Het werelderfgoed van Indonesië

Er staan acht Indonesische locaties op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat zijn vier culturele objecten (drie op Java en een op Bali) en vier natuurparken, op Sumatra, Java, Komodo en Papoea. Dit artikel geeft een overzicht van deze acht locaties, inclusief foto’s en bezoekersinformatie.

Kaart van de werelderfgoedlocaties van Indonesië. Het tropisch regenwoud van Sumatra (8) is verspreid over een groot gedeelte van de westelijke helft van het eiland.

Kaart van de werelderfgoedlocaties van Indonesië. Het tropisch regenwoud van Sumatra (8) is verspreid over een groot gedeelte van de westelijke helft van het eiland.

1. Tempelcomplex van Borobudur (Centraal-Java)

Borobudur zonsopkomst

De zonsopkomst bij de Borobudur is populair onder toeristen. Op de tempel staan onder andere 504 Boeddhabeelden.

De Borobudur is waarschijnlijk het beroemdste werelderfgoed van Indonesië. De boeddhistische tempel is gebouwd in de 8e en 9e eeuw, in de tijd dat Java nog boeddhistisch was. In de 14e eeuw was het boeddhisme verdreven door de islam, en eeuwenlang is het bestaan van de tempel onopgemerkt gebleven. Tijdens de korte Britse overheersing aan het begin van de 19e eeuw werd de tempel herontdekt en sindsdien wordt het beschermd. Tussen 1975 en 1982 hebben de Indonesische overheid en UNESCO de Borobudur gerestaureerd en daarna is de tempel op de werelderfgoedlijst geplaatst. Bezoeken: Borobudur is ruim een uur rijden vanaf Jogjakarta, een busticket kost 20.000 rupiah (€ 1,30), een taxi zo’n 200.000 rupiah (€ 13). Toegang tot het tempelcomplex kost 20 dollar (€ 14,50) voor buitenlandse toeristen.

2. Sangiran, vindplaats van de vroege mens (Centraal-Java)

In het Sangiran-museum wordt laten zien hoe de Javamens geleefd heeft, een miljoen jaar geleden.

In het Sangiran-museum wordt laten zien hoe de Javamens geleefd heeft, een miljoen jaar geleden.

Een stuk minder bekend dan de Borobudur is Sangiran. Dit is een locatie van een archeologische opgraving, ook in Centraal-Java. Sangiran is een van ’s werelds belangrijkste vindplaatsen van de ‘homo erectus‘, een voorganger van de huidige mens ‘homo sapiens‘. In de buurt van Sangiran zijn vele overblijfselen gevonden van de Javamens, die ongeveer een miljoen jaar geleden leefde. Voor wetenschappers is Sangiran dan ook erg belangrijk. Bezoeken: Bij Sangiran bevindt zich een museum over de Javamens, elke dag behalve maandag is deze open van 8 tot 4. Het museum ligt ongeveer 15 kilometer buiten de stad Solo. Toegang is erg goedkoop: het kost voor buitenlandse toeristen 7.500 rupiah (€ 0,50).

3. Nationaal park Ujung Kulon (Banten)

Het werelderfgoed Ujung Kulon omvat zowel het schiereiland met regenwouden als de kustgebieden en eilandjes.

Het werelderfgoed Ujung Kulon omvat zowel het schiereiland met regenwouden als de kustgebieden en eilandjes.

Ujung Kulon is een nationaal park aan de westkust van Java. Het park bestaat uit een uitgestrekt regenwoud op het vasteland en verschillende kleine eilandjes in de Zeestraat van Soenda. Dat de natuur in het gebied zo goed bewaard is gebleven, en niet zoals de rest van Java overbevolkt is, komt door de uitbarsting van de Krakatau-vulkaan in 1883 (zie ook ‘actiefste vulkanen‘). De tsunami en aslaag die daarvan het gevolg waren zorgden ervoor dat er geen mensen meer in het gebied woonden, waardoor planten en dieren het rijk alleen hadden. In Ujung Kulon leven ongeveer 50 Javaanse neushoorns, dit zijn de laatst overgeblevenen van deze diersoort in de wereld. Bezoeken: Vanaf Jakarta is het zonder file vier uur rijden naar de rand van het park. Er zijn geen wegen in Ujung Kulon, maar je kunt het park bezoeken te voet of per boot. In het stadje Anyer, en in andere dorpjes in de buurt van het park, kunnen boottochtjes met gids geregeld worden.

4. Nationaal park Komodo (Oost-Nusa Tenggara)

Komodovaranen zijn in staat om mensen te doden, maar dit komt niet vaak voor.

Komodovaranen zijn in staat om mensen te doden, maar dit komt niet vaak voor.

Het nationaal park Komodo bestaat uit 29 eilandjes voor de westkust van Flores, waarvan Komodo de grootste is. De belangrijkste reden dat dit gebied werelderfgoed is is de komodovaraan. Dit is de grootste hagedis ter wereld, en komt alleen in dit gebied voor. De komodovaraan kan met zijn beet onder andere wilde zwijnen, waterbuffels en paarden doden. Naast deze bijzondere diersoort staat het nationaal park bekend om zijn ruige heuvels met droge savanne en schitterende witte stranden (en ook het ‘Roze Strand’). Bezoeken: Komodo Airport bevindt zich bij Labuan Bajo (West-Flores). Hier zijn onder andere vluchten vanaf Denpasar (Bali), Jakarta en Kupang (Timor). Op Flores kunnen boottochten naar Komodo geregeld worden. Zie ook Tips voor hotels in Labuan Bajo (Komodo).

