Overzicht: de stranden van Java

Voor de meeste mensen zal het strand niet de hoofdreden zijn om Java te bezoeken. Toch zijn er mooie stranden aan alle kanten van Java: sommige populair onder golfsurfers, andere om te snorkelen, en weer andere om te genieten van de zonsondergang. Langs bijna de hele zuidkust van het eiland zijn mooie stranden, maar grote delen daarvan zijn niet ontwikkeld en moeilijk bereikbaar. Langs de noordkust zijn minder stranden. Oorspronkelijk bestond de kust hier voornamelijk uit mangrovebossen, maar tegenwoordig zijn er ook veel rijstvelden, viskwekerijen en bebouwing. Langs de zuidkust zijn er vaak hoge golven en veel stroming, en dus zijn er ook veel stranden geschikt voor golfsurfen. De zee aan de noordkust is een stuk rustiger.

De lijst van stranden hieronder is natuurlijk niet compleet. Bij de stranden hieronder is in meer of mindere mate toeristische infrastructuur ontwikkeld. In het kort is bij elk strand aangegeven hoe het te bereiken is vanaf de dichtstbijzijnde grote stad.

Inhoudsopgave

stranden-van-java-kaart

1. Jakarta | 2. Duizend Eilanden | 3. Anyer | 4. Tanjung Lesung | 5. Pelabuhan Ratu | 6. Ujung Genteng | 7. Pangandaran | 8. Nusa Kamangan | 9. Kebumen | 10. Parangtritis | 11. Gunung Kidul | 12. Pacitan | 13. Balekambang | 14. Sukamade | 15. G-Land | 16. Bama | 17. Situbondo | 18. Jepara | 19. Karimunjawa | Mooiste en populairste stranden

1. Stadsstrand van Jakarta

Ancol Beach Jakarta.jpg

Gondelbaan boven het drukke strand van Ancol.

Het grootste deel van de kust van Jakarta bestaat uit havens en bebouwing, maar in het recreatiegebied Ancol Dreamland zijn meerdere stadsstranden te vinden. Het strand is meestal enorm druk en het is niet al te schoon. Behalve het strand heeft het Ancol Dreamland nog vele andere attracties waaronder attractiepark Dufan (een soort Efteling), een groot zwembad, een dolfinarium, een kunstmarkt, een golfbaan, een winkelcentrum en heel veel restaurants en café’s langs het water.
→ Ancol is makkelijk te bereiken vanuit de rest van Jakarta, bijvoorbeeld per taxi of met buslijn 5 van het Transjakarta-netwerk.

2. Duizend Eilanden

pulau-tidung-duizend-eilanden

Aanlegsteiger bij het eilandje Tidung in de Duizend Eilanden.

De Duizend Eilanden (Kepulauan Seribu) zijn 110 eilandjes in de Baai van Jakarta. De eilandjes liggen verspreid op een afstand van tussen de 10 en 80 kilometer van de stad. Vooral de dichterbij gelegen eilandjes (waaronder het eilandje Onrust waar in de 17e en 18e eeuw een VOC-scheepswerf was gevestigd) hebben te lijden van de nabijheid van de stad, met o.a. afval in het water en luchtverontreiniging. De noordelijke eilandjes hebben minder last van verontreiniging, en hier is dus ook nog meer onderwaterleven.
→ Er gaan elke ochtend boten naar verschillende eilandjes van de Duizend Eilanden vanaf de havens van Marina Ancol en Muara Angke in Jakarta. De meeste eilanden zijn openbaar toegankelijk, andere zijn resorts of beschermde natuurgebieden.

3. Anyer

strand-anyer-vuurtoren

Het strand en de vuurtoren van Anyer.

