Sumatraanse tijgers gijzelen vijf man in boom

Sumatraanse tijger.

Sumatraanse tijger.

Vijf Indonesische mannen zitten al drie dagen vast in een boom. Op donderdag (4 juli 2013) werden de mannen door tijgers bedreigd. Een vriend van de mannen werd gegrepen door de tijgers, terwijl de vijf mannen op de vlucht sloegen en in een boom gingen zitten. Sindsdien zitten ze daar vast, terwijl de tijgers rond de boom patrouilleren.

Sinds afgelopen dinsdag waren de mannen in het oerwoud van het nationaal park Gunung Leuser in de provincie Atjeh, noordelijk Sumatra. Ze waren op zoek naar zeldzame houtsoorten om te kunnen verkopen, en hadden vallen gezet in het bos om antilopen en herten te kunnen vangen voor hun levensonderhoud. Een babytijger raakte echter verstrikt in een val en de andere tijgers keerden zich tegen de mannen.

Een woordvoerder van de lokale politie zei: “Het hout dat de mannen zochten is erg duur, maar ze nemen een risico aangezien ze in zeer afgelegen gebieden van het bos van Gunung Leuser waren, waar veel tijgers en olifanten zijn.” Volgens de politie werd een 28-jarige man gedood, terwijl de overige vijf mannen nog altijd worden omcirkeld door vier tijgers.

Op zaterdag trokken dertig hulpverleners, inclusief agenten en soldaten, eropuit om de mannen te gaan redden. Dorpelingen die de vermiste mannen waren gaan zoeken hadden ze gevonden, maar waren teruggeschrokken vanwege de tijgers, en waarschuwden de politie. De trip van de hulpverleners naar de mannen duurt naar verwachting twee tot drie dagen. De politiewoordvoerder: “Als de tijgers dan nog onder de boom zitten, moeten we ze misschien neerschieten of verdoven.”

De Sumatraanse tijger is een ernstig bedreigde diersoort. Er zouden er in het wild nog maar 400 tot 500 leven. Grote delen van het regenwoud van Sumatra worden gekapt en maken plaats voor bijvoorbeeld palmolieplantages, het leefgebied voor de tijgers wordt dus steeds kleiner. De bedreigde tijgers en de lokale bevolking komen steeds vaker met elkaar in aanraking. Vaak is de tijger hierbij het slachtoffer, maar dit keer lijken de mensen in eerste instantie het onderspit te delven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s