Chinezen willen monorail bouwen op Bali

Het Chinese nationale spoorwegbedrijf China Railways heeft onlangs aangegeven graag te willen investeren in de bouw van een monorail op het Indonesische eiland Bali.

Gouverneur Pastika van Bali.

Gouverneur Pastika van Bali.

De gouverneur van Bali, Made Mangku Pastika: “China Railways heeft mij een paar maanden geleden om informatie gevraagd over het plan om een monorail te bouwen.” Sinds 2009 wordt er op het eiland al gesproken over over een monorail, omdat er momenteel geen goed openbaar vervoer op Bali is. Onderzoek door de Indonesische spoorwegmaatschappij PT KAI wees echter uit dat het project te duur zou zijn. De provinciale overheid is toch doorgegaan met het zoeken naar private investeerders. China Railways lijkt nu dus geïnteresseerd, al hebben ze nog wel tijd nodig om de mogelijkheden te berekenen. De Balinese overheid moedigt China Railways aan om te investeren.

De monorail zou in eerste instantie een ring rond het eiland moeten vormen, langs de kust. Op die manier kan het alle regentschappen met elkaar verbinden. Het drukke en toeristische zuiden, met onder andere de populaire kustplaatsen Kuta en Sanur en de provinciehoofdstad Denpasar, zou zo beter in verbinding kunnen komen te staan met het rustigere noorden. Een meer gelijke ontwikkeling van het eiland wordt zo mogelijk gemaakt. Daarnaast denkt de gouverneur extra toeristen te kunnen trekken, zowel vanwege het betere vervoer als vanwege de toeristische aantrekkingskracht van de monorail zelf.

Een tekening van een mogelijke uitvoering van de monorail.

Een tekening van een mogelijke uitvoering van de monorail.

Het hoofd van de toeristische dienst van Bali is ook positief over een eventuele monorail: “Veel toeristen willen graag andere plaatsen op Bali bezoeken dan alleen het zuiden. De lange trip naar de rest van het eiland zorgt er echter vaak voor dat ze hun plannen annuleren. De monorail zou dus een zeer goede manier zijn waarop de toeristen hun tijd beter kunnen gebruiken.”

Ook de Balinese kamer van koophandel staat achter het project: “We zijn het eens met de plannen voor de ontwikkeling van infrastructuur en openbaar vervoer op Bali, omdat dat al lang een obstakel is voor de ontwikkeling van de economie van ons eiland.” Het monorailproject is opgenomen in het economisch masterplan (MP3EI) voor de regio Kleine Soenda-eilanden, waar Bali deel van uitmaakt.

In april hebben ook de religieuze leiders van Bali toestemming gegeven voor de bouw van een monorail. Gouverneur Pastika: “De hindoeleiders hebben het plan in filosofische zin goedgekeurd. I ga er vanuit dat niet veel mensen nu nog tegen het plan zullen zijn.” Een hindoeleider voegde toe: “In de hindoeïstische filosofie vertegenwoordigt ‘Bedawang Nala’ de balans in de wereld. In relatie tot Bali kan dit concept worden toegepast als basis voor het bereiken van een balans tussen de verschillende regentschappen.”

Een monorail rond het hele eiland zou zeker 300 kilometer lang zijn. Het ligt dan ook voor de hand dat er begonnen zou worden met een klein traject, bijvoorbeeld van het internationale vliegveld Ngurah Rai naar de hoofdstad Denpasar, congres- en resortcentrum Nusa Dua en/of enkele populaire strandplaatsen. In Bali zijn er ook plannen voor de bouw van een nieuw vliegveld in het regentschap Buleleng, in het noorden van het eiland. In dat geval zou de monorail een belangrijk project zijn voor de verbinding van het nieuwe vliegveld met de belangrijkste toeristische trekpleisters.

Zie ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s