Vier films over Indonesië op CinemAsia Amsterdam

Komende zondag, 7 april 2013, worden er vier films over Indonesië getoond op het filmfestival CinemAsia in cultureel centrum De Balie in het centrum van Amsterdam.

Het filmfestival CinemAsia wordt deze week voor de zesde keer gehouden. Het doel van het festival is om de Aziatische cinema binnen de Nederlandse filmindustrie te stimuleren. Van 4 tot 7 april worden er 24 films – onder andere uit China, Japan en India – getoond. De vier Indonesische films staan allemaal gepland voor de slotdag van het festival. De films zijn Indonesisch gesproken maar worden Engels ondertiteld.

De filmposters van de vier Indonesische films die zondag 7 april 2013 op filmfestival CinemAsia gedraaid worden.

De filmposters van de vier Indonesische films die zondag 7 april 2013 op filmfestival CinemAsia gedraaid worden.

Kita Versus Korupsi

Kita Versus Korupsi betekent letterlijk ‘Wij tegen de corruptie’. De film is gemaakt door de anti-corruptiecommissie KPK in samenwerking met enkele internationale organisaties als onderdeel van pogingen om de corruptie in Indonesië terug te dringen. De film wil de Indonesische samenleving erop te wijzen wat corruptie is, hoe het gebeurt, hoe men het kan herkennen en hoe er mee omgegaan moet worden. De film laat vier alledaagse situaties zien waarin corruptie kan opduiken, en aan de kijker wordt daarbij uitgelegd wat hij of zij kan doen om het tegen te gaan. In Indonesië kreeg Kita Versus Korupsi positieve recensies, zowel van filmcritici als van corruptiebestrijders.

Een van de vier filmpjes heet ‘Psssttt… Jangan Bilang Siapa-Siapa‘, oftewel “Psssttt… Vertel het aan niemand”. Het gaat over een middelbare school waar de scholieren uiteindelijk een veel te hoge prijs voor hun boeken betalen, omdat een deel van het geld terechtkomt bij het klassenhoofd, bij de leraar en bij het schoolhoofd. Het filmpje is beschikbaar via YouTube. De Engelse ondertiteling is niet geheel compleet, maar nog wel begrijpelijk.

Linimassa

De film Linimassa is gemaakt door twee Indonesische organisaties voor internetvrijheid en -veiligheid. Het woord ‘linimassa’ is een woordspeling die ‘linimasa‘ (tijdlijn, zoals in bijvoorbeeld Twitter) en ‘massa‘ (grote groep mensen) combineert. De film wil laten zien wat de kracht is van grote groepen mensen, en hoe deze elkaar kunnen versterken. Moderne sociale media maakt de organisatie van zulke groepen steeds gemakkelijker, waardoor “gewone mensen buitengewone dingen kunnen doen”. Een voorbeeld dat in de film genoemd wordt is het activeren van mensen via sociale media om te helpen in het geval van natuurrampen, zoals gebeurde bij de uitbarsting van de Merapivulkaan.

Het onderstaande filmpje is de trailer van de film Linamassa, ondertiteld in het Engels. Vanwege het grote succes is er inmiddels ook al een vervolg, Linamassa 2, gemaakt.

#republiktwitter

De film #republiktwitter, oftewel ‘De Twitterrepubliek’, gaat ook over sociale media. Het is een romantisch drama dat draait om een student die verliefd raakt op een mooie journaliste. In eerste instantie durft hij haar alleen aan te spreken via Twitter, en niet in het echt.

Vorig jaar draaide de film in de bioscoop in Indonesië, en werd deze erg positief ontvangen. Volgens een journalist moet iedereen in Indonesië deze film zien: “Als het niet is omdat het een goed beeld geeft van de Indonesische popcultuur, dan wel om om jezelf te lachen omdat je er deel van uitmaakt.” De bekendste actrice in de film is Laura Basuki, die in 2010 op 22-jarige leeftijd al een prijs won als beste actrice van het land. Onderstaand filmpje is de trailer van de film, met Engelse ondertiteling.

Demi Ucok

Demi Ucok is een komedie die pas net sinds januari 2013 in de Indonesische bioscopen te zien is. De film gaat over een vrijgevochten meisje dat haar passie wil volgen, namelijk het maken van films. Haar moeder, een traditionele Batakvrouw uit Noord-Sumatra, wil echter een Batakman voor haar vinden om zo snel mogelijk te trouwen. Het verhaal is gebaseerd op het levensverhaal van regisseuse Sammaria Simanjuntak zelf.

Van Demi Ucok is geen trailer met ondertiteling beschikbaar. Onderstaand filmpje laat de originele trailer zien.

Filmfestival CinemAsia

Meer informatie over het filmfestival CinemAsia waar de vier bovenstaande films gedraaid worden is beschikbaar op de website CinemAsia.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s