Reizen naar de Gili-eilanden

Laatste update: 29 januari 2017

De Gili-eilanden zijn drie paradijselijke eilanden in de provincie West-Nusa Tenggara, voor de westkust van Lombok en 40 kilometer ten oosten van Bali. Er zijn een paar verschillende manieren om de eilandjes te bereiken, zowel vanaf Lombok als vanaf Bali. De plaatsnamen die in dit artikel genoemd worden staan op onderstaande kaart.

Bali Gili Lombok

Lees ook…

Vanaf Bali

De enige directe verbinding tussen Bali en de Gili-eilanden is via snelle boot (fast boat). De andere twee opties, de langzame veerboot en het vliegtuig, gaan beide naar Lombok en daarna kun je de instructies onder het kopje ‘Vanaf Lombok’ volgen om bij de Gili-eilanden te komen.

Snelle boot van Bali rechtstreeks naar Gili

Snelle boot tussen Bali en de Gili-eilanden.

Snelle boot tussen Bali en de Gili-eilanden.

Verschillende bedrijven varen met snelle boten heen en weer tussen Bali en de Gili-eilanden. De boten vertrekken vanaf verschillende Balinese havens (zie bovenstaand kaartje, de plaatsen met roze pijlen). De havens Benoa en Serangan liggen in het zuiden van Bali, bij Denpasar en dichtbij de toeristische gebieden van Kuta en Sanur. Ook vertrekken er boten vanaf de havens van Padang Bai en Amed in het oosten van Bali. De overtocht duurt, afhankelijk van de vertrekhaven en de weersomstandigheden, anderhalf tot drie uur. Alle snelle boten gaan naar Gili Trawangan en de meeste ook naar Gili Air. Kudah Hitam is het enige bedrijf dat ook naar Gili Meno vaart. De boten van Super Scoot stoppen onderweg op het eiland Nusa Lembongan en bieden ook de mogelijkheid om daar bijvoorbeeld enkele dagen te blijven en daarna de boot verder naar de Gili-eilanden te nemen.

Tickets en prijzen: Er zijn verschillende manieren om tickets te kopen. De website GiliBookings.com biedt tickets aan van verschillende bedrijven en geeft een duidelijk overzicht van vertrektijden en prijzen. Een enkele reis kost op de website zo’n 35 tot 50 euro, een retourtje 65 tot 100 euro. Als je al op Bali bent zijn via reisbureautjes goedkopere tickets te vinden. Houd er wel rekening mee dat soms het vervoer vanaf je hotel in bijvoorbeeld Kuta of Ubud naar de haven bij de prijs in zit, maar soms ook niet.

Veiligheid: Er is inmiddels veel concurrentie op de verbinding tussen Bali en de Gili-eilanden. Er is veel verschil in de kwaliteit van de boten en de vaardigheden en ervaring van het personeel. De meest betrouwbare bedrijven zijn BlueWater Express, Gili Gili, Gili Getaway, Gili Cat, Scoot Cruise en Kuda Hitam.

Langzame veerboot van Bali naar Lombok

Een grote, langzame veerboot tussen Bali (Padang Bai) en Lombok (Lembar).

Een grote, langzame veerboot tussen Bali (Padang Bai) en Lombok (Lembar).

De goedkoopste optie van Bali naar de Gili-eilanden is de langzame veerboot (zie de blauwe stippellijn op het kaartje), via Lombok. 24 uur per dag vertrekt er gemiddeld elk uur een veerboot van Padang Bai (Oost-Bali) naar Lembar (West-Lombok). De overtocht duurt ongeveer vier tot zes uur en kost 40.000 rupiah (€ 2,60) per persoon. Er zijn weinig faciliteiten aan boord: het gaat niet veel verder dan toiletten en een kleine kiosk. De staat van onderhoud van de veerboten laat te wensen over, en het is dan ook niet aan te raden met de veerboot te gaan gedurende stormachtig weer. Vertragingen en technische problemen komen regelmatig voor, maar grote ongelukken niet. Het wordt over het algemeen aangenomen dat deze grote veerboten veiliger zijn dan de kleine snelle boten die rechtstreeks naar de Gili-eilanden varen. Aangekomen in Lembar zul je een stuk over Lombok moeten reizen naar de haven van Bangsal, om vanaf daar naar de Gili-eilanden te varen (zie onder).

Vliegen naar Lombok

Wings Air ATR72

Propellorvliegtuig van Wings Air.

