Indonesiër koopt Inter Milaan

Erick Thohir

Erick Thohir

De Indonesische zakenman Erick Thohir heeft een belang van 70 procent gekocht in de Italiaanse voetbalclub F.C. Internazionale Milano, beter bekend onder de naam Inter Milaan. De Italiaanse oliemagnaat Massimo Moratti, die tot op heden eigenaar was, heeft dat vandaag bevestigd.

De waarde van het belang van 70 procent in de club wordt geschat op 350 miljoen euro. “Alles is getekend,” aldus Moratti. “Ja, ik ben tevreden. Het is een lang proces geweest maar het lijkt er op dat alles nu gebalanceerd is en goed is gedaan.”

Thohir zelf zei: “Vandaag is echt een bijzondere dag in mijn leven. Ik voel me vereerd dat meneer Moratti mij vertrouwt met de verantwoordelijkheid van het leiden van Inter naar een volgend hoofdstuk, en ik zie hem graag blijvend als collega in de toekomst. Wat de familie Moratti hier gedaan heeft, heeft ertoe geleid dat Inter een van de meest gerespecteerde clubs ter wereld is geworden.”

Inter is de tweede club uit de hoogste Italiaanse klasse, de Serie A, die is overgenomen door een buitenlander. In 2011 werd AS Roma overgenomen door een groep Amerikaanse zakenlieden.

Zakenman Erick Thohir

Thohir werd geboren op 30 mei 1970 in Jakarta. Zijn vader was al een succesvolle zakenman als mede-eigenaar van Astra International. Dit is een van de grootste conglomeraten van Indonesië. Het bedrijf is vooral bekend als fabrikant en distributeur van auto’s van de merken Toyota, Peugeot, Daihatsu, BMW, Isuzu en Nissan. Naast de activiteiten in de autosector is Astra ook nog actief in onder andere de bankensector en de grootschalige landbouw.

Naast het werk voor Astra International heeft Erick Thohir zelf ook een flink imperium opgebouwd. Na zijn studie in Amerika kocht hij de bijna-failliete krant Republika, die hij weer financieel gezond maakte. Later kocht hij onder andere enkele tijdschriften, het lokale tv-station JakTV in Jakarta, verscheidene radiostations, en vele websites. Daarnaast is hij mede-eigenaar van de nationale televisiekanalen tvOne en an.tv.

Andere sportclubs van Erick Thohir

Inter Milaan is niet de eerste sportclub die Thohir koopt. Hij is eigenaar van twee basketbalclubs in Jakarta. De Indonesia Warriors zijn actief in de ASEAN Basketball League, oftewel de Zuidoost-Aziatische basketbalcompetitie. De club Satria Muda BritAma Jakarta speelt in de hoogste klasse van Indonesië zelf. In 2011 heeft Thohir daarbij ook nog de bekende Amerikaanse basketbalclub Philadelphia 76ers overgenomen, samen met onder andere acteur Will Smith.

Ook op voetbalgebied is Thohir geen nieuweling. Hij is gedeeltelijk eigenaar van de Amerikaanse club D.C. United in Washington, en ook van Persib Bandung, een van de meest succesvolle clubs uit de Indonesische voetbalgeschiedenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s