Corruptiezaken in Indonesië III (september 2013)

CorruptieIDDe anti-corruptiecommissie van Indonesië (KPK) heeft tot doel om het land te bevrijden van corruptie. In dit artikel een overzicht van enkele corruptiezaken die momenteel veel media-aandacht krijgen.

Indonesië staat hoog in de internationale corruptie-index. De KPK heeft daarom een belangrijke taak, waarin de organisatie gesteund wordt door de overgrote meerderheid van de bevolking. Hoogwaardigheidsbekleders zoals parlementsleden en politiecommissarissen werken echter wel eens tegen, vanwege het belang dat zij zelf bij corruptie hebben. Zie ook de eerdere overzichtsartikelen over corruptiezaken uit maart 2013 en mei 2013.

Overzicht van recente corruptiezaken

Corruptiezaken krijgen veel media-aandacht en af en toe wordt een bekend persoon bestraft voor corruptie. Hieronder worden acht verschillende corruptiezaken behandeld, die in of vlak voor september 2013 in het nieuws zijn.

1. Burgemeester van Magelang

De oud-burgemeester van Magelang in de rechtszaal.

De oud-burgemeester van Magelang in de rechtszaal.

In het corruptieoverzicht I van maart was al aangegeven dat burgemeester Fahriyanto Yusuf van Magelang (Centraal-Java) bij de aanschaf van schoolboeken in 2003 bijna vijf miljard rupiah (€ 390.000) in eigen zak gestoken zou hebben. De officier van justitie had twee jaar gevangenisstraf plus een boete van 100 miljoen rupiah (€ 8.000) geëist, met daarnaast een schadevergoeding van 123 miljoen rupiah aan de staat. Uiteindelijk heeft de rechter hem een gevangenisstraf van veertien maanden en een boete van 50 miljoen rupiah opgelegd, iets meer dan de helft van de geëiste straf.

2. Simulatorzaak

Djoko Susilo in de rechtbank.

Djoko Susilo in de rechtbank.

Djoko Susilo, voormalig hoofd van de nationale verkeerspolitie, heeft een gevangenisstraft van 10 jaar en een boete van een half miljard rupiah gekregen voor zijn betrokkenheid bij de simulatorzaak, die in corruptieoverzicht II van mei is besproken. De eis van de openbare aanklager was een gevangenisstraf van 18 jaar en een boete van een miljard rupiah, dus de straf is relatief laag uitgevallen. Desondanks gaat Djoko Susilo in beroep tegen de straf, net als de anti-corruptiecommissie KPK.

3. Parlementslid in Bengkulu

De KPK heeft de voorzitter van het provinciale parlement van Bengkulu gearresteerd voor corruptie. Bengkulu is een kleine provincie in het zuidwesten van het eiland Sumatra. Volgens de KPK heeft Zaryana Rai smeergeld aangenomen in relatie tot een project voor de bouw van bruggen en wegen in de provincie. De voorzitter van het parlement was de eerste die door de KPK werd opgepakt, en naar Jakarta gevlogen, maar ook nog vier anderen worden verdacht in dezelfde zaak. Het gaat daarbij om drie andere parlementsleden en de regent van het regentschap Seluma, net ten zuiden van provinciehoofdstad Bengkulu-Stad.

4. Universiteit van Indonesië

De bibliotheek van de Universiteit van Indonesië.

De bibliotheek van de Universiteit van Indonesië.

Ook drie docenten van de Universiteit van Indonesië (UI) in Depok (een voorstad van Jakarta in West-Java) zijn ondervraagd door de KPK als getuigen in een corruptiezaak. Ze zouden informatie hebben over bij corruptie binnen een project bij de universiteitsbibliotheek. Het gaat om een docent van de tandheelkundige faculteit, en twee van de technische faculteit. De vicerector van de universiteit, Tafsir Nurchamid, is aangewezen als verdachte in de zaak. Volgens ingewijden is er een cultuur van corruptie binnen de universiteit, en anticorruptieactivisten binnen de onderwijsinstelling zeggen dat de vorige rector geen enkele controle uitvoerde op de financiële gang van zaken.

5. Burgemeester van Bandung

Burgemeester Dada Rosada.

Burgemeester Dada Rosada.

De burgemeester van de West-Javaanse provinciehoofdstad Bandung is verdachte in een corruptiezaak. De KPK heeft burgemeester Dada Rosada beticht van het aanbieden van smeergeld aan een rechter gedurende een onderzoek naar de verkeerde besteding van 40 miljard rupiah (3,1 miljoen euro) aan bijstandsgelden. Rechter Setyabudi Tejocahyono was eerder al opgepakt door de KPK. Dada Rosada kwam bij de KPK onder de aandacht nadat de gemeentesecretaris van Bandung verklaarde dat hij van de burgemeester opdracht had gekregen geld te verzamelen om aan de rechter te geven. Eerder was Dada Rosada al acht keer ondervraagd als getuige in de zaak, maar nu is hij dus officieel verdachte.

6. The Master Steel

Diah Soemedi

Diah Soemedi

In het corruptieoverzicht II van mei 2013 was de zaak van staalbedrijf The Master Steel al geïntroduceerd. Inmiddels heeft de KPK een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor directeur Diah Soemedi, vanwege haar betrokkenheid bij belastingontduiking. Ze zou 600.000 Singaporese dollar (€ 360.000) aan smeergeld hebben gegeven aan twee belastingambtenaren. Naast de gevangenisstraf zou Diah Soemedi ook een boete van 100 miljoen rupiah moeten betalen. Naast de directeur werden ook gevangenisstraffen geëist voor twee andere leidinggevenden van The Master Steel.

7. Corruptierechter zelf beschuldigd van corruptie

De KPK heeft een voormalig rechter van de anti-corruptierechtbank in Semarang (Centraal-Java) gearresteerd. Asmadinata werd deze week gearresteerd op vliegveld Soekarno-Hatta bij Jakarta, omdat ze niet vrijwillig meewerkte aan een onderzoek door de KPK. Tijdens haar werk voor de rechtbank zou ze smeergeld hebben aangenomen om de uitkomst van een rechtszaak over verduistering van 1,9 miljard rupiah (130 miljoen euro). In dezelfde zaak werd mede-rechter Kartini Julianna Marpaung enkele maanden geleden al veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Asmadinata blijft nu eerst voor twintig dagen in de cel gedurende het onderzoek. Daarna zal de openbare aanklager een strafeis opstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s