Benzineprijs in Indonesië sterk omhoog

Minister Jero Wacik van energie heeft de nieuwe brandstofprijzen aangekondigd die vandaag, zaterdag 22 juni 2013, ingaan: “De nieuwe prijs voor gesubsidieerde benzine is 6.500 rupiah, omhoog vanaf 4.500 rupiah, en gesubsidieerde diesel zal 5.500 rupiah kosten, terwijl dat ook 4.500 rupiah was.”

De aankondiging kwam gisteravond, vier dagen nadat het Indonesische parlement het wetsontwerp had aangenomen waarin de nationale begroting werd gewijzigd. In het wetsontwerp was de verhoging van de brandstofprijzen opgenomen.

Brandstofprijs

Hogere benzineprijzen bij de tankstations van Pertamina.

Hogere benzineprijzen bij de tankstations van Pertamina.

Gesubsidieerde benzine, bekend onder de naam premium, verandert in prijs van 35 naar 50 eurocent. De diesel met subsidie, in Indonesië solar genoemd, kostte ook 35 eurocent per liter en wordt nu 42 cent. De gesubsidieerde benzine wordt alleen verkocht door de tankstations van staatsbedrijf Pertamina, die daardoor bijna de gehele markt in handen heeft. In Jakarta zijn enkele tankstations van het Franse Total en het Brits-Nederlandse Shell; daar kost de ongesubsidieerde benzine meer dan 70 eurocent.

Coördinerende minister voor economische zaken Hatta Rajasa zei op de persconferentie dat het doel van de prijsverhoging is om de Indonesische economie te redden. De subsidies op benzine gingen een steeds groter deel van de begroting uitmaken en zorgen voor tekorten, en zorgden dus al voor jarenlange discussies. Hatta Rajasa: “Dit is een erg moeilijke keuze geweest, en het was de laatste mogelijkheid.” In het nieuwe voorstel is 15,4 miljard euro gereserveerd voor brandstofsubsidies. Zonder de verhogingen zou er dit jaar 22,6 miljard euro voor nodig zijn.

Een bedrag van 9,3 triljoen rupiah is gereserveerd om de armste mensen te compenseren voor de hogere brandstofprijzen. Dit wordt uitgegeven in de vorm van maandelijkse giften van 150.000 rupiah (€ 11,50) aan de 15,5 miljoen armste gezinnen van het land, voor de komende vier maanden.

Demonstraties

Demonstratie tegen de hogere prijzen in Jakarta.

Demonstratie tegen de hogere prijzen in Jakarta.

De aankondiging van gisteravond kwam na een week van demonstraties in Jakarta en andere Indonesische steden. Afgelopen maandag demonstreerden nog duizenden mensen voor het parlement om de parlementariërs ervan te overtuigen tegen het voorstel te stemmen. Op vrijdag legden duizenden arbeiders in de voorsteden Bekasi, Cibitung en Cikarang het werk neer als protest tegen de aangekondigde prijsstijging.

De coördinerende minister voor veiligheid Djoko Suyanto zei in een reactie dat hij de emoties van de arbeiders begreep. Ook waarschuwde hij dat de wet gehandhaafd zal worden: “Demonstraties zijn normaal en begrijpelijk, maar overtreed de regels niet. En, gebruik alsjeblieft geen geweld.”

Volgens een woordvoerder van de arbeiders treft de prijsstijging hen hard: “Arbeiders die bijna arm zijn worden absoluut arm door deze prijsverhoging. De verhoging van het minimumloon die eerder dit jaar is ingevoerd wordt nutteloos.” Hij gaf aan dat arbeiders in het hele land meer stakingsdagen zullen organiseren, tot aan een nationale staking op 16 augustus met ‘meer dan 10 miljoen deelnemers’ op deze dag voor Onafhankelijkheidsdag.

Uitvoering

Politieagenten zullen vandaag en de komende dagen alle tankstations bewaken. Op vrijdagavond stonden er lange rijen auto’s en scooters voor de benzinepompen om nog snel brandstof met de oude prijs te kunnen kopen. De overheid had alle tankstations opgedragen om de hele nacht open te blijven.

Een Reactie op “Benzineprijs in Indonesië sterk omhoog

  1. Kasihan voor de bevolking maar van regeringskant te begrijpen helaas gaan ook andere goederen omhoog worden voor vele mensen zware tijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s