Een derde optie vanaf Bali is om naar Lombok te vliegen. Net als bij het nemen van de veerboot zul je dan daarna nog over land naar de haven van Bangsal moeten reizen, en een bootje moeten pakken (zie onder). Er zijn verschillende maatschappijen die tussen Ngurah Rai International Airport (zie ‘DPS‘ op het bovenstaande kaartje) en Lombok International Airport (‘LOP‘) vliegen. De nationale maatschappij Garuda Indonesia vliegt drie keer per dag op deze route en Lion Air en dochtermaatschappij Wings Air samen vijf keer per dag. Een enkele reis kost gewoonlijk ongeveer 300.000 rupiah (€ 20). Overigens zijn er ook vluchten naar Lombok vanaf onder andere Jakarta (zie ook: Binnenlandse vluchten in Indonesië), Kuala Lumpur en Singapore.

Vanaf Lombok

Bootje vanaf Bangsal naar Gili

Bootjes liggen klaar in Bangsal.

Bootjes liggen klaar in Bangsal.

Het dorpje Bangsal ligt aan de noordwestkust van Lombok, en vanaf hier is de kortste overtocht naar de Gili-eilanden mogelijk. Bangsal is geen toeristische plaats en er zijn dan ook geen hotels. De enige reden dat mensen naar Bangsal komen is voor het haventje met bootjes naar de Gili-eilanden (zie onder voor manieren om in Bangsal te komen). Voor de lokale bevolking is dit dan ook de belangrijkste inkomstenbron. Houd rekening met de zogenaamde ‘Bangsal Cowboys’: iedereen die je probeert te helpen (bijvoorbeeld met het boeken van tickets, het dragen van bagage, het geven van toeristische informatie of het aanbieden van zonnebrandcrème) is enkel uit op geld en het oplichten van onwetende toeristen. Vanaf het dorp (waar de taxi’s stoppen) naar de haven is ongeveer een kilometer lopen. De ‘cowboys’ bieden dit tripje aan per paard en wagen. Dit is een goed alternatief, zeker met veel bagage, maar houd er rekening mee dat de ‘cowboy’ zal proberen je extra dure boottickets of andere zaken aan te bieden.

De overtocht van Bangsal naar de Gili-eilanden gaat met relatief kleine boten waar ongeveer 30 personen op passen. Daarnaast worden er altijd veel goederen meegenomen op de boten, kijk dus niet raar op als je tussen stapels kroepoek en rijst zit. Het varen naar Gili Trawangan duurt ongeveer een half uur, naar de andere eilanden iets korter (tenzij de boot meerdere van de eilanden aandoet).

Het ticketkantoor van de Koperasi Angkutan Laut in Bangsal.

Het ticketkantoor van de Koperasi Angkutan Laut in Bangsal.

Tickets en prijzen: De officiële prijzen voor de boot vanaf Bangsal zijn 8.000 rupiah naar Gili Air, 9.000 naar Gili Meno en 10.000 naar Gili Trawangan (omgerekend € 0,50 tot 0,65, voor een enkele reis per persoon). De tickets worden verkocht bij de Koperasi Angkutan Laut, bij een loket in het witte gebouw, vlakbij het strand (zie het fotootje rechts). De tickets hebben kleuren en nummers en er wordt omgeroepen welke kleur aan de beurt is. Dit duurt gewoonlijk, zeker ’s ochtends, niet langer dan een uur.

Rondom de haven bieden de ‘cowboys’ duurdere tickets aan, soms in professioneel ogende reisbureautjes. Wijs dit resoluut af en loop door naar het officiële gebouw van de Koperasi Angkutan Laut. Als je op een rustige dag of aan het eind van de middag bij de haven bent kan het erg lang duren voordat de officiële boten vertrekken. Het kan dan een optie zijn een boot te charteren. De officiële prijs hiervoor is zo’n 200.000 rupiah (€ 13) per boot, maar logischerwijs zal men proberen meer te vragen.

Naar de haven van Bangsal

…vanaf het vliegveld van Lombok: De afstand van Lombok International Airport (‘LOP‘ op de kaart) naar de haven van Bangsal is ongeveer 60 kilometer. Per taxi duurt de trip ongeveer anderhalf uur en met de meter kost dat ongeveer 250.000 rupiah (€ 16). Zie ook het artikel over taxi’s in Indonesië. Een goedkopere optie dan de taxi is de bus van het bedrijf DAMRI. Die rijden tot Mataram voor 15.000 rupiah (€ 1)  of Senggigi voor 25.000 rupiah (€ 1,60). Vanaf daar kan je verder per taxi of minibusje (zie onder).