Anyer is de bekendste strandplaats aan de westkust van Java. De plaats is onder andere bekend als het startpunt van de in 1808 aangelegde Grote Postweg (naar Panarukan, zie nr. 17), en de vuurtoren uit de Nederlandse tijd. Er zijn allerlei activiteiten zoals jetskiën en parasailen. Vanaf het strand is de Krakatau in de verte te zien, en bedrijfjes bieden dagtrips aan naar dat vulkaaneiland. Vooral in weekends en vakanties is Anyer vaak druk, omdat het vrij makkelijk bereikbaar is vanaf Jakarta.Ten zuiden van Anyer liggen nog enkele strandplaatsen, waaronder Carita.
→ Via de tolweg is Anyer zo’n 2 tot 3 uur rijden vanaf Jakarta. Er gaan bussen van Jakarta naar de havenstad Cilegon, iets ten noorden van Anyer, en vanaf daar gaan er zilverkleurige minibusjes langs de kust naar het zuiden.

4. Tanjung Lesung

tanjung-lesung

Strandresort met zwembad bij Tanjung Lesung.

Tanjung Lesung is een schiereiland tussen de Straat van Soenda en de Teluk Lada (Peperbaai). Op het schiereiland zijn enkele resorts en mooie stranden. Ten noorden van Tanjung Lesung liggen de drukkere stranden (zoals Anyer) en ten zuiden ligt het nationaal park Ujung Kulon. In het nationaal park zijn ook schitterende stranden, maar die zijn moeilijker bereikbaar omdat daar geen wegen zijn.
→ Tanjung Lesung is zo’n 4 tot 5 uur rijden vanaf Jakarta. Met het openbaar vervoer is het wat omslachtig. Er zijn bussen van Jakarta naar havenstadje Labuan, en vanaf daar minibusjes in de richting van Sumur. Stap uit in Citeureup en neem vanaf daar voor de laatste 10 km een scootertaxi (ojek).

5. Pelabuhan Ratu

strand-pelabuhan-ratu

Het strand van Pelabuhan Ratu (zich vanaf Bunga Ayu Resort).

Pelabuhan Ratu is een havenstadje aan de zuidkust van Java. De naam van het stadje, letterlijk vertaald ‘Koninginnehaven’, slaat op de legende van Nyai Loro Kidul, de godin of Koningin van de Zuidzee. Omdat groen de kleur van de godin is, wordt men in Pelabuhan Ratu (en langs de hele zuidkust van Java) gewaarschuwd geen groene kleding te dragen. In het grote Samudra Beach Hotel is een kamer speciaal gewijd aan de godin. Waar Pelabuhan Ratu bekend is om de vissershaven en vismarkt, zijn vooral de dorpen ten westen populair onder golfsurfers. Cimaja is zo’n 7 km ten westen van Pelabuhan Ratu en Karang Hawu 13 km. Surfplankverhuur is beschikbaar en ook surflessen voor beginners. Het nog rustigere surfdorpje Sawarna is zo’n 40 km naar het westen.
→ Pelabuhan Ratu is zo’n 4 tot 6 uur rijden ten zuiden van Jakarta. Er rijden geen directe bussen vanaf Jakarta, maar wel vanuit de steden Bogor en Sukabumi. Er rijden minibusjes (angkot) van Pelabuhan Ratu langs de kust naar het westen.

6. Ujung Genteng

ujung-genteng-schildpad

Schildpadden op het strand bij Ujung Genteng.

Op het zuidwestelijke puntje van de provincie West-Java ligt Ujung Genteng.In dit gebied zijn mooie zandstranden, en goede golven om op te surfen (o.a. bij het haventje en verder naar het noorden de stranden Pangumbahan en Ombak Tujuh). Er zijn minder faciliteiten dan in de omgeving van Pelabuhan Ratu, maar er zijn meerdere hotels, bungalows en restaurantjes langs het strand. Waar Ujung Genteng echter vooral om bekend staat is het schildpaddenstrand (Turtle Beach). Groene zeeschildpadden leggen hier hun eieren. Een organisatie beschermt de eieren en zorgt ervoor dat de jonge schildpadjes veilig weer naar de zee kunnen. Dit gaat het hele jaar door, maar de meeste eieren worden gelegd in de maanden juli en augustus. Medewerkers van de organisatie kunnen vertellen wanneer en waar het mogelijk en toegestaan is om de schildpadden te bekijken.
→ Ujung Genteng is zo’n 6 tot 8 uur rijden ten zuiden van Jakarta. Er rijden bussen naar het nabije dorp Surade vanaf Bogor (1x per dag, vanaf busterminal Bogor om 10:00) en Sukabumi (een paar keer per dag). Vanaf Surade rijden er vooral ’s ochtends minibusjes (angkot) naar Ujung Genteng. Als die niet meer rijden kan je een hele angkot afhuren of een scootertaxi (ojek) nemen.

