Politie doodt zeven terroristen op Java

Een speciale eenheid van de Indonesische politie heeft zeven terroristen vermoord en dertien gearresteerd. De acties vonden plaats bij verschillende operaties op het eiland Java.

Invallen bij terroristen mei 2013

Op donderdagochtend doodde de politie drie vermoedelijke terroristen in het stadje Kebumen in Centraal-Java. Dit volgde op een belegering van een huis die de hele nacht duurde. Ook werden er vier mensen gearresteerd. Op een persconferentie zei een woordvoerder van de politie dat de militanten plannen hadden gemaakt voor een overval. De drie die vermoord zijn wilden zich niet overgeven, en zij beschoten de politie.

Zwaarbewapende agenten van antiterrorisme-eenheid Densus 88 in Bandung.

Zwaarbewapende agenten van antiterrorisme-eenheid Densus 88 in Bandung.

Een dag eerder werden drie militanten gedood in de buitenwijk Cigondewah van Bandung, de hoofdstad van West-Java. Net als de terroristen in Centraal-Java beschoten zij de politie, en gooiden ze zelfgemaakte bommen uit hun huis. Een vierde verdachte werd gearresteerd.De politiewoordvoerder zei: “We hebben er alles aan gedaan om het vallen van doden te voorkomen, maar gedurende de drie en een half uur durende onderhandelingen verzetten de terroristen zich met geweervuur en explosies.”

Ook in Batang, aan de noordkust van Centraal-Java, werd nog een terrorist vermoord en een andere gearresteerd. Deze laatsten worden verwacht van een overval op een juwelier in Jakarta, twee maanden geleden.

Vijf verdere verdachten werden nog gearresteerd in de Indonesische hoofdstad Jakarta en een voorstad. De politie deed de invallen naar aanleiding van informatie die zij kregen in het verhoor van een verdachte wapenhandelaar in het dorpje Cipacing, ook in West-Java. Bij de verschillende invallen werden vuurwapens, munitie en explosieven ingenomen.

Volgens de politie zijn de dertien gearresteerde en zeven omgekomen terroristen gelieerd aan terroristische groepen in Poso. In dit stadje in Centraal-Sulawesi zijn de afgelopen jaren verschillende terroristische incidenten voorgekomen. De overvallen op banken en juweliers die de terroristen uitvoerden zouden tot doel hebben om terroristische activiteiten te kunnen bekostigen. Zonder het verder toe te lichten zei de politiewoordvoerder ook dat de terroristen een plan hadden om de grootste markt van Jakarta, Glodok, in brand te steken. Het terroristische netwerk zou grootschalig wapens smokkelen vanuit de Filipijnen.

Er wordt gespeculeerd dat de aangehouden en vermoorde terroristen in verband staan met de verijdelde aanslag op de ambassade van Myanmar, afgelopen week. Indonesische politie en justitie doen daar momenteel onderzoek naar. Het vermoedelijke motief voor de aanslag is een represaille voor de recente aanvallen op moslims in het overwegend boeddhistische Myanmar.

Densus 88

De invallen bij de terroristen zijn uitgevoerd door de speciale antiterrorisme-eenheid van de Indonesische nationale politie (Polri), genaamd Densus 88. De naam is een afkorting voor Detasemen Khusus 88, oftewel ‘Speciaal Detachement 88’. Naar het schijnt komt het nummer voort uit een presentatie van een Amerikaanse antiterrorisme-eenheid. De afkorting van Anti-Terrorist Assistance is ATA en de Engelse uitspraak daarvan werd door een hoge politiecommissaris verstaan als “eighty-eight“.

Densus 88 werd opgericht naar aanleiding van de bomaanslag in Bali in 2002, die aan 202 mensen het leven kostte. Sindsdien houdt de eenheid zich bezig met terrorismebestrijding, vooral tegen aan Jemaah Islamiyah gelieerde groepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s