Nieuwe maatschappij Batik Air begint op 3 mei

Een stewardess poseert voor het eerste Batik Air-vliegtuig, dat op 3 mei naar Manado zal vliegen.

Een stewardess poseert voor het eerste Batik Air-vliegtuig, dat op 3 mei naar Manado zal vliegen.

Op 3 mei zal de eerste vlucht van de nieuwe luchtvaartmaatschappij Batik Air plaatsvinden. Batik Air is de ‘full service’-maatschappij van de Lion Air Group, die vooral bekend is van de budgetmaatschappij Lion Air.

Batik Air heeft van het ministerie voor transport een vergunning gekregen voor het uitvoeren van 66 binnenlandse vliegroutes en twintig internationale lijnen. De eerste vlucht op 3 mei gaat van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar Sam Ratulangi International Airport in Manado, de hoofdstad van de provincie Noord-Sulawesi. Een dag later zal Batik Air ook beginnen aan de lijn tussen Jakarta en Pekanbaru (provincie Riau). De eerstvolgende steden die ook op het programma staan zijn Ambon (Molukken) en Balikpapan (Oost-Kalimantan). Op Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta is Batik Air gevestigd in de nieuwste terminal, terminal 3.

Een stewardess laat het nieuwe interieur zien van het Batik Air-vliegtuig.

Een stewardess laat het nieuwe interieur zien van het Batik Air-vliegtuig.

De bedoeling is dat Batik Air in de loop van dit jaar zijn vloot uitbreidt naar zes vliegtuigen van het type Boeing 737-900ER, met daarin 12 business class-stoelen en 168 economy class-zitplaatsen. Door zich als ‘full service’-maatschappij aan te prijzen gaat Batik Air de strijd aan met Garuda Indonesia, die tot nu toe het monopolie had in dat segment in Indonesië. De andere grote maatschappijen – waaronder AirAsia, Merpati Air en Lion Air – zijn allemaal budgetmaatschappijen.

Algemeen directeur Edward Sirait van de Lion Air Group denkt dat de komst van Batik Air niet ten koste hoeft te gaan van de bestaande ‘full service’-maatschappijen zoals Garuda: “Aangezien de luchtvaartmarkt met 20% per jaar groeit, kunnen wij juist een goede aanvulling geven.” Vanaf 2014 wil Batik Air elke maand twee nieuwe vliegtuigen in de vloot opnemen, zodat er aan het eind van dat jaar zo’n 30 Batik Air-vliegtuigen zijn. Dit moet een combinatie worden van vliegtuigen van het Europese Airbus en het Amerikaanse Boeing.

Lion Air Group

Een Boeing 737-900ER van Malindo Air.

Een Boeing 737-900ER van Malindo Air.

Het vlaggenschip van de Lion Air Group is de naamgever Lion Air. Onlangs was de maatschappij groot in het nieuws vanwege de plaatsing van een megabestelling van meer dan 200 vliegtuigen bij Airbus. Lion Air was echter ook negatief in het nieuws door een vliegtuigcrash bij het vliegveld van Bali, waarbij echter geen doden vielen.

Behalve de oprichting van Batik Air heeft de Lion Air Group onlangs nog een maatschappij opgericht. In samenwerking met het Maleisische NADI werd de budgetmaatschappij Malindo Air gestart. Deze maatschappij vliegt inmiddels op twee routes tussen de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en Maleisisch Borneo.

Tickets

Tickets voor de eerste vluchten van Batik Air kunnen geboekt worden op de website BatikAir.com. Voor meer informatie over binnenlandse vluchten met Lion Air of andere Indonesische maatschappijen, zie ‘Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s