Noodtoestand in Sumatra vanwege rook

De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen in de provincie Riau op het eiland Sumatra vanwege de rook van bosbranden. De rook komt vooral van bosbranden in de regentschappen Bengkalis en Rokan Hilir en rond de stad Dumai. Volgens het ministerie van bosbouw is al zeker 3700 hectare bosgebied in rook opgegaan.

Locaties van de grootste bosbranden, waarvan de rook richting Singapore en Maleisië waait.

Locaties van de grootste bosbranden, waarvan de rook richting Singapore en Maleisië waait.

Het illegaal verbranden van bosgebied om het land vrij te maken voor palmolieplantages zorgt elk jaar in het droge seizoen voor grote bosbranden, en rookproblemen in het naburige Singapore en Maleisië. De Indonesische autoriteiten doen onderzoek naar tenminste veertien bedrijven die verdacht worden van deze praktijken, aldus minister van milieu Balthasar Kambuaya.

Naast de grote bedrijven die bosbranden zouden veroorzaken, zouden ook traditionele boeren hiervoor zorgen. Zij maken gebruik van slash-and-burn-landbouw om op een zo goedkoop mogelijke manier land vrij te kunnen maken voor het planten van gewassen. In weer andere gevallen ontstaan bosbranden simpelweg door ongelukken, bijvoorbeeld door weggegooide brandende sigaretten in veengebieden.

Bluswerkzaamheden

Traditionele bluswerkzaamheden hebben nauwelijks zin meer vanwege de grote schaal van de bosbranden.

Traditionele bluswerkzaamheden hebben nauwelijks zin meer vanwege de grote schaal van de bosbranden.

Het nationale rampenbestrijdingsbureau BNPB gaf aan: “De president heeft ons geïnstrueerd om het brandblussen in Riau over te nemen.” BNPB heeft blushelikopters ingezet, en daarnaast vliegtuigen voor het kunstmatig maken van regen.

Volgens de Indonesische overheid is grootschalige regenval de enige mogelijke snelle oplossing voor de crisis. De secretaris-generaal van het ministerie van bosbouw zei: “Indonesië kan niet garanderen dat de genomen maatregelen tegen de bosbranden effectief zullen zijn als er geen wonder plaatsvindt in de vorm van hevige regen.” Een weerbureau verwacht dat het pas aan het eind van de komende week gaat regenen. “Als het niet gaat regenen dan kan de rook wekenlang, of zelfs maanden, aanhouden.”

De vice-gouverneur van de provincie Riau zei: “De weersomstandigheden, erg droog en winderig, en de moeilijke locaties van de branden, hebben de bluswerkzaamheden vertraagd. De enige oplossing is kunstmatige regen.”

Singapore

De rook treft Singapore hard. Veel mensen gebruiken mondkapjes.

De rook treft Singapore hard. Veel mensen gebruiken mondkapjes.

De bosbranden op Sumatra zorgde de afgelopen dagen voor dichte rookwolken in de stadstaat Singapore en het zuiden van het Maleisische schiereiland. Het was de ergste luchtvervuiling in Singapore sinds mensenheugenis en veel mensen klaagden over ademhalingsmoeilijkheden. Mensen werd aangeraden om binnen te blijven. De luchtvervuiling doorbrak vrijdag de grens van 400 op de Pollutant Standards Index (PSI). Een score tussen de 201 en 300 wordt al beschouwd als ‘zeer schadelijk voor de gezondheid’.

Volgens de Britse bank Barclays heeft de rook een negatief effect op de Singaporese economie. Vooral de toeristische sector, die zes procent van de nationale economie uitmaakt, wordt vooral hard geraakt: “Wij denken dat de toeristen snel weer zullen komen als de rook optrekt, maar de situatie is onzeker. Langdurige gevaarlijke omstandigheden kunnen de internationale reputatie van Singapore aantasten.” In het zuiden van Maleisië heeft de overheid enkele honderden scholen gesloten vanwege de rook.

Update zondagmiddag 23 juni 2013

Een eerste onderzoek zou hebben uitgewezen dat de bron van de bosbranden ligt bij acht plantages die eigendom zijn van Maleisische investeerders in de provincie Riau. Minister Balthasar Kambuaya zei: “Het ministerie zoekt nog naar meer bewijs en bevestiging in het veld. De branden zijn zeker binnen hun concessiegebieden. Ik zal meteen mijn Maleisische collega ontmoeten om hem te informeren over de bevindingen, en om manieren te vinden voor het oplossen van de huidige situatie en het voorkomen van zulke problemen in de toekomst.”

Volgens het ministerie staat er een maximumstraf van 10 jaar cel en tot 5 miljard rupiah (€ 384.000) aan boete op het veroorzaken van illegale bosbranden. De bedrijven leggen de schuld echter gewoonlijk bij de kleine boeren, aldus de minister: “Als de brand op hun concessiegebied woedt, schuiven de bedrijven de schuld af richting de lokale bewoners alsof de brand per ongeluk op hun land is terecht gekomen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s