Vier rijkste Indonesiërs rijker dan armste 100 miljoen samen

De vier rijkste mannen van Indonesië hebben een gezamenlijk vermogen van zo’n 25 miljard dollar. Dat is meer dan de totale bezittingen van de armste 40% van de Indonesische bevolking, oftewel zo’n 100 miljoen mensen. Dat blijkt uit het rapport ‘Towards a more equal Indonesia’ van hulporganisatie Oxfam.

oxfam-inequality-report

Het rapport is te downloaden als PDF: ‘Towards a more equal Indonesia‘.

In de afgelopen 20 jaar is is de economie flink gegroeid en het percentage van de bevolking dat leeft in ‘extreme armoede’ is gedaald van 40% naar 8%. Het rapport stipt echter aan dat de kloof tussen arm en rijk erg snel gegroeid is, en de baten van de economische groei zijn niet eerlijk verdeeld. Zo’n 93 miljoen mensen (36% van de Indonesische bevolking) leeft voor minder dan 3,10 dollar per dag, de ‘gematigde armoedegrens’ van de Wereldbank, en nog veel meer zitten maar net daar boven.

 

Indonesië heeft de op vijf na grootste ongelijkheid van rijkdom ter wereld. De rijkste 1% van de bevolking bezit zo’n 49% van al het vermogen van het land, en de rijkste 10% zo’n 77% van het vermogen. Het aantal miljardairs (in dollars) is gegroeid van één in 2002 naar twintig in 2016.

Ongelijkheid wordt weergegeven door middel van het Gini-coëfficiënt, waarbij 0 complete gelijkheid betekent (iedereen hetzelfde vermogen) en 1 complete ongelijkheid (één persoon heeft al het vermogen en de rest heeft niets). Tussen 2000 en 2013 is het Gini-coëfficiënt van Indonesië gestegen van ongeveer 0,3 naar ongeveer 0,41. In de steden is het zelfs nog iets hoger. In de meeste Europese landen is het ongeveer 0,25.

Volgens Oxfam is de groeiende ongelijkheid tussen de rijken en ‘de rest’ een bedreiging voor de toekomstige welvaart van Indonesië. Ze geven daarom aan dat de overheid nu in actie moet komen om de ongelijkheid te beperken en daarmee de samenleving stabieler en duurzamer te maken. Een onderdeel van het probleem is dat het belastingsysteem niet goed genoeg werkt, en dat daarmee de rijken dus te weinig belast worden en de overheid te weinig geld heeft om te besteden aan armoedebestrijding.

dollar rupiah

Indonesische rupiah.

Het rapport van Oxfam geeft alleen aan ‘de vier rijkste mannen’, zonder daarbij namen te noemen. Op basis van het eerdere artikel op deze website ‘Top 11: Rijkste mensen van Indonesië‘ zou het waarschijnlijk gaan om de broers Robert en Michael Hartono van het tabaksimperium Djarum, Eka Tjipta Widjaja van de Sinar Mas Group en Anthony Salim van de Salim Group.

Het rapport van Oxfam is te downloaden als PDF: ‘Towards a more equal Indonesia‘.

Een Reactie op “Vier rijkste Indonesiërs rijker dan armste 100 miljoen samen

  1. Pingback: Salarissen en minimumloon in Indonesië (2018) | In de Archipel·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s