Top 11: mooiste stranden van Indonesië

top11Met een kustlijn van zo’n 55.000 kilometer lang heeft Indonesië zeer veel stranden. Dit varieert van de toeristische stranden van Bali tot de strandjes op onbewoonde eilanden van de Molukken, en het stadsstrand van Jakarta. Welke de mooiste is kan natuurlijk niet op een objectieve manier bepaald worden, maar dit artikel geeft een overzicht van elf schitterende Indonesische stranden.

1. Tanjung Bira (Zuid-Sulawesi)

Tanjung Bira

Dit strand ligt op het zuidelijkste puntje van het eiland Sulawesi, zo’n 200 kilometer rijden vanaf de provinciehoofdstad Makassar. Het zand is hier spierwit en de zee helder blauw. Veel mensen komen naar Tanjung Bira voor het duiken met haaien, roggen en schildpadden. Omdat het strand precies recht langs de zuidkust ligt zijn de zonsopkomst en -ondergang in een rechte lijn langs het strand te zien.

2. Tanjung Tinggi (Billiton)

Tanjung Tinggi

De tinmijnen hebben een groot deel van Billiton verwoest, maar er zijn nog hele mooie plekjes op het eiland. ‘Tanjung tinggi‘ betekent letterlijk de ‘hoge kaap’. Rond dit strand, aan de noordwestkant van het eiland Billiton, liggen vele honderden granieten rotsblokken verspreid. Rond het strand, dat ongeveer een kilometer lang is, heeft de lokale bevolking een groot aantal simpele restaurantjes opgericht, waar vooral schaal- en schelpdieren op het menu staan. Het vliegveld van de stad Tanjung Pandan ligt op ongeveer dertig kilometer afstand.

3. Strand van Gapang (Weh-eiland, Atjeh)

Gapang Weh

Het strand van Gapang ligt op het eiland Weh (Pulau Weh), het meest noordwestelijke puntje van heel Indonesië. Gapang is de lokale naam voor de grote bomen die langs het strand staan, en zorgen voor aangename schaduw. Op het strand bevindt zich de duikschool Lumba Lumba, van Nederlandse eigenaren. Doordeweeks is het rustig bij Gapang, maar in het weekend kan het druk worden als de lokale bevolking komt picknicken.

4. Derawan (Derawan-eilanden, Oost-Kalimantan)

Derawan

De Derawan-archipel bestaat uit 31 eilandjes in de Celebeszee, voor de kust van Oost-Kalimantan. De meeste eilanden zijn onbewoond, maar op Derawan zelf bevindt zich wel een dorpje. Er zijn een paar resorts voor duikers, maar de meeste inwoners leven van de visserij, waaronder de vangst van zeekreeften. Overal rond de eilandjes zijn ook groene zeeschildpadden te zien. Derawan is gelegen op ongeveer een half uurtje varen vanaf de kust van Kalimantan bij de stad Berau.

5. Pasir Panjang (Kei-eilanden, Molukken)

Pasir Panjang molukken

Pasir panjang‘ betekent letterlijk het ‘lange zand’. Het is zeker een uitgestrekt strand, met nog maar weinig toeristen en een lengte van vier kilometer. Je zou kunnen zeggen dat dit het typische paradijsstrand is: fijn wit zand begrensd door kokospalmen aan de ene kant en een groenblauwe zee aan de andere kant. Het strand ligt op het eiland Kai Kecil, onderdeel van de Kei-eilanden in het zuidoosten van de Molukken. Vanaf de Molukse hoofdstad Ambon zijn er geregeld vluchten naar Kai Kecil.

6. Sipora (Mentawai-eilanden, West-Sumatra)

Mentawai strand

Het eilandje Sipora is een bekende bestemming voor surfers, in de Indische oceaan voor de westkust van Sumatra. Er zijn enkele bekende surflocaties, met vreemde namen zoals Hollow Trees en Lance’s Right. De zee rond het eiland is echter ook erg geschikt voor duiken en snorkelen, en zoals op de foto te zien is is het strand zelf ook adembenemend. Om het eiland te bereiken moet je de boot nemen vanaf provinciehoofdstad Padang naar Siberut, het hoofdeiland van de Mentawai-eilanden. Vanaf daar gaan bootjes naar Sipora.

7. Strand van Balekambang (zuidkust Oost-Java)

Balekambang

Het strand van Balekambang is een populaire weekendbestemming voor de inwoners van Oost-Java. Vlak voor de kust liggen hier een paar eilandjes, een daarvan is het eilandje Ismoyo dat op de foto te zien is. Via een bruggetje vanaf het strand kun je Ismoyo bereiken, waar een hindoeïstisch tempeltje staat. Elk jaar wordt bij het tempeltje het Melasti-feest gevierd, dat drie dagen voor het hindoeïstisch nieuwjaar plaatsvindt. De dichtstbijzijnde grote stad is Malang, vanaf daar is het 60 kilometer rijden naar het strand van Balekambang.

