Reizen per PELNI-schip door Indonesië (routes en tickets)

PELNI (Pelayaran Nasional Indonesia) is de nationale rederij voor passagiersscheepvaart van Indonesië. Per PELNI-schip kun je varen van Java naar Sumatra, Kalimantan of Sulawesi, maar de schepen doen bijvoorbeeld ook de uithoeken van Papoea en kleine eilandjes van de Molukken aan. In dit artikel een overzicht van de dienstregeling, klassen aan boord en het kopen van tickets.

Inhoudsopgave: Routes en dienstregeling | Klassen | Tickets | PELNI-loketten | Andere veerboten | Lees ook…

PELNI banner.png

Op de foto het PELNI-ship Labobar, dat gewoonlijk vaart tussen Surabaya (Oost-Java) en Jayapura (Papoea) via onder andere Makassar (Zuid-Sulawesi) en Sorong (