…vanaf de haven van Lembar: Er is een shuttlebus van Lembar naar Bangsal van Perama Tours, maar deze rijdt onregelmatig en alleen maar bij voldoende passagiers. Alternatief is de bemo (minibusje) naar Mataram voor zo’n 5.000 rupiah (€ 0,35). Vanaf Mataram kun je verder per taxi of minibusje (zie onder). Het nemen van een taxi is duurder maar eenvoudiger, de trip naar Bangsal kost zo’n 200.000 rupiah (€ 13).

…vanuit Mataram of Senggigi: Met een taxi met meter kost de trip van het toeristische Senggigi naar Bangsal ongeveer 100.000 rupiah (€ 6,50), vanaf provinciehoofdstad Mataram naar Bangsal ongeveer 150.000 rupiah (€ 10). Goedkoper is het om per bemo (minibusje) te gaan. Van Mataram naar Senggigi rijden deze geregeld, dit kost ongeveer 5.000 rupiah (€ 0,35). Verder naar het noorden richting Bangsal rijden bemo’s zeer onregelmatig.

Gecharterde boot vanaf Senggigi

De aanlegsteiger van het eiland Gili Trawangan.

De aanlegsteiger van het eiland Gili Trawangan.

Net als het mogelijk is om een boot te charteren vanaf de haven van Bangsal, kan dat ook vanaf andere locaties langs de kust van Lombok. Het makkelijkste is dit bij de meest toeristische plaats, Senggigi (zie de oranje pijl op het kaartje). Boten zijn te vinden aan het strand in de buurt van het centrum van het stadje (achter Hotel Santosa), maar ook bij de resort hotels ten noorden van Senggigi (zoals Holiday Inn). Er zijn geen vaste prijzen voor een charterboot en het hangt dus af van je onderhandelingsvaardigheden. Een enkele reis met een bootje voor maximaal ongeveer tien personen kost naar schatting ongeveeer 500.000 rupiah (€ 32,50). Het is ook mogelijk om een bootje voor de hele dag te charteren en bijvoorbeeld alle drie de Gili-eilanden te bezoeken en aan het eind van de middag weer terug te keren naar Senggigi. Houd er rekening mee dat de zee vaak vrij ruig is ’s middags.

Zie ook…

10 Reacties op “Reizen naar de Gili-eilanden

 1. Gili eilanden zijn zeker een bezoek waard! Een korte toevoeging: Gili Sea Express gaat vanuit Amed naar alle drie de Gili eilanden, dus ook naar Gili Meno en Air.

 2. Pingback: Aankomst op Bali Airport (en taxi’s) | In de Archipel·

 3. Het klopt dat er in Bangsal geen hotels zijn, maar er zit wel een guesthouse met nette kamers voor een heel redelijke prijs. Ze hebben ook een restaurant met prima eten. Onderweg naar de Gili’s hebben we daar lekker gegeten, want op de boot is er niets. Omdat het er zo gezellig was, zijn we er een kleine week later, terugkomend van de Gili’s, weer een hapje gaan eten 😋. Alleen een drankje doen kan natuurlijk ook; ze hebben heerlijke juices. De volgende keer plannen we ook een overnachting daar in!
  Het restaurant / guesthouse zit, wanneer je richting de haven gaat, aan de rechterkant van de weg. Je ziet het vanzelf; ‘Arnel restaurant’.

 4. Pingback: Reizen per PELNI-schip door Indonesië (routes en tickets) | In de Archipel·

 5. Hoi,

  Klopt het dat er via Benoa minder veerboten naar Gili Trawagang gaan, dan via Padang Bai? Ik zit even op meerdere sites te kijken inzake de veerdiensten naar Gili Trawagang, maar vanaf Benoa heb ik het idee dat de spoeling dun is.

  Ik had het idee om op de bonnefooi naar de haven (Benoa) te gaan (rond 12:00 uur in de middag) en dan een veerboot te pakken. Alleen ik vraag me nu af of dat wel zinvol is.

  Dank je!

  • Vanaf Benoa gaan momenteel volgens mij helemaal geen boten naar de Gili-eilanden. Rond 12:00 nog een boot vinden wordt denk ik sowieso lastig. Er varen boten vanaf Serangan (tussen Benoa en Sanur), het strand van Sanur (net ten noorden van het Grand Inna hotel), en Padang Bai, maar in principe allemaal zo tussen 8:00 en 10:30 ’s ochtends. Alleen in het hoogseizoen zijn er nog een paar boten tussen de middag, vanaf Padang Bai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s