8. Batbitim (Raja Ampat, West-Papoea)

Misool resort

De eilandengroep Raja Ampat, voor de kust van West-Papoea, bestaat uit zo’n 1.500 eilanden en eilandjes. Naast enkele grote, bewoonde eilanden zijn er ook talloze onbewoonde eilandjes. En dan zijn er nog de privé-eilanden. Een daarvan is Batbitim waar het Misool Eco Resort is gelegen. Hier heb je echt een gevoel alleen op de wereld te zijn, en het eiland is alleen te bereiken via een 5 uur durende trip per speedboot vanaf provinciehoofdstad Sorong. Lees ook: Reizen naar Raja Ampat (praktische informatie).

9. Roze strand (Komodo, Oost-Nusa Tenggara)

roze strand

Op het eiland Komodo ligt een roze strand. De kleur van het zand lijkt roze doordat het een mengsel is van fijn wit zand met rode cellen uit het koraal. Komodo is vooral bekend door de bijzondere diersoort de komodovaraan, maar ook de onderwaterleven om het eiland heen is schitterend. De enige manier om het eiland te bereiken is per boot vanaf Soembawa of Flores. Op Komodo zelf zijn geen wegen, dus dan moet je te voet verder. Zie ook Tips voor hotels in Labuan Bajo (Komodo).

10. Strand van Kuta (westkust Bali)

Kuta Beach

Het strand van Kuta is wereldwijd bekend, en dat is dan ook te zien aan het grote aantal toeristen. Door de drukte is de paradijselijke idylle natuurlijk verdwenen, maar het strand is nog altijd zeer populair onder surfers en zonaanbidders. Het strand van Kuta wordt ook wel ‘sunset beach‘ genoemd, omdat duizenden mensen hier elke avond genieten van de zonsondergang. Het is erg gemakkelijk om dit strand te bereiken, aangezien het op maar vier kilometer afstand van het internationale vliegveld van Bali ligt.

11. Bidadari (Duizend Eilanden, Jakarta)

Pulau Seribu

De Duizend Eilanden liggen onder de rook van Jakarta, soms letterlijk. Vanaf de haven bij Ancol in Noord-Jakarta is het maar twintig minuten met de boot naar het eilandje Bidadari. De Duizend Eilanden zijn typische tropische eilanden, maar logischerwijs hebben ze te lijden onder de nabijheid van Jakarta, wat zorgt voor luchtvervuiling en drijvend afval. Op zo’n korte afstand van de grote stad is het echter een oase van rust en dus een enorm contrast met de metropool.

Regionale spreiding

De elf stranden die ik hierboven heb uitgekozen zijn verspreid over heel Indonesië. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie stranden, en er is zeker discussie mogelijk over deze lijst. Op onderstaand kaartje kun je de locaties van de bovengenoemde stranden zien, en graag hoor ik ook toevoegingen bij de reacties. Zie ook het artikel Overzicht: de stranden van Java voor een uitgebreider overzicht van de stranden rond het eiland Java.

Mooiste stranden

8 Reacties op “Top 11: mooiste stranden van Indonesië

  1. Die zijn inderdaad mooie stranden en er zijn inderdaad andere mooie stranden. Ik wil er errn toevoegen. Er zijn eigenlijk 3 stranden die niet ver van elkaar liggen. Het zijn Kembar I, Kembar II en Pasir Panjang (dezelfde naam als die van nmr. 5). Ze liggen in Sempu eiland, Malang, Oost Java. Je moet eerst het eiland in ongeveer 4 uur heen en terug lopen. Omdat dit alleen te voet te bereiken is komen er weinig toeristen hierheen. Ik weet niet hoe ik een foto hier moet plaatsen daarom geef ik hier een ink waar de foto’s van de stranden te zien zijn.
    http://www.holiday-or-living-in-malang.com/beaches-in-sempu.html

  2. nummer 5 pasir panjang, naast deze bekendste strand zijn er nog meer andere mooie stranden op de kei eilanden, zoals ohoideertutu beach, ohoideertawun beach, , ler ohoiliem beach, , en nog tal andere kleine stranden, vooral de kleine eilandjes eromheen bevat ook mooie strandjes

  3. Pingback: Het werelderfgoed van Indonesië | In de Archipel·

  4. Pingback: Top 11: grootste bevolkingsgroepen van Indonesië | In de Archipel·

  5. Pingback: “10 nieuwe Bali’s”: nieuwe toeristische bestemmingen van Indonesië | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s