IDkiest2014: Ronselen van stemmen algemeen geaccepteerd

Indonesië kiest 2014Een enquête heeft uitgewezen dat meer dan 40 procent van de Indonesische stemgerechtigden het acceptabel vinden als politici geld aanbieden in ruil voor een stem.

Van de 15.600 mensen die werden bevraagd door onderzoeksbureau Indikator gaf 41,5 procent aan geen problemen te hebben met het accepteren van geld of cadeaus van verkiezingskandidaten. Het onderzoek werd verspreid over het land in 39 kiesdistricten uitgevoerd. Het bleek dat het ronselen van stemmen op het platteland meer geaccepteerd is dan in de steden.

Het strooien met geld en cadeaus zal de kandidaten voor de verkiezingen echter niet per se helpen. Meer dan de helft van de respondenten zegt dat ze de steekpenning zullen aannemen, maar dat dat niet betekent dat ze ook echt op die persoon zullen stemmen.

Volgens de directeur van Indikator is het resultaat van het onderzoek schokkend: “Het laat zien dat onze democratie zich in een alarmerende fase bevindt, omdat het ronselen van stemmen geaccepteerd is. Dit bedreigt de Indonesische democratie.” Desalniettemin hoeft het resultaat geen verrassing te zijn, aangezien Indonesië hoog in de wereldwijde corruptie-index staat.

De parlementsverkiezingen in Indonesië zullen plaatsvinden in april 2014. De presidentsverkiezingen, waar een opvolger voor de huidige president Susilo Bambang Yudhoyono gekozen moet worden, zijn in juli. Volgens peilingen heeft de huidige gouverneur van Jakarta Joko Widodo een grote kans op het presidentschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s