7. Pangandaran

zandstrand-pangandaran

Strand van het schiereiland van Pangandaran.

Wellicht het bekendste strand van Java is dat van Pangandaran. Bij het stadje zelf zijn er zwarte zandstranden met goede mogelijkheden om te leren surfen. Het schiereiland bij Pangandaran bestaat uit regenwoud met veel herten en apen, en langs de kust ook mooie witte zandstranden. Een aanrader is ook een lunch met verse vis en zeevruchten bij de vismarkt van Pangandaran. Ongeveer 40 kilomter van het stadje, aan de andere kant van de baai, ligt het dorpje Batu Karas. Ook het strand hier is erg geschikt voor beginnende surfers, en de warungs (eet- en drinkstalletjes) langs het strand hebben een erg relaxte sfeer. Halverwege tussen Pangandaran en Batu Karas is de Green Canyon waar je met een bootje over de rivier tussen regenwoud en rotsen kunt varen.
→ Pangandaran is zo’n 4 tot 6 uur rijden ten zuidoosten van Bandung. Er rijdt overdag elk uur een bus van busbedrijf Budiman van busterminal Cicaheum in Bandung naar Pangandaran. Er rijdt geen OV naar Batu Karas. Er gaan bussen (en minibusjes) van Tasikmalaya en Pangandaran naar Cijulang en de laatste 10 km naar Batu Karas moet dan per scootertaxi (ojek). Zie ook Reizen naar Pangandaran (trein, bus of vliegtuig) en Tips voor hotels in Pangandaran en Batu Karas.

8. Nusa Kambangan

karang-bolong-strand-nusa-kambangan

Het strand Karang Bolong aan de noordoostpunt van het eiland Nusa Kambangan.

Het eiland Nusa Kambangan staat bekend als het ‘Alcatraz van Indonesië’. Het eiland, dat door een smalle strook water gescheiden is van Java, heeft vier strengbewaakte gevangenissen. Het eiland is ook de locatie waar Indonesië de doodstraf uitvoert. Het grootste deel van het eiland is beschermd natuurgebied, en vanwege de gevangenissen is het eiland lange tijd verboden gebied geweest. Het is dan ook een ongerept gebied met rondom mooie stranden. Er zijn nauwelijks wegen op het eiland, en de wegen die er zijn zijn vaak alleen voor gevangenispersoneel, dus de beste manier om de stranden te bezoeken is met een bootje. Bij sommige van de meeste, vooral aan de oostkant van het eiland, zijn er kraampjes waar snacks en drankjes verkocht worden. Bij het strand Karang Bolong is ook nog een oud Nederlands fort.
→ Op het strand Teluk Penyu in de stad Cilacap vind je mensen die je met een bootje naar Nusa Kambangan kunnen brengen. Een retourtje naar het strand Karang Tengah is zo’n 25.000 rupiah per persoon (€ 1,75). Er rijden regelmatige bussen van Jogjakarta naar Cilacap, die er ongeveer 5 uur over doen. Er is ook dagelijks een rechtstreekse nachttrein van Jakarta naar Cilacap (reistijd 7 uur).

9. Kebumen

strand-menganti-kebumen

Het strand Menganti in het regentschap Kebumen.

Het regentschap Kebumen heeft een kustlijn van zo’n 60 kilometer aan de Indische Oceaan. Het is een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld Pangandaran (nr. 7) of Parangtritis (nr. 10), maar vooral in het westelijke gedeelte van Kebumen zijn heel mooie stranden. De bekendste daarvan zijn Menganti, Karang Bolong (zelfde naam als het strand op Nusa Kambangan, nr. 8) en Logending. Bij alle stranden zijn wel kraampjes voor eten en drinken en dergelijke, maar nauwelijks faciliteiten zoals restaurants en hotels. De meeste bezoekers komen voor de rust en het genieten van het landschap, want vanwege de rotsen, golven en stroming kan je niet overal zwemmen.
→ De dichtstbijzijnde stadjes zijn Gombong en Kebumen (in beide zijn ook hotels). Beide stadjes zijn goed te bereiken per trein en bus vanuit onder andere Bandung en Jogjakarta. De stranden zijn ongeveer 1 tot 1½ uur rijden vanaf daar. Openbaar vervoer is erg beperkt. De beste opties zijn een huurauto met chauffeur of een scootertaxi (ojek).

