Indonesië ontloopt sancties van de FIFA

Het lijkt erop dat de Indonesische voetbalbond PSSI erin geslaagd is om sancties van de FIFA te ontlopen. Op een congres zijn de twee rivaliserende voetbalbonden van Indonesië nader tot elkaar gekomen.

De wereldvoetbalbond had gedreigd met het schorsen van alle Indonesische teams omdat er naast de PSSI nog een bond was in Indonesië. Naast de officiële Premier League had de tegenbond KPSI de Super League opgericht. Spelers uit de Super League mochten van de KPSI niet meedoen aan interlands van het Indonesische elftal. De FIFA besloot daarom dat een schorsing gepast zou zijn.

Buitengewoon congres

Fotomoment tijdens het buitengewone congres, 17 maart 2013

Fotomoment tijdens het buitengewone congres, 17 maart 2013

Afgelopen weekend vond een buitengewoon congres plaats van de voetbalbond, waarbij zowel de PSSI als de KPSI vertegenwoordigd waren. De belangrijkste uitkomst van het congres is een hereniging van de twee professionele voetbalcompetities. Volgens de PSSI zijn de genomen besluiten genoeg voor het ontwijken van de sancties van de FIFA.

De Premier League en de Super League worden samengevoegd en de nieuwe competitie zal beheerd worden door het bedrijf dat nu ook al de Super League organiseert. De samenvoeging vindt plaats in 2014 en tot die tijd zullen de twee competities wel apart blijven bestaan. De nieuwe competitie zal vanaf 2014 bestaan uit 22 clubs. Alle achttien clubs uit de Super League worden toegelaten en vier clubs uit de Premier League van de officiële bond. Bijna alle grote clubs zitten in de Super League omdat dat tot 2011 de officiële competitie was en zij het niet eens waren met de oprichting van de Premier League.

Zoals gezegd denkt de PSSI dat de genomen besluiten genoeg zijn voor het afwenden van sancties. Het zal echter de FIFA zijn die daar uiteindelijk over beslist tijdens een vergadering op 20 april aanstaande.

Reacties

De voorzitter van het Indonesische Olympisch Comité was blij met het resultaat van het congres. “Wij zijn erg dankbaar dat het congres soepel verliep. Ook de vertegenwoordigers van de FIFA zijn tevreden over het congres en ze vertelden dat ze wellicht afzien van sancties.”

Bondscoach Rahmad Darmawa

Bondscoach Rahmad Darmawa

Bondscoach Rahmad Darmawa was ook tevreden, en zei dat de hereniging een overwinning is voor het Indonesische voetbal: “Ik hoop dat de hereniging een einde aan het conflict betekent. Het is nu tijd om ons te focussen op het ontwikkelen van het voetbal, vooral de jonge spelers. We lopen ver achter op andere landen en we moeten dat gat zien te dichten. Een stabiele competitie is daarvoor erg belangrijk.” De bondscoach kan na het congres in principe weer alle Indonesische spelers oproepen voor zijn team.

Nederlands elftal

Indonesië - Nederland staat gepland voor 7 juni in Jakarta

Indonesië – Nederland staat gepland voor 7 juni in Jakarta

Op 7 juni staat een oefenwedstrijd gepland tussen het Nederlands elftal en het nationale team van Indonesië. De eventuele sancties van de FIFA zouden deze wedstrijd onmogelijk maken, maar nu lijkt het dus toch door te kunnen gaan. De wedstrijd vindt plaats in het stadion Gelora Bung Karno in Zuid-Jakarta, dat een capaciteit heeft voor 88.000 toeschouwers.

Een Reactie op “Indonesië ontloopt sancties van de FIFA

  1. Pingback: Oranje, Arsenal, Chelsea deze zomer naar Indonesië | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s