Oranje en Engelse clubs deze zomer naar Indonesië

Enkele grote voetbalclubs reizen deze zomer af naar Indonesië om vriendschappelijke wedstrijden te spelen in het kader van een zogenaamde ‘pre-season tour‘.

Programma

Dit artikel is geüpdatet tot 26 april 2013. Per 26 april zijn de volgende wedstrijden bevestigd. Onbevestigde wedstrijden en overige geruchten worden onderaan dit artikel besproken.

Datum Team Tegenstander
7 juni 2013 Nederlands elftal Indonesisch elftal
14 juli 2013 Arsenal (ENG) Indonesisch team
20 juli 2013 Liverpool (ENG) Indonesisch team
25 juli 2013 Chelsea (ENG) Indonesisch team

Nederlands elftal

Het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal

Omdat er tussen maart en september geen kwalificatiewedstrijden voor het WK zijn speelt het Nederlands elftal in juni twee oefenwedstrijden in Azië. Op 11 juni speelt Oranje in Beijing tegen het Chinees elftal, vier dagen eerder staat in Jakarta de wedstrijd tegen het Indonesisch elftal op het programma. De wedstrijd vindt plaats in het nationale stadion Gelora Bung Karno in Zuid-Jakarta. In dit stadion is plaats voor 88.000 toeschouwers.

De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal is duidelijk over het motief van de KNVB om naar China en Indonesië te reizen: “We gaan daar alleen hen om geld op te halen. Daar hoef je je verder niet voor te schamen. We gaan er een aangename trip van maken, minder serieus dan kwalificatiewedstrijden.”

Dat de wedstrijd niet al te serieus genomen wordt zal ook te maken hebben met de plaats of de wereldranglijst van Indonesië. Merah-Putih (rood-wit) staat op de 170ste plek van de wereld, lager dan Malta en de Faeröer-eilanden. In Indonesië wordt wel naar de wedstrijd uitgekeken, zeker omdat de KNVB al heeft aangegeven dat er in elk geval zes sterspelers mee zullen komen; Van Persie, Sneijder, Huntelaar, Kuijt, Van der Vaart en Robben.

Eerder dit jaar leek het dat de wedstrijd niet door zou kunnen gaan, omdat de Indonesische voetbalbond een schorsing boven het hoofd hing door de FIFA. In maart werd echter duidelijk dat Indonesië de sancties toch lijkt te kunnen ontlopen.

Arsenal

Affiche voor de wedstrijd van Arsenal in Jakarta.

Affiche voor de wedstrijd van Arsenal in Jakarta.

De Londense club Arsenal zal in juli een bezoek brengen aan Jakarta. Voor de Engelsen zal het het eerste bezoek aan Indonesië zijn sinds 1983. Op 14 juli om half 9 ’s avonds wordt in het Gelora Bung Karno-stadion een oefenwedstrijd gespeeld tegen een Indonesisch team, met daarin vooral spelers uit het Indonesisch elftal. Na het bezoek aan Indonesië zal de Asia Tour van Arsenal ook Japan aandoen. Daar worden wedstrijden gespeeld tegen Urawa Reds en Nagoya Grampus. Coach Arsène Wenger van Arsenal heeft aangegeven dat elke beschikbare speler die niet geblesseerd is mee zal komen tijdens de Asia Tour.

Liverpool

Het logo van de tournee van Liverpool FC.

Het logo van de tournee van Liverpool FC.

Op 25 april bevestigde Liverpool dat hun eerste elftal op 20 juli een wedstrijd zal spelen tegen een Indonesisch team. Het maakt deel uit van de tournee die Liverpool deze zomer ook langs Australië en Thailand voert. Het zal het eerste bezoek van ‘The Reds‘ aan Indonesië zijn. De directeur van de voetbalclub zegt: “Dit is een belangrijk bezoek voor Liverpool FC als onderdeel van een breder programma om fans te betrekken met waarmee we bezig zijn.” De bank Standard Chartered, de hoofdsponsor van Liverpool, is ook actief in Indonesië en zal daarom verschillende activiteiten organiseren rond de wedstrijd, die plaatsvindt in het Gelora Bunga Karno-stadion.

Chelsea

Het logo van de tournee door Azië van Chelsea.

Het logo van de tournee door Azië van Chelsea.

Chelsea, eveneens uit Londen, gaat ook op tournee in Azië, onder de naam ‘Here to Play, Here to Stay tour of Asia’. Chelsea doet tijdens de reis Bangkok, Kuala Lumpur en Jakarta aan. De wedstrijd in Jakarta vindt plaats op 25 juli in het Gelora Bung Karno-stadion. De tegenstander is een Indonesisch dreamteam. Wat dat precies inhoudt is nog niet bekend gemaakt, maar naar verwachting zullen ook spelers van het nationale elftal meedoen.

In de loop van dit jaar opent Chelsea in Jakarta ook een voetbalschool onder de naam Chelsea FC Soccer School. Bij deze school zullen vooral trainingen worden gegeven aan beginnende coaches die de Indonesische amateurvoetbal, en sport voor kinderen in het algemeen, kunnen verbeteren. Eerder opende Chelsea al voetbalscholen in onder andere Hongkong, Singapore en Bangkok.

Overige clubs

Het Gelora Bung Karno-stadion in Jakarta.

Het Gelora Bung Karno-stadion in Jakarta.

Er is en was sprake van verschillende andere wedstrijden van Europese clubs in Indonesië komende zomer. Het meest concreet was een toernooi dat eind mei gespeeld zou worden in Surabaya (Oost-Java) tussen de lokale club Persebaya Surabaya, het Duitse HSV en het Italiaanse AS Roma. Volgens Persebaya hebben de twee Europese clubs hun komst afgezegd, al is er nog geen officiële bevestiging gekomen. Er zouden twee redenen aan de annulering ten grondslag liggen. De toernooiorganisator zou de interne problemen bij Persebaya zat zijn, en AS Roma heeft zich geplaatst voor de Italiaanse bekerfinale, die ook eind mei plaatsvindt.

Juventus heeft ook overwogen om Indonesië aan te doen als onderdeel van een tournee door Azië. Tot op heden zijn er echter nog geen bevestigingen. De geruchten zijn dat Juventus van 27 mei tot 1 juni in het land is.

Een Reactie op “Oranje en Engelse clubs deze zomer naar Indonesië

  1. Pingback: Voorbeschouwing: Indonesië-Nederland (7 juni 2013) | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s