IDkiest2014: Campagne presidentsverkiezingen begonnen

Indonesië kiest 2014Deze week is officieel de campagne voor de Indonesische presidentsverkiezingen begonnen. Op 9 juli aanstaande vinden de verkiezingen plaats, waarbij 187 miljoen Indonesiërs stemgerechtigd zullen zijn.

Kandidaten

Aangezien er maar twee kandidaten voor het presidentschap zijn, zal er maar een verkiezingsronde plaatsvinden. De winnaar van minimaal 50% van de stemmen zal de nieuwe president zijn voor de komende vijf jaar.

Jokowi

Jokowi

Joko Widodo is de huidige gouverneur van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Jokowi, zoals hij vaak genoemd wordt, is kandidaat voor de Strijdende Indonesische Democratische Partij (PDI-P). De 52-jarige gouverneur wordt gezien als een voorbeeld van een ‘nieuwe’ en ‘schone’ politicus. Als voormalig zakenman en succesvol burgemeester van Solo (Centraal-Java) staat Jokowi buiten de traditionele politieke elite. Ook tijdens zijn gouverneurschap in Jakarta heeft hij dit laten zien, met zijn regelmatige bezoeken aan sloppenwijken en harde lijn ten opzichte van hoge ambtenaren die hun werk niet goed doen.

Drie partijen met zetels in het Indonesiche parlement (DPR) hebben zich bij Jokowi en de PDI-P aangesloten, de Partij Geweten van het Volk (Hanura), de Nationale Democraten (Nasdem) en Nationale Wederopstandspartij (PKB). Deze partijen hebben samen 37% van de parlementszetels. De kandidaat-vicepresident onder Jokowi is Jusuf Kalla, die van 2004 tot 2009 ook al vicepresident was. Kalla is van de Golkar-partij, ondanks dat die partij officieel de andere presidentskandidaat steunt.

Prabowo

Prabowo

Prabowo Subianto is de presidentskandidaat voor de Groots Indonesië Beweging Partij (Gerindra). De 62-jarige Prabowo is een voormalig luitenant-generaal van het Indonesische leger, in de tijd van president Soeharto. Prabowo wordt vaak beschuldigd van mensenrechtenschendingen aan het eind van de jaren 90, toen het regime van Soeharto op z’n einde liep. Zo zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor martelingen, en ontvoeringen van democratie-activisten.

Prabowo en zijn aanhangers hebben de mensenrechtenschendingen altijd gebagatelliseerd. Door hen wordt het militaire verleden van Prabowo juist als positief benadrukt, en veel Indonesiërs zien inderdaad graag een sterke nieuwe leider. Prabowo en zijn Gerindra-partij worden gesteund door vier andere partijen: de Partij van de Functionele Groepen (de eerder genoemde Golkar-partij), de islamitische Verenigde Ontwikkelingspartij (PPP), de Partij voor Rechtvaardigheid en Welvaart (PKS) en de Nationale Mandaatpartij (PAN). Hatta Rajasa van die laatste partij is vicepresidentskandidaat. Hatta Rajasa was al sinds 2004 minister in verschillende kabinetten, waarvan de laatste vijf jaar minister van economische zaken.

De enige partij in het parlement die zich bij geen van de twee kandidaten heeft aangesloten is de Democratische Partij (Demokrat) van de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono. De partij haalde een teleurstellende 10% van de stemmen in de parlementsverkiezingen en heeft er voor gekozen om hoe dan ook oppositie te gaan voeren tegen de nieuwe president.

Lastercampagne

De campagne wordt gekenmerkt door de verspreiding van vele geruchten en al dan niet valse beschuldigingen. Zo zouden soldaten van het Indonesische leger, in uniform, in Jakarta campagne gevoerd hebben voor Prabowo. Volgens de Indonesische wet moeten soldaten neutraal blijven, en mogen ze ook niet stemmen.

Ook zijn er pamfletten verspreid waarin beweerd wordt dat Jokowi geen Javaanse moslim is, zoals hij zelf zegt en algemeen geaccepteerd wordt. Volgens deze pamfletten is Jokowi een christen en komen zijn ouders uit Singapore, met Chinese voorouders. Voor veel Javaanse en islamitische mensen is het niet gebruikelijk om op kandidaten buiten de eigen etniciteit en religie te stemmen. De partij van Jokowi heeft een klacht ingediend bij de verkiezingscommissie.

Peilingen

Er worden veel peilingen uitgevoerd in Indonesië, maar de kwaliteit en neutraliteit daarvan is vaak twijfelachtig. Volgens een recente peiling in verschillende provincies zou Jokowi momenteel de bovenliggende kandidaat zijn in de provincies West-Java, Centraal-Java, Oost-Java, Noord-Sumatra en Zuid-Sulawesi. Gek genoeg zou volgens deze peiling Prabowo winnen in Jakarta, de provincie waar Jokowi gouverneur is. Ook in Banten zou Prabowo voor liggen.

Deze zeven provincies zijn volgens peilingbureau LSI erg belangrijk, aangezien 70% van de stemgerechtigden in deze provincies woont. In totaal zijn er 34 provincies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s