Demonstraties in Jakarta op Dag van de Arbeid

Er wordt verwacht dat honderdduizenden mensen op 1 mei, de Dag van de Arbeid, de straat op zullen gaan in Jakarta en omliggende steden. Zij zullen demonstreren voor hogere lonen en verandering van het huidige arbeidscontractsysteem. Ook zal de geplande verhoging van de benzineprijs onderwerp van protest zijn.

Demonstraties

Demonstratie op de Dag van de Arbeid in 2012, in het centrum van Jakarta.

Demonstratie op de Dag van de Arbeid in 2012, in het centrum van Jakarta.

De demonstraties voor hogere lonen en betere werkomstandigheden op 1 mei zijn gebruikelijk en gewoonlijk verlopen deze vreedzaam. Vanwege de vooruitzichten van een verhoging van de benzineprijs, door het terugdringen van de brandstofsubsidies, zijn er zorgen dat de demonstraties in geweld kunnen uitmonden. Vooral in Jakarta, maar ook in steden zoals Surabaya (Oost-Java), Medan (Noord-Sumatra) en Makassar (Zuid-Sulawesi), worden demonstraties verwacht.

De overheid heeft nu het plan opgevat om de benzineprijs voor auto’s met ruim 40% te verhogen, terwijl het voor openbaar vervoer en scooters op hetzelfde niveau zou blijven. Activisten zijn in actie gekomen tegen dit plan en hebben gewaarschuwd voor hoge inflatie. Ook de overheid staat niet onverdeeld achter de bedachte maatregelen, omdat het de smokkel van benzine in de hand kan werken. Vorig jaar werden plannen voor een kleine prijsverhoging van brandstof ook al op het laatste moment geannuleerd vanwege sociale onrust.

Een woordvoerder van een grote vakbond zei: “We zullen ervoor zorgen dat de protesten vreedzaam en ordelijk zullen verlopen. Niet alleen hebben we daarover overleg gehad met de politie, we hebben ook onze eigen interne beveiligers. Alle arbeiders zullen uniformen dragen om ervoor te zorgen dat buitenstaanders zich er niet bemoeien.”

Politie-inzet

Een woordvoerder van de politie van Jakarta zei dat er zo’n 21.000 agenten, geholpen door het leger en officieren van de openbare orde, ingezet zullen worden tijdens de Dag van de Arbeid. De woordvoerder is optimistisch dat de protesten vreedzaam zullen verlopen: “Hopelijk kan de demonstratie soepel verlopen en worden de demonstranten niet geprovoceerd.” Het aantal demonstraten wordt geschat op enkele honderdduizenden. De belangrijkste locatie is de rotonde bij het Hotel Indonesia, midden in het centrum van de stad. “We sluiten waarschijnlijk het gebied rond de rotonde af, omdat de demonstranten zich daar zullen verzamelen, voordat ze richting het parlement en het nationale paleis lopen.” De politiewoordvoerder riep de inwoners van Jakarta op om de demonstratiegebieden te vermijden om files te voorkomen.

Een politiecommissaris in Jakarta voegde toe: “We hebben de afgelopen twee maanden voorbereidingen getroffen voor deze dag, en onze belangrijkste boodschap aan de demonstranten is tweezijdig: Ten eerste, overval geen bedrijven om ervoor te zorgen dat arbeiders die niet demonstreren gedwongen worden om mee te doen. Ten tweede, blokkeer de tolweg niet.” Dat eerste is een belangrijk punt, omdat boze demonstranten eerder vaak met geweld niet-demonstranten overhaalden om zich bij de demonstratie aan te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s