10. Parangtritis

parangtritis-strand

Paard en wagen op het strand van Parangtritis bij zonsondergang.

Parangtritis (en het naastgelegen Parangkusumo) is het makkelijkst bereikbare strand vanuit de stad Jogjakarta. Vooral in het weekend is het daarom aardig druk. Veel mensen komen er voor een strandwandeling, een ritje met een paardenkar en genieten van het uitzicht. Ook vind je bij dit strand de enige zandduinen van Indonesië (populair om te fotograferen en voor zandsurfen). Vanwege de golven en sterke stromingen wordt zwemmen afgeraden. Net als Pelabuhan Ratu (nr. 5) staat ook het strand van Parangtritis in verband met godin Nyai Loro Kidul, omdat een 16e-eeuwse keizer haar op dit strand ontmoet zou hebben.
→ Parangtritis is met de auto een klein uurtje ten zuiden van Jogjakarta. Er rijden ook regelmatige bussen vanaf busterminal Giwangan in het zuiden van de stad rechtstreeks naar Parangtritis. Houd er voor de terugweg rekening mee dat de bussen na 18:00 niet meer rijden.

11. Gunung Kidul

kukup-strand-gunung-kidul

Rotseilandje bij het strand Kukup.

Het regentschap Gunung Kidul ligt ten zuidoosten van de stad Jogjakarta. Langs de kust van Gunung Kidul liggen tientallen strandjes, waarvan sommige goed bereikbaar en andere verscholen tussen de rotsen. Tussen die rotsen zijn ook allerlei grotten, waarvan sommige per bootje of kano bevaarbaar zijn. Er zijn een paar zandstranden, maar de meeste zijn rotsachtig. Een populair strand, en ook geschikt om te zwemmen, is Baron. Het strand Kukup heeft een bijzonder rotseilandje dat met een brug verbonden is met het vasteland. Krakal is een van de stranden waar je de lokale bevolking aan het werk kan zien bij het oogsten van zeewier. De verschillende strandjes liggen dicht bij elkaar, dus je kan op een dag meerdere combineren.
→ De meeste strandjes van Gunung Kidul zijn met de auto ruim 2 uur rijden vanuit de stad Jogjakarta. Openbaar vervoer is nog wat onderontwikkeld. Er rijden onregelmatige minibusjes vanaf het stadje Wonosari naar het strand Baron. Naar Wonosari rijden wel regelmatig bussen vanaf busterminal Giwangan in Jogjakarta.

12. Pacitan

strand-watu-karung

Het strand van Watu Karung is een van de populairste stranden voor surfers.

Niet ver ten oosten van Gunung Kidul ligt het regentschap Pacitan, in de provincie Oost-Java. Net als Gunung Kidul heeft Pacitan tientallen strandjes verscholen tussen de rotsen, en daarnaast ook enkele meer wijdse stranden. Er staan op internet allerlei lijstjes van de mooiste stranden van Pacitan, maar eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. Het bekendste strand van het gebied is Klayar met bijzondere rotsformaties. Net als bij Gunung Kidul zijn de golven en stroming vaak hevig waardoor zwemmen niet altijd mogelijk is, en op sommige plekken zelfs verboden. Enkele stranden zijn populair onder surfers, waaronder Watu Karung net ten oosten van Klayar (al is er geen surfschool of surfplankverhuur).
→ Het stadje Pacitan ligt in het midden van het regentschap Pacitan, aan de kust, zo’n 3 uur rijden (100 km) ten oosten van Jogjakarta. Er rijden bussen/minibusjes naar het stadje Pacitan vanuit o.a. Solo, Jogjakarta en Surabaya. Er is geen openbaar vervoer naar de stranden, dus dan moet je verder per huurauto of scootertaxi (ojek).

