glaasje van het heilige water drinken. De lokale hindoes op Lombok (Balinese hindoes die in de loop der tijd naar het buureiland verhuisd zijn) geloven dat de mineralen in het water de ‘eeuwige jeugd’ aan mensen geeft. Ook veel toeristen krijgen op deze manier het geschenk van de eeuwige jeugd, in ruil voor een donatie.

Volgens een legende werd een latere koning, koning Anak Agung Lingsit, in de koloniale tijd door de Nederlanders van zijn eiland verbannen. Vijftig jaar lang woonde hij in Batavia (Jakarta). Toen hij op zeventigjarige leeftijd terugkeerde naar Lombok trouwde hij voor de eerste keer, en hij verwekte vijf kinderen. Voor de bewoners van Lombok stond het vast: koning Lingsit kon alleen maar zo vruchtbaar zijn door het drinken van het bronwater van Narmada.

Ondanks dat dit een legende is, zit er wel een kern van waarheid in de goede verhalen over Narmada’s bronwater. Volgens onderzoek is het een van de meest pure waterbronnen ter wereld. Een lokaal bedrijf uit Lombok gebruikt de naam Narmada ook voor flesjes mineraalwater. Naast dat dit het meest populaire mineraalwater is op het eiland en enkele buureilanden, wordt het ook verkocht in Australië.

Bereikbaarheid

Het park van Narmada ligt tien kilometer ten oosten van het centrum van Mataram, aan het einde van de straat Jalan Ahmad Yani. Er rijden bussen en minibusjes vanaf de stad, maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Een taxi met meter (Lombok Taksi van de bekende Blue Bird Group) kost vanaf Mataram zo’n 30.000 rupiah (€ 2,40), vanaf het toeristische Senggigi ongeveer het dubbele.

Met een gehuurde auto (eventueel met chauffeur) of scooter is een bezoek aan het park van Narmada goed te combineren met het bezichtigen van de tempel van Lingsar. Deze tempel ligt een aantal kilometer noordelijker en is bijzonder omdat het een gedeelde gebedsplaats is voor hindoes, moslims, christenen en boeddhisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s