IDkiest2014: verkiezingsuitslag komende week bekend

Volgens de Indonesische verkiezingswet moet de uitslag van de presidentsverkiezingen binnen twee weken bekendgemaakt worden. Na de verkiezingen op woensdag 9 juli worden nu dus komende week de uitslagen verwacht. De verkiezingen waren een nek-aan-nek-race tussen oud-legergeneraal Prabowo Subianto en de gouverneur van Jakarta, Joko Widodo (‘Jokowi’).

Stembussen komen soms moeilijk op de plaats van bestemming, zoals hier in de buurt van de Ijen-vulkaan in Oost-Java.

Gezien de enorme omvang van de verkiezingen laat de officiële uitslag nog op zich wachten. In totaal waren er naar schatting zo’n 187 miljoen kiesgerechtigden, verspreid over de 34 provincies. Ook wonen er ongeveer 2 miljoen Indonesiërs in het buitenland, zij konden op ambassades over de hele wereld stemmen. Bij de Indonesische ambassade in Den Haag bijvoorbeeld stemden 2.328 mensen. Bij alle ambassades in Europa won Jokowi met overmacht, in Den Haag met bijna 83% van de stemmen.

Al op de verkiezingsdag eiste Jokowi de overwinning op: “Wij zijn dankbaar dat, op basis van de resultaten van de eerste sneltellingen, Jokowi-JK heeft gewonnen.” Jokowi-JK slaat in dit geval op presidentskandidaat Jokowi samen met zijn vicepresidentskandidaat Jusuf Kalla. “Dit is een overwinning voor het hele Indonesische volk!” Nog dezelfde avond echter eiste ook Prabowo de overwinning op: “Wij zijn dankbaar voor de binnenkomende gegevens, waaruit blijkt dat wij het mandaat van het volk gekregen hebben.”

Kandidaten Prabowo Subianto en Joko Widodo

Kandidaten Prabowo Subianto en Joko Widodo

Het wachten is dus op de officiële uitslag, die uiterlijk dinsdag (22 juli) bekendgemaakt zou moeten worden door de verkiezingscommissie (KPU). Beide kandidaten zouden daarna nog wel in beroep kunnen gaan, als ze aanwijzingen hebben dat er gesjoemeld is met de tellingen.

In totaal hebben in elk geval twaalf verschillende organisaties sneltellingen uitgevoerd. Acht van die organisaties gaven de overwinning aan Jokowi, met percentages tussen de 50,95% en 53,75%. Aan de andere kant waren er vier organisaties die tussen de 50,13% en 52,05% van de stemmen aan Prabowo gaven. Verschillende van de organisaties die sneltellingen hebben gedaan staan duidelijk aan de kant van een van de kandidaten, en de neutraliteit is daarom niet duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s