Lion Air bestelt nog eens 234 vliegtuigen

De grootste luchtvaartmaatschappij van Indonesië, Lion Air, heeft een enorme bestelling geplaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Een totaal aantal van 234 vliegtuigen zal door Airbus aan Lion Air worden geleverd tussen de jaren 2014 en 2026. De totale waarde van de bestelling bedraagt 24 miljard dollar (18,5 miljard euro).

De bestelling bij Airbus

Een artist impression van een Airbus A320 in de kleuren van Lion Air.

Een artist impression van een Airbus A320 in de kleuren van Lion Air.

De overeenkomst tussen Lion Air en Airbus werd vanochtend (maandag 18 maart 2013) getekend in het kantoor van de Franse president François Hollande in Parijs. Volgens een woordvoerder is het de grootste bestelling geplaatst bij Airbus ooit, “zowel wat betreft het aantal vliegtuigen als wat betreft het totale aankoopbedrag.”

De directeur en eigenaar van Lion Air, Rusdi Kirana, vertelde de pers maandagochtend: “We zullen verschillende types vliegtuigen kopen, maar vooral van het type Airbus A320neo; 174 stuks.” Naar verwachting komt dit vliegtuig in 2015 op de markt. Volgens de website van Airbus bespaart de A320neo 15% brandstof, kan er meer gewicht vervoerd worden en zijn de gebruikskosten lager.

De overige vliegtuigen zullen vooral van de huidige generatie Airbus A320 zijn. De eerste zes vliegtuigen zullen halverwege 2014 aan Lion Air geleverd worden. Volgens Rusdi Kirana zullen deze eerste vliegtuigen gebruikt worden voor een nieuw op te richten dochtermaatschappij voor de Oost- en Zuidoost-Aziatische regio. Naast het bestaande Lion Air en Wings Air heeft Rusdi Kirana ook al vergevorderde plannen voor het starten van Malindo Air (een Maleisisch-Indonesische budgetmaatschappij) en Batik Air (voor langeafstandsvluchten). Het lijkt er dus op dat daar nog een vijfde tak van de Lion Air-groep bijkomt.

Onderstaand filmpje laat een computeranimatie zien van een vliegende Airbus A320 van Lion Air. Er zit geen geluid bij het filmpje.

Eerdere bestellingen van Lion Air

Tot nu toe kocht Lion Air nagenoeg al zijn vliegtuigen bij Boeing, de Amerikaanse concurrent van Airbus. Momenteel heeft de maatschappij 92 vliegtuigen in gebruik, waarvan er 91 door Boeing zijn gemaakt. In 2011 plaatste Lion Air nog een bestelling ter waarde van 22,4 miljard dollar bij Boeing. Deze bestelling van 230 vliegtuigen van het type 737 was de grootste aankoop van vliegtuigen in de geschiedenis.

Het is vrij ongebruikelijk voor luchtvaartmaatschappijen om vliegtuigen van zowel Boeing als Airbus te kopen, vanwege de extra trainingen voor het personeel die ermee gepaard gaan. Volgens Lion Air is dat echter geen probleem: “Er is geen wet waarin staat dat maatschappijen maar een type vliegtuig mogen gebruiken. Wij breiden flink uit en Indonesië is een snel groeiende markt.”

Dochtermaatschappij Wings Air, die voor Lion Air korteafstandsvluchten uitvoert, vliegt met propellervliegtuigen van het Franse bedrijf ATR. Door verschillende bestellingen de afgelopen jaren zal Wings Air in 2015 de grootste gebruiker van ATR-vliegtuigen zijn.

Vooruitzichten

Lion Air verwacht flink te kunnen groeien, zowel in de binnenlandse markt van Indonesië als in de Aziatische markt. In Zuidoost-Azië is het Maleisische AirAsia de belangrijkste concurrent, naast enkele staatsbedrijven zoals Garuda Indonesia. Met de oprichting van Malindo Air wil de Lion Air-groep ook zijn slag slaan op de binnenlandse markt van Maleisië, en met Batik Air moet de hegemonie van Garuda Indonesia op langeafstandsvluchten vanaf Jakarta doorbroken worden.

Na aflevering van alle bestellingen die nu door Lion Air geplaatst zijn zou het bedrijf een van de grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereld zijn.

Hoofdverkoper van Airbus John Leahy zegt: “We wilden altijd al een grote speler zijn in Indonesië, een land met 17.000 eilanden en 240 miljoen inwoners. Boeing is daar al lang dominant en ik denk dat het belangrijk is dat  wij met de nieuwe A320neo in die markt kunnen breken.”

Vliegtuigenwerkplaats

Medewerkers van Airbus poseren met Rusdi Kirana en een Lion Air-vliegtuig om te bedanken voor de bestelling (Toulouse, 18 maart 2013)

Medewerkers van Airbus poseren met Rusdi Kirana en een Lion Air-vliegtuig om te bedanken voor de bestelling (Toulouse, 18 maart 2013)

Update 20 maart: Rusdi Kirana heeft tijdens de deal in Parijs nog een extra aanvulling bedongen. Airbus zal, in samenwerking met Lion Air, een vliegtuigenwerkplaats gaan opzetten op het eiland Batam. De werkplaats, met een oppervlakte van 16 hectare, zal zowel voor vliegtuigen van Lion Air als voor vliegtuigen van andere binnenlandse en buitenlandse maatschappijen zijn. Rusdi Kirana: “Dit zorgt voor nieuwe banen in ons land, en ook voor buitenlandse investeringen.” Airbus zal enkele ingenieurs naar Batam sturen zodat de werkplaats alle benodigde Europese certificering kan krijgen. Rusdi Kirana verwacht dat daardoor ook buitenlandse maatschappijen ervoor zullen kiezen onderhoud in Batam te laten doen.

Batam ligt in de provincie Riau-eilanden en is strategisch gelegen op steenworp afstand van Singapore. Het vliegveld van Batam, Hang Nadim Airport, heeft een landingsbaan van ruim vier kilometer lang. Dit is de langste landingsbaan van Indonesië en daardoor is het vliegveld bereikbaar voor elk type vliegtuig.

2 Reacties op “Lion Air bestelt nog eens 234 vliegtuigen

  1. Pingback: Geen doden bij vliegtuigcrash Lion Air in zee bij Bali | In de Archipel·

  2. Pingback: Nieuwe maatschappij Batik Air begint op 3 mei | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s