13. Balekambang (Malang)

Balekambang

Het eilandje met hindoeïstische tempel is per brug bereikbaar vanaf het strand Balekambang.

Het strand van Balekambang ligt in het regentschap Malang, ruim 50 km ten zuiden van de stad Malang. Het strand is vooral opvallend omdat vlak voor de kust het eilandje Ismoyo ligt met daarop een hindoeïstisch tempeltje. Elk jaar wordt bij het tempeltje het Melasti-feest gevierd, dat drie dagen voor het hindoeïstisch nieuwjaar plaatsvindt. In de buurt liggen nog allerlei andere mooie stranden, waaronder Tiga Warna (‘driekleurenstrand’) en Goa Cina (‘Chinese grot’).
→ Reken op 2 uur rijtijd vanuit de stad Malang. Met het openbaar vervoer ga je vanaf busterminal Gadang in het zuiden van de stad met een minibus naar het stadje Bantur. Dit duurt zo’n 2½ uur. Voor de laatste 15 km is er geen openbaar vervoer, dus moet je een scootertaxi (ojek) nemen.

14. Sukamade

schildpadden-sukamade

Tientallen schildpadden op het strand van Sukamade.

Het strand van Sukamade in Oost-Java staat, net als Ujung Genteng in West-Java (nr. 6), bekend om de schildpadden, en ook hier is een schildpaddenopvang. Het strand ligt in het nationaal park Meru Betiri. Net ten oosten van Sukamade ligt het strand Teluk Hijau (‘groene baai’ en onder toeristen vaak bekend als Green Bay). Nog iets verder naar het oosten, en iets makkelijker bereikbaar, zijn Pulau Merah (‘rood eiland’) en Wedi Ireng. Die laatste is officieel niet meer toegankelijk omdat het in beschermd bosgebied ligt. Als je naar Sukamade of omgeving wilt is het het beste om daar ook te overnachten in de simpele accommodatie bij het strand, omdat het vrij afgelegen is en omdat de schildpadden vooral ’s avonds te zien zijn.
→ Het laatste gedeelte van de reis naar Sukamade is door het nationaal park, en dit is alleen mogelijk met een terreinwagen. Het makkelijkste is om de trip te boeken bij een reisbureau in Banyuwangi of Kalibaru. Er is geen officieel openbaar vervoer, maar sommige backpackers gaan met bussen of minibusjes tot het dorp Pesanggaran, vanaf waar het nog 30 km is, en nemen dan een scootertaxi (ojek) of rijden mee met een vrachtwagen.

15. G-Land

plengkung-g-land-strand

Golfsurfer bij het strand van G-Land.

Het strand G-Land werd in de jaren 70 ontdekt door Amerikaanse surfers, en is een van de bekendste locaties voor golfsurfen ter wereld. Het strand, in Indonesië ook Plengkung genoemd, ligt in het nationaal park Alas Purwo. De golven zijn gewoonlijk vier tot acht meter hoog en rollen twee kilometer lang. Ondanks dat G-Land nog altijd niet makkelijk bereikbaar is, zijn de faciliteiten er goed. Het originele surfkamp G-Land Bobby’s dat er in de jaren 70 werd opgericht heeft inmiddels bungalows met airconditioning en WiFi.
→ Veel mensen die naar G-Land gaan nemen een ‘fast boat’ vanaf Bali, te boeken via de verschillende surfkampen. De boottocht duurt 2 uur. Goedkoper is met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld vanuit Banyuwangi, maar dit duurt wel veel langer en je moet meerdere keren overstappen. Er gaan ook bootjes naar G-Land vanaf het strand van Grajagan, aan de andere kant van de baai.

16. Bama

zonsopkomst-strand-bama-baluran

Zonsopkomst gezien vanaf het strand Bama.