5. Tempelcomplex van Prambanan (Centraal-Java)

Het tempelcomplex van Prambanan is de grootste hindoetempel van Indonesië.

Het tempelcomplex van Prambanan is de grootste hindoetempel van Indonesië.

Na een eeuw van boeddhistische overheersing in Centraal-Java keerde in de 9e eeuw het hindoeïsme weer terug. Als reactie op de boeddhistische Borobudur werd zo’n 40 kilometer verderop de Prambanan-tempel gebouwd. Het tempelcomplex bestaat uit drie hoofdtempels met daaromheen in totaal meer dan 200 kleinere tempeltjes. Na de herontdekking van de Prambanan aan het begin van de 19e eeuw werd het tempelcomplex lange tijd verwaarloosd: Nederlandse inwoners van Nederlands-Indië haalden onderdelen weg als tuinversiering en de lokale bevolking gebruikte de stenen als bouwmateriaal. Sinds 1930 worden de tempels wel goed onderhouden en gerestaureerd. Bezoeken: Buslijn 1A gaat vanaf Jogjakarta rechtstreeks naar Prambanan. De rit duurt een half uur en een ticket kost 3.000 rupiah (€ 0,20). Toegang tot het tempelcomplex kost 17 dollar (€ 12,50) voor buitenlandse toeristen.

6. Nationaal park Lorentz (Papoea)

Nationaal park Lorentz strekt zich uit van tropische stranden tot eeuwige sneeuw in het hooggebergte.

Nationaal park Lorentz strekt zich uit van tropische stranden tot eeuwige sneeuw in het hooggebergte.

Het nationaal park Lorentz is het grootste nationaal park van Zuidoost-Azië. Lorentz ligt op het eiland Nieuw-Guinea en is een van de meest diverse nationale parken ter wereld. Binnen het park, dat ongeveer zo groot is als België, bevinden zich kustgebieden, mangrovebossen, moerasbossen, regenwouden (zowel in het laagland als in het hooggebergte), alpentoendra en gletsjers. Door de klimaatverandering worden de gletsjers in hun bestaan bedreigd. Het park is genoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Hendrikus Albertus Lorentz, die in 1909 door het gebied trok. Bezoeken: Toerisme is alleen in bepaalde gedeelten van het park toegestaan. In elk geval heb je een schriftelijke toestemming nodig om in Papoea te reizen. De toestemming kan je krijgen in de hoofdstad van Papoea, Jayapura. Vanaf daar kun je naar Wamena vliegen. Wamena is met 12.000 inwoners de grootste stad van het hoogland van Papoea.

7. Tropisch regenwoud van Sumatra

A

Het gehele tropisch regenwoud van Sumatra dat als werelderfgoed is aangewezen heeft een oppervlakte van 2,5 miljoen hectare.

Het werelderfgoed ‘tropisch regenwoud van Sumatra’ bestaat uit drie nationale parken in het westelijke berggebied van Sumatra. Verschillende bedreigde diersoorten komen in het gebied voor, waaronder de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Ook groeit de grootste bloem ter wereld, de rafflesia arnoldii, in het tropisch regenwoud van Sumatra. UNESCO heeft het gehele werelderfgoedgebied als ‘bedreigd’ aangemerkt vanwege onder andere stroperij en illegale houtkap. Bezoeken: De drie nationale parken zijn verspreid over het gehele westen van Sumatra. Het dorpje Bukit Lawang, waar orang-oetans te zien zijn, ligt op 100 kilometer van Medan, de grootste stad van het eiland.

8. Cultuurlandschap van Bali: Soebak

Door het toerisme wordt dit werelderfgoed bedreigd, omdat steeds meer rijstvelden worden vervangen door luxe hotels en bungalows.

Door het toerisme wordt dit werelderfgoed bedreigd, omdat steeds meer rijstvelden worden vervangen door luxe hotels en bungalows.

Soebak is de naam van het irrigatiesysteem dat op Bali wordt gebruikt voor de rijstvelden. Het systeem is meer dan 1000 jaar geleden al ontwikkeld. De rijstvelden zijn gebouwd rond watertempels, en de verdeling van het water wordt uitgevoerd door een priester. De soebakmethode, die het hele ecosysteem van de rijstvelden en de omgeving regelt, is gebaseerd op het filosofische concept ‘Tri Hita Karana’. Volgens deze filosofie moeten de geestelijke rijkdom, de menselijke wereld en de natuur bij elkaar gebracht worden. Bezoeken: Rijstvelden zijn in nagenoeg het hele binnenland van Bali te vinden, bijvoorbeeld rond het toeristische stadje Ubud. In Tabanan is een soebakmuseum.

Lees meer…

…op de website van het UNESCO World Heritage Centre: Indonesia (in het Engels)

Advertenties

2 Reacties op “Het werelderfgoed van Indonesië

  1. Pingback: Gedicht “Soeling op Kali-Oerang” (1941) | In de Archipel·

  2. Pingback: “10 nieuwe Bali’s”: nieuwe toeristische bestemmingen van Indonesië | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s