Reizen naar Karimunjawa (per boot of vliegtuig)

Laatste update: 13 juni 2018

Karimunjawa is een eilandengroep een kleine 100 kilometer ten noorden van Centraal-Java. De 27 paradijselijke eilanden (waarvan maar een handvol bewoond) zijn een stuk minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld Bali en de Gili-eilanden, maar er komen steeds meer toeristen. De eilanden zijn te bereiken per veerboot vanaf Jepara of de grotere stad Semarang, of per vliegtuigje vanaf Surabaya.

De reisopties naar Karimunjawa

  • reisopties-karimunjawaPer veerboot vanaf Jepara: zowel grote langzame veerboten als kleinere snelle veerboten vanaf de haven van Jepara (totaal 8x per week).
  • Per veerboot vanaf Semarang: redelijk snelle veerboot vanaf de haven Tanjung Emas (1x per week).
  • Per veerboot vanaf Kendal: snelle veerboot (2x per week).
  • Per vliegtuig: met kleine vliegtuigjes wordt er gevlogen naar Karimunjawa (KWB) vanaf Surabaya (2x per week), en met iets grotere vliegtuigen vanaf Semarang (3x per week). Daarnaast zijn er vluchten vanaf Semarang speciaal voor gasten van het Kura Kura Resort.

Onderaan in dit artikel staat ook meer informatie over hoe je naar Jepara, Semarang of Kendal kunt reizen vanaf bijvoorbeeld Jakarta, Jogjakarta of Bali.

Let op! De dienstregelingen van de verschillende veerboten en vliegverbindingen veranderen van tijd tot tijd. De onderstaande schema’s zijn het laatst geüpdatet in juni 2018. Reacties onder dit artikel, bijvoorbeeld om te wijzen op verouderde informatie, worden op prijs gesteld!

Per veerboot naar Karimunjawa

Er varen verschillende types veerboten tussen het vasteland van Java en het haventje van Karimunjawa. Het haventje ligt aan de zuidpunt van het hoofdeiland (ook genaamd Karimunjawa), ongeveer een kilometer ten oosten van het grootste dorp. Op Java vertrekken de meeste veerboten vanaf Jepara, en sommige vanaf Semarang en Kendal.

Veerboot Jepara – Karimunjawa

De meeste veerboten vertrekken op het vasteland vanaf de haven van de stad Jepara (de naam van de haven is Kartini). Wekelijks gaat er vier keer een grote langzame veerboot en vier keer een kleinere snelle veerboot.

kmp-siginjai-veerboot-karimunjawa

Veerboot KMP Siginjai.

De grote veerboot heet KMP Siginjai en doet er ongeveer 4½-5 uur over. Naast passagiers vervoert deze boot ook auto’s en vracht. De veerboot vertrekt altijd ’s ochtends vroeg. Tickets kunnen alleen gekocht worden op de dag zelf bij het loket in de haven. Het loket gaat in principe 1½ uur voor de vertrektijd open, en gewoonlijk zijn er voldoende tickets. In het hoogseizoen (vooral rond feestdagen zoals Kerst en het Suikerfeest) is de veerboot wel vaak vol, en is het dus nodig om ruim van tevoren aanwezig te zijn. Indien er slecht weer voorspeld wordt, of als de boot vol is, vertrekt de veerboot soms eerder dan de vertrektijd volgens de dienstregeling. De prijs voor een enkele reis is 59.000 rupiah (€ 4) voor een ticket zonder vaste plaats (op het dek of binnen zonder airconditioning), of 96.000 rupiah (€ 7) voor een vaste VIP-plaats in een ruimte met airconditioning.

Express Bahari snelle veerboot.jpg

Snelle veerboot van het type Express Bahari.

De kleinere snelle boot heet Express Bahari 9c. Deze boot, die alleen passagiers vervoert, doet er ongeveer 2 uur over. Er zijn twee klassen: Executive voor 150.000 rupiah (€ 10,50) en VIP voor 175.000 rupiah (€ 12,50). Beide klassen hebben airconditioning. Tickets zijn te koop bij een loket in de haven. Tickets kunnen ook vooraf gereserveerd worden, maar daar is geen eenvoudig systeem voor. Sommige reisbureaus in Indonesië kunnen daarbij helpen, of je kunt bellen naar Express Bahari in Jepara op +62 291 592999. Het Twitteraccount @expressbahari reageert ook op vragen (ook in het Engels).

Hieronder de weekdienstregeling op de route tussen Jepara en Karimunjawa van zowel de langzame als snelle veerboot.

Vanaf Jepara Vanaf Karimunjawa
KMP Siginjai maandag 7:00 Express Bahari 9C maandag 12:00
Express Bahari 9C maandag 8:30 KMP Siginjai dinsdag 7:00
Express Bahari 9C dinsdag 8:30 Express Bahari 9C woensdag 10:30
KMP Siginjai woensdag 7:00 KMP Siginjai donderdag 7:00
KMP Siginjai vrijdag 6:30 KMP Siginjai vrijdag 12:30
Express Bahari 9C vrijdag 8:30 Express Bahari 9C zaterdag 7:00
KMP Siginjai zaterdag 7:00 KMP Siginjai zondag 7:00
Express Bahari zaterdag 9:30 Express Bahari 9C zondag 10:30

Veerboot Semarang – Karimunjawa

kartini-1-veerboot

Snelle veerboot Kartini 1.