Het strand Bama staat, als enige strand in deze lijst aan de oostkust van Java, bekend om het mooie zicht op de zonsopkomst. Daarvoor moet je wel vroeg opstaan, want de zon komt het hele jaar op tussen ongeveer 5 uur en half 6. Omdat de zee hier veel kalmer is dan aan de zuidkust van Java, is het geschikter voor zwemmen, snorkelen en ook kanoën. Het strand ligt in het nationaal park Baluran. De meeste toeristische infrastructuur (waaronder bungalows) wordt onderhouden door het personeel van het nationaal park. Het nationaal park zelf is ook bijzonder, omdat het in tegenstelling tot de rest van Java niet bestaat uit regenwoud maar uit savanne.
→ Met de auto is het strand Bama ongeveer 2 uur rijden ten noorden van Banyuwangi. Er rijden veel bussen langs de ingang van het nationaal park Baluran. Dit zijn bijvoorbeeld bussen op de route Banyuwangi-Surabaya (let er op dat de bussen de noordelijke route via Situbondo nemen, niet de zuidelijke via Jember). Vanaf de ingang is het strand nog 15 kilometer. Je kan een scooter huren om zelf het park en strand te verkennen, of met een ‘taxi’ of scootertaxi (ojek) naar het strand gaan.

17. Situbondo

pasir-putih-strand-situbondo

Zeilbootjes en kano’s bij het strand Pasir Putih.

Situbondo is een regentschap aan de noordoostkant van Java. Het nationaal park Baluran met het strand Bama (nr. 16) ligt binnen het regentschap, maar ook meer naar het westen rond het stadje Situbondo zijn er stranden. Een bekend strand is Pasir Putih (‘wit zand’). Populaire activiteiten bij het witte zandstrand zijn zwemmen, zeilen, windsurfen en kanoën. Er zijn verschillende hotels en restaurants rond het strand. Vlakbij Situbondo ligt ook het dorp Panarukan, wat het oostelijke uiteinde was van de in 1808 aangelegde Grote Postweg van Java die helemaal naar Anyer (nr. 3) loopt.
→ Zowel Situbondo als het strand Pasir Putih liggen aan de hoofdweg tussen Surabaya en Banyuwangi. Alle bussen kunnen je ook onderweg afzetten (let er op dat de bussen de noordelijke route via Situbondo nemen, niet de zuidelijke via Jember). Er rijden ook lokale busjes op de route Situbondo-Besuki, via het strand Pasir Putih.

18. Jepara

ombak-mati-strand-jepara

Het rustige strand Ombak Mati, ten noorden van Jepara.

Het regentschap Jepara ligt aan de noordkust van Centraal-Java. De stranden van Jepara worden vaak gezien als de mooiste van Java’s noordkust. In het stadje Jepara zelf ligt het strand Kartini, genoemd naar Raden Ayu Kartini. Dit is echt een stadsstrand, vaak druk, en er staat een enorm gebouw in de vorm van een schildpad. Mooier zijn de stranden ten noorden van het stadje, zoals Bandengan. Dat strand is ook wel vaak druk, maar is natuurlijker dan Kartini. Het is geschikt om te zwemmen en er zijn allerlei recreatie-opties zoals kanoën. Nog noordelijker, en dus rustiger, is het strand Ombak Mati. De naam van dit strand betekent ‘dode golven’, omdat de zee er altijd heel rustig is (de golven zijn dus dood). Net voor de kust van het stadje Jepara ligt het eilandje Pulau Panjang. Vanaf het strand Kartini is dat een kwartiertje varen. Rond het eilandje kan je goed zwemmen en snorkelen. Officieel hoort ook de eilandengroep Karimunjawa (nr. 19) bij het regentschap Jepara.
→ Vanaf Semarang zijn er regelmatige shuttlebusjes naar Jepara voor zo’n 40.000 rupiah (€ 3). Ook rijden er allerlei bussen en minibusjes op de route (goedkoper, maar vaak zonder airconditioning). Zie ook het artikel over reizen naar Karimunjawa, waarin ook informatie staat over de reis naar Jepara.

19. Karimunjawa

ujung-gelam-strand-karimunjawa

Bootje bij het strand Ujung Gelam op Karimunjawa.

Karimunjawa is een eilandengroep zo’n 100 km ten noorden van Centraal-Java, met vele paradijselijke stranden. Van de 27 eilandjes zijn er een paar bewoond of in gebruik als toeristenresort, maar de meeste zijn onbewoond. Vanaf het hoofdeiland (ook genaamd Karimunjawa) kan je met een klein bootje ook de witte zandstranden van de kleine onbewoonde eilandjes, zoals Cilik en Cemara Besar, bezoeken. Het bekendste strand van Karimunjawa is Ujung Gelam aan de westpunt van het hoofdeiland, waar dagelijks veel mensen komen om de zonsondergang te bekijken.
→ Veerboten naar Karimunjawa vertrekken vanaf Jepara, Semarang en Kendal. Een paar keer per week gaan er ook vliegtuigjes naar Karimunjawa vanaf Semarang en Surabaya. In het artikel  Reizen naar Karimunjawa zijn de opties uitgebreid beschreven.

Mooiste en populairste stranden

Welk strand het mooiste strand van Java is is natuurlijk moeilijk te zeggen, en ook subjectief. Over het algemeen kan je zeggen dat de stranden langs de zuidkust het meest spectaculair zijn, en dan vooral die met indrukwekkende rotspartijen zoals Kebumen (nr. 9), Gunung Kidul (nr. 11) en Pacitan (nr. 12). Stranden aan de noordkust van Java, en dan vooral de eilandengroep Karimunjawa (nr. 19) zijn meer de typische tropische paradijsstranden met wit zand en palmbomen.

karimunjawa-koraal

Koraal bij Karimunjawa.

Ook voor snorkelen zijn de stranden langs de noordkust van Java het meest geschikt, en dan vooral Karimunjawa (nr. 19), Bama (nr. 16) en in mindere mate de Duizend Eilanden (nr. 2). Ook bij het nationaal park Ujung Kulon (in de buurt van nr. 4) zijn mooie koraalriffen. Langs de zuidkust is de zee over het algemeen te ruig voor snorkelen. Bij de plekken waar snorkelen de moeite waard is zijn er vaak snorkelspullen te huur. De bootjes voor ‘island hopping‘ op plekken zoals Karimunjawa hebben ook altijd snorkelspullen beschikbaar.

surfen-batu-karas

Batu Karas is geschikt voor beginnende surfers.

Langs de hele zuidkust (en westkust) van Java zijn er veel stranden die geschikt zijn voor golfsurfen. Het bekendste is G-Land (nr. 15), dat gezien wordt als een van de beste surflocaties van de wereld. Voor beginners zijn de stranden in West-Java, zoals Cimaja (nr. 5), Ujung Genteng (nr. 6) en Pangandaran/Batu Karas (nr. 7), meer geschikt.

Voor het bekijken van de zonsopkomst moet je aan de oostkant van Java zijn, met daarom vooral Bama (nr. 16) als populaire optie, met uitzicht richting Bali. De zonsondergang is goed te bekijken vanaf de stranden aan de westkust, zoals Anyer (nr. 3) en Tanjung Lesung (nr. 4), met uitzicht op de Krakatau-vulkaan. De eilandjes van Duizend Eilanden (nr. 2) en Karimunjawa (nr. 19) hebben stranden aan beide zijden.

budiman-bus-pangandaran

Naar Pangandaran rijden regelmatige rechtstreekse bussen vanuit Bandung en Jakarta.

De genoemde stranden verschillen erg qua bereikbaarheid. Het makkelijkst te bereiken is het stadsstrand van Jakarta (nr. 1), terwijl Sukamade (nr. 14) en G-Land (nr. 15) lastig te bereiken zijn omdat ze midden in een nationaal park liggen en er geen of weinig wegen zijn. De stranden van Anyer (nr. 3), Pelabuhan Ratu (nr. 5), Pangandaran (nr. 7), Parangtritis (nr. 10), Situbondo (nr. 17) en Jepara (nr. 18) zijn allemaal vrij goed bereikbaar met de auto en ook redelijk eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.

Een Reactie op “Overzicht: de stranden van Java

  1. Pingback: Vulkanen beklimmen in Indonesië: Java | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s