Christenen demonstreren in Jakarta tijdens Pasen

Ruim 200 christenen uit West-Java hielden op paaszondag een paasdienst op het plein voor het presidentiële paleis in Jakarta, omdat een dienst in hun eigen kerk hen onmogelijk gemaakt was.

Tijdens de kerstviering van afgelopen december waren de leden van twee kerkgenootschappen uit Bekasi ook al naar het paleis gekomen. De leden van de GKI Yasmin-kerk in Bogor werd toen ook al de toegang tot hun kerk ontzegd door omwonenden, en zij sloten zich nu ook aan bij de dienst in Jakarta.

Boodschap aan de president

Het kleurige paasei met boodschappen voor de president.

Het kleurige paasei met boodschappen voor de president.

Met de bijeenkomst bij het presidentieel paleis hoopten de leden van de drie kerken een boodschap over de vrijheid van gebed duidelijk te maken. De pastoor van een van de kerken: “We maken een groot paasei en zullen die aan de president geven. Het ei zal bestaan uit honderden gekleurde stukjes papier waarop onze leden hun hoopvolle boodschappen geschreven hebben.” De dominee had zelf op zijn papiertje geschreven dat hij van de president verwacht dat hij garandeert dat elke Indonesiër kan bidden zoals hij wil, en in hun eigen gebedshuis.

Een woordvoerder zei: “We zijn hier om aan de president en aan de wereld te laten zien dat rechtshandhaving, het naleven van de grondwet en de bescherming van minderheidsgroepen niet zo goed gaat als de president wel eens zegt.” Geregeld worden kerken gehinderd doordat ze bijvoorbeeld geen bouwvergunning krijgen, terwijl dat voor moskeeën bijna nooit gebeurt.

Geen toegang tot de eigen kerk

De Taman Sari-kerk in Bekasi is gesloopt.

De Taman Sari-kerk in Bekasi is gesloopt.

Een van de kerken in het regentschap Bekasi, aan de oostkant van Jakarta, werd twee weken geleden afgebroken door de lokale overheid. Volgens de overheid had het kerkgenootschap niet de vereiste  vergunningen voor de bouw van een kerkgebouw, en vervolgens werd het net nieuwe gebouw met een graafmachine met de grond gelijk gemaakt.

De dominee van deze kerk gaf aan dat om 8 uur ’s ochtends nog een dienst werd gehouden op de puinhopen van de afgebroken kerk in Bekasi. Daarna werd het puin opgeruimd en vervolgens reisde men samen naar Jakarta om mee te doen aan de demonstratie. De dominee zei: “Ik zal bidden voor president SBY en voor dit land om een betere toekomst voor alle religies te bewerkstelligen.”

Een andere kerk in Bekasi was al enkele jaren bezig met het verkrijgen van een bouwvergunning. De lokale overheid had de vergunning in 2009 geweigerd, maar het hooggerechtshof besloot in 2010 de bouwvergunning alsnog toe te wijzen. Omwonenden begonnen vervolgens een protest en daardoor is de bouw van de kerk onmogelijk gemaakt. “De president heeft aanbevelingen voor de bouw van de kerk gekregen van vele organisaties, zelfs van de VN, maar er is nog niets veranderd.”

Drie kerkgenootschappen kwamen samen bij het presidentieel paleis in Jakarta.

Drie kerkgenootschappen kwamen samen bij het presidentieel paleis in Jakarta.

De GKI Yasmin-kerk in Bogor zit in een vergelijkbare situatie. Omwonenden begonnen met demonstreren nadat er een bouwvergunning voor een kerk was afgegeven, en de burgemeester trok de vergunning vervolgens in. Ook in dit geval gaf het hooggerechtshof het kerkgenootschap gelijk, maar de burgemeester heeft nog altijd niet opnieuw een bouwvergunning verleend. Een 12-jarige jongen van het kerkgenootschap schreef op zijn briefje voor de president: “Eenheid in diversiteit is het motto van ons land. Waarom kunnen ze dat niet implementeren? Ik vraag de president om ons vrijheid van godsdienst te geven.”

Het is al de vierde Pasen voor de leden van de kerk in Bogor die ze niet in hun eigen kerk kunnen vieren. Volgens de leden wordt de mogelijkheid voor een oplossing steeds kleiner wordt: “In plaats van het bereiken van een oplossing is het aantal zaken van intolerantie juist gestegen, en andere kerken hebben hetzelfde soort problemen.” De GKI Yasmin-kerk overweegt om een klacht in te dienen bij het grondwettelijk hof, zodat ze de president kunnen aanklagen.

Paasviering in Indonesië

De kathedraal van Jakarta

De kathedraal van Jakarta

Naast de drie kerkgenootschappen in West-Java, konden de leden van de meeste andere kerken in Indonesië wel rustig Pasen vieren. In de kathedraal van Jakarta werden vijf diensten gehouden op eerste paasdag, waarvan die van 9 uur ’s ochtends het drukste was met zo’n 1500 aanwezigen. De politie van Jakarta zette extra mensen in om de kathedraal en andere kerken in de stad te bewaken, maar er zijn geen incidenten gemeld.

In het overwegend katholieke Kupang (provincie Oost-Nusa Tenggara) vonden ook veel kerkdiensten plaats. Omdat het tijdens Goede Vrijdag en Pasen nog een stuk drukker is dan normaal was er bij een kerk in het centrum van Kupang een tent neergezet om de vele gelovigen onderdak te bieden. Voor tweede paasdag staat er een parade gepland waaraan naar verwachting 50.000 christenen zullen meedoen.

Een lange file op de tolweg richting de Puncakpas.

Een lange file op de tolweg richting de Puncakpas.

Een groot deel van de niet-christenen zien de paasdagen simpelweg als een extra lang vrij weekend. De wegen van Jakarta richting bekende plaatsen voor weekenduitstapjes stonden dan ook overvol. Volgens het bedrijf achter de tolweg Jakarta-Ciawi zijn er dit weekend meer dan 60.000 auto’s uit Jakarta door het tolpoortje bij Ciawi gekomen, wat betekent dat zij op weg zijn naar het recreatiegebied bij de Puncakpas.

Een Reactie op “Christenen demonstreren in Jakarta tijdens Pasen

  1. Pingback: Nationale feestdagen van Indonesië | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s