IDkiest2014: Verkiezingswinst Jokowi definitief

Gisteren heeft het Constitutioneel Hof van Indonesië besloten dat Joko Widodo (‘Jokowi’) definitief de presidentsverkiezingen gewonnen heeft. Op 9 juli won Jokowi de verkiezing met ruim 53% van de stemmen. Zijn rivaal, Prabowo Subianto, tekende echter bezwaar aan bij de rechter.

Jokowi en Prabowo

Jokowi en Prabowo

Jokowi en Prabowo

Jokowi staat voor velen symbool voor een nieuw Indonesië. In tegenstelling tot zijn rivaal Prabowo, en de vertrekkende president Susilo Bambang Yudhoyono (‘SBY’), is hij geen onderdeel van de politiek-militaire elite van de Nieuwe Orde. ‘Nieuwe Orde’ is een term om de periode van het dictatorschap van president Soeharto tussen 1965 en 1998 aan te duiden. Terwijl Prabowo in die tijd legergeneraal was stond Jokowi in die tijd geheel los van het politieke leven. Hij was eerst meubelverkoper en ging pas in 2005 de politiek in als burgemeester van de stad Solo (Centraal-Java). In 2012 werd Jokowi gekozen als gouverneur van de hoofdstad Jakarta, en nu dus als president. De aanhangers van Jokowi kiezen vooral voor hem vanwege zijn afkeer van de corrupte politieke elite.

Rechtszaak

Al gauw na de verkiezingen werd duidelijk dat Jokowi gewonnen had. Prabowo, en zijn vicepresidentskandidaat Hatta Rajasa, gingen echter niet akkoord. Bij het Constitutioneel Hof werd bezwaard aangetekend: volgens Prabowo zou er grootschalige fraude gepleegd zijn.

Gisteren, 21 augustus 2014, heeft het Hof alle bezwaren van Prabowo ongegrond verklaard: “Het Constitutioneel Hof wijst alle verzoeken van de eiser in deze rechtszaak af,” aldus de president van het Hof. Er zou on voldoende bewijs geleverd zijn voor fraude. Prabowo en Hatta hadden eerder in het proces honderden ‘getuigen’ opgeroepen, maar geen van hen kon concrete voorbeelden en bewijzen leveren van stembureaus waar zaken verkeerd gegaan zouden zijn. Het Hof heeft dus unaniem (alle negen rechters) besloten het bezwaar af te wijzen en Jokowi tot president te benoemen.

Jokowi neemt op 20 oktober 2014 het presidentsschap over van SBY. Zijn vicepresident wordt Jusuf Kalla.

Spanningen in Jakarta

Er waren gisteren zorgen dat aanhangers van Prabowo de uitspraak van het Hof niet zouden accepteren. Er stonden tienduizenden agenten en soldaten klaar om te voorkomen dat de Prabowo-supporters het gerechtsgebouw zouden bestormen. Uiteindelijk viel dat erg mee. In de loop van de dag, voor de uitspraak, was er een demonstratie van enkele duizenden mensen. Toen enkelen van hen een politieblokkade probeerden door te breken werden er waterkanonnen en traangas ingezet, maar de rust keerde al snel terug en grote problemen bleven uit.

Een Reactie op “IDkiest2014: Verkiezingswinst Jokowi definitief

  1. Pingback: Verkiezingen in Jakarta: Agus, Ahok of Anies? | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s