Nieuwe tolweg op Bali open in augustus

Naar verwachting wordt de bouw van de nieuwe tolweg in Zuid-Bali volgende maand voltooid. Eind juli of begin augustus kan de weg dan opengesteld worden, volgens het agentschap voor de tolwegen BPJT.

In het zuiden van Bali wordt het fileprobleem steeds groter. Bali is verreweg de populairste toeristische bestemming van het land, maar de infrastructuur kan dat nauwelijks meer aan. De nieuwe tolweg zou een deel van de problemen moeten oplossen, waardoor de aantrekkingskracht van Bali behouden kan blijven.

Het project

De rode lijn geeft het tracé van de nieuwe tolweg weer. De blauwe lijnen zijn bestaande doorgaande wegen.

De rode lijn geeft het tracé van de nieuwe tolweg weer. De blauwe lijnen zijn bestaande doorgaande wegen.

De nieuwe tolweg is 11 kilometer lang en loopt nagenoeg geheel over water, om precies te zijn de Baai van Benoa. De weg verbindt drie belangrijke locaties met elkaar. Aan de westoever is dat het internationale vliegveld van Bali, Ngurah Rai. Aan de noordkant van de baai ligt de hoofdstad van de provincie Bali, Denpasar, en ook de haven van Benoa waarvandaan veerboten vertrekken naar de rest van Indonesië. Aan de zuidkant bevindt zich de moderne badplaats Nusa Dua, waar veel vijfsterrenhotels staan. Ook staat hier het Bali Nusa Dua Convention Center, een groot vergadercomplex waar vaak internationale bijeenkomsten zijn.

Het knooppunt in het midden van de tolweg.

Het knooppunt in het midden van de tolweg.

Het bijzondere aan deze tolweg is dat er een speciale baan voor scooters beschikbaar is. De tolwegen op Java zijn enkel toegankelijk voor voertuigen met tenminste vier wielen. In het midden wordt een groot knooppunt gebouwd met drie niveaus. Langs de weg zullen mangrovebomen geplant worden, zoals ook te zien is op bijgaande afbeelding.

De totale kosten van het project, dat gebouwd wordt door vier staatsbedrijven, zijn 2,3 biljoen rupiah, oftewel zo’n 181 miljoen euro. De verwachting is dat er dagelijks zo’n 24.000 auto’s en 15.000 scooters over de weg zullen gaan rijden. De tolkosten per auto zullen naar verwachting voor de maximale afstand onder de 10.000 rupiah (€ 0,80) liggen.

De voortgang

Een foto van september 2012 van de aansluiting van de nieuwe tolweg op de bestaande weg bij het vliegveld Ngurah Rai.

Een foto van september 2012 van de aansluiting van de nieuwe tolweg op de bestaande weg bij het vliegveld Ngurah Rai.

De voortgang van het project is inmiddels al zo’n 85%. De bouw heeft daarmee in totaal maar ongeveer anderhalf jaar geduurd. Volgens het agentschap heeft dat te maken met de ligging op zee: “Er was geen grondverwerving nodig.” Ook ging het project snel doordat de betonnen onderdelen al in de fabriek waren gemaakt en dus alleen maar aan elkaar gemaakt moesten worden. De laatste fase van de bouw van de tolweg omvat onder andere het egaal maken van de toplaag van het asfalt en het aanbrengen van de belijning.

Er wordt verwacht dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in juni naar Bali zal komen voor de officiële opening van de tolweg. De tolweg is onderdeel van een verzameling infrastructuurprojecten ter voorbereiding op de topconferentie van de APEC, de organisatie voor economische samenwerking van landen langs de Grote Oceaan. De conferentie vindt plaats in augustus 2013 in Nusa Dua.

Een Reactie op “Nieuwe tolweg op Bali open in augustus

  1. Pingback: APEC-conferentie op Bali zonder Obama | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s