Momenteel gaat er een keer per week een redelijk snelle veerboot, de Kartini 1, tussen Semarang (haven Tanjung Emas) en Karimunjawa. Een ticket voor dit schip kost 135.000 rupiah (€ 9,50) voor Business class en 155.000 rupiah (€ 11) voor Executive class. De boot doet er ongeveer 3½-4 uur over. Tickets voor deze veerboot zijn te koop in de haven en kunnen ook vooraf gereserveerd worden. Daar is geen eenvoudig systeem voor. Sommige reisbureaus in Indonesië kunnen daarbij helpen, of je kunt bellen naar de transportdienst van de gemeente Semarang op +62 24 760 5700.

Vanaf Semarang
Vanaf Karimunjawa
Kartini 1 vrijdag 13:00 Kartini 1 zondag 13:00

Ongeveer een keer per twee weken vaart er ook een grote veerboot van PELNI tussen Semarang en Karimunjawa (als onderdeel van een langere route).

Veerboot Kendal – Karimunjawa

Sinds 2016 is er een nieuwe snelle optie. Vanaf de haven van Kendal (25 km ten westen van Semarang) vaart twee keer de snelle veerboot Express Bahari 2c naar Karimunjawa. De boot doet er zo’n 2½ uur over. Een Executive class ticket kost 200.000 rupiah (€ 14), een VIP ticket kost 230.000 rupiah (€ 16). Net als de Express Bahari vanaf Jepara kan ook deze vooraf gereserveerd worden. Het telefoonnummer van Express Bahari in Kendal is +62 82 241 800 700. Het Twitteraccount @expressbahari reageert ook op vragen (ook in het Engels).

Vanaf Kendal Vanaf Karimunjawa
Express Bahari 2C dinsdag 9:00 Express Bahari 2C donderdag 12:00
Express Bahari 2C vrijdag 9:00 Express Bahari 2C zondag 12:00

Per vliegtuig naar Karimunjawa

twin-otter-airfast

Propellervliegtuig van Airfast Indonesia.

Het overgrote deel van de mensen gaat naar Karimunjawa per veerboot, maar het is ook mogelijk met het vliegtuig. Luchtvaartmaatschappijen Airfast Indonesia en NAM Air vliegen respectievelijk twee en drie keer per week van Surabaya naar Dewadaru Airport (luchthavencode KWB) op het eiland Kemojan. Kemojan is via een brug verbonden met het hoofdeiland Karimunjawa, en het vliegveld is ongeveer 17 kilometer via de weg vanaf het grootste dorp (bij de veerhaven).

Airfast Indonesia vanaf Surabaya

Airfast Indonesia is een kleine maatschappij, maar staat niet op de zwarte lijst van de Europese Unie. Er wordt gevlogen met het vliegtuigtype DHC-6-300 Twin Otter met plaats voor 12 passagiers.

In Surabaya wordt er gevlogen vanaf de grote luchthaven Juanda International Airport (SUB). Er wordt gewerkt met vaste ticketprijzen (die wel verschillen voor de heen- en terugreis). Prijzen liggen ongeveer tussen de € 20 en € 24 voor een enkele reis (zie voor precieze prijzen de tabel hieronder).

Er is geen online boekingssysteem. Tickets kunnen worden gereserveerd bij Airfast Indonesia via de telefoon (Surabaya +62 81 237 779 610, Karimunjawa +81 237 779 614). Je moet dan wel je ticket minimaal een week voor de vlucht ophalen bij het Airfast-kantoor (en ter plaatse contant betalen). Een alternatief is om de tickets te laten boeken en ophalen door een reisbureau of een hotel waar je verblijft (al is er dan natuurlijk een kans op meerkosten).

Op de dag van vertrek is er nog de mogelijkheid om een ticket te kopen op het vliegveld. Er worden voor elke vlucht in elk geval twee stoelen vrijgehouden voor medische noodgevallen, dus als er geen noodgeval is worden de laatste twee tickets alsnog verkocht.

Route dagen tijden prijs
SUB → KWB dinsdag/donderdag 11:30-12:50 Rp 379.900
KWB → SUB maandag/woensdag 8:00-9:20 Rp 309.900

Eerder waren er ook vluchten van Airfast van Semarang naar Karimunjawa. In de loop van 2017 zijn deze beëindigd, maar per juni 2018 vliegt de maatschappij NAM Air weer op deze route.

NAM Air vanaf Semarang

NAM Air Karimunjawa

Provinciale hoogwaardigheidsbekleders bij de eerste NAM Air-vlucht naar Karimunjawa, juni 2018.

Vanaf 8 juni 2018 vliegt de maatschappij NAM Air ook naar Karimunjawa, drie keer per week vanaf Semarang. NAM Air is een dochtermaatschappij van Sriwijaya Air. Het is een snelgroeiende maatschappij met een vrij goed imago.

De vluchten vertrekken vanaf Achmad Yani International Airport in Semarang (SRG). Tickets zijn te koop via www.sriwijayaair.co.id. De vluchten zullen op termijn ook te vinden zijn via zoekmachines zoals Skyscanner.nl en het Indonesische Traveloka.com. Er wordt gevlogen met turbopropvliegtuigen van het type ATR 72-600, met ruimte voor 72 passagiers.

Route dagen tijden prijs
SRG → KWB woendag/vrijdag/zondag 6:00-6:30 vanaf Rp 650.000
KWB → SRG woendag/vrijdag/zondag 7:15-7:45 vanaf Rp 650.000

Er zijn ook vier retourvluchten per week tussen Semarang en Karimunjawa speciaal voor het Kura Kura Resort. Tickets voor deze vluchten (op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag) kunnen alleen geboekt worden bij het resort in combinatie met een verblijf.

Reizen naar Jepara, Semarang of Kendal

De vertrekpunten van de veerboten naar Karimunjawa liggen aan de noordkust van Centraal-Java. Verreweg de grootste stad in dat gebied is provinciehoofdstad Semarang, die makkelijk te bereiken is. Hieronder een overzicht van vervoermogelijkheden (met openbaar vervoer) naar Semarang, Jepara, de haven Tanjung Emas en Kendal. In alle gevallen is het natuurlijk makkelijker om een auto met chauffeur te huren, maar ook duurder.

Naar Semarang

station-tawang-semarang

Treinstation Tawang in Semarang.

Er zijn frequente vluchten naar Semarang’s Achmad Yani International Airport vanaf Jakarta, en in mindere mate vanaf andere steden zoals Surabaya, Bandung en Denpasar (Bali). Ook zijn er directe internationale vluchten vanaf Kuala Lumpur en Singapore. Zie het artikel ‘Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië‘ voor meer informatie.

Het centraal station van Semarang, station Tawang, biedt treinverbindingen met de meeste grote steden op Java. Zo zijn er 11 dagelijkse treinen uit Jakarta en 9 uit Surabaya. Zie het artikel ‘Treinreizen op Java‘ voor meer informatie. Ook per bus is Semarang goed bereikbaar. Zo gaan er overdag minimaal twee bussen per uur van de busterminal van Jogjakarta naar Semarang.

Naar Jepara

travel-shuttlebus-jepara

Shuttlebusje richting Jepara.

Er rijden dagelijks enkele rechtstreekse bussen naar Jepara vanaf Bandung (busterminal Cicaheum), Jakarta (verschillende terminals) en Surabaya (busterminal Purabaya). Vanaf Jogjakarta rijden er enkele keren per dag luxe shuttlebusjes naar Jepara (zie ‘Travel Jepara – Yogya‘ op de website van de VVV van Jepara) voor zo’n 130.000 rupiah (€ 9). Vanaf veel plekken zul je echter eerst naar Semarang moeten reizen (zie boven), en vanaf daar verder naar Jepara.

Vanaf Semarang zijn er regelmatige shuttlebusjes naar Jepara (zie ‘Travel Jepara – Semarang‘, VVV Jepara) voor zo’n 40.000 rupiah (€ 3). Ook rijden er allerlei bussen en minibusjes op de route (goedkoper, maar vaak zonder airconditioning). Sommige reisbureaus in Semarang (en ook in Jogjakarta) bieden ook gecombineerde pakketten aan voor de shuttlebus naar Jepara en de veerboot naar Karimunjawa.

Naar de haven Tanjung Emas (Semarang)

transsemarang-bus

TransSemarang stadsbus.

De haven Tanjung Emas is niet ver (ongeveer 4 km) van het centraal station Tawang. Buslijn III van het TransSemarang-netwerk biedt een snelle verbinding aan tussen station en haven. Vanaf het vliegveld gaat buslijn IV naar station Tawang. De ticketprijs is 3.500 rupiah (€ 0,25) voor een enkele reis, onafhankelijk van de afstand. Gezien de geringe afstanden is een taxi ook niet al te duur.

Naar de haven van Kendal

De haven van Kendal ligt 25 kilometer ten westen van Semarang. De reistijd over de weg is ongeveer 20 minuten vanaf busstation Mangkang, 40 minuten vanaf het vliegveld en 50 minuten vanaf station Tawang. Er is geen openbaar vervoer naar de haven, dus je bent afhankelijk van een taxi of huurauto. Als je zo goedkoop mogelijk wilt reizen kan je een bus nemen tussen Semarang en de stad Kendal, en vragen om onderweg afgezet te worden in de buurt van de haven (Pelabuhan Kendal). Dan ben je langs de hoofdweg op zo’n 7 kilometer afstand van de haven, en vanaf daar kan je een scootertaxi (ojek) nemen.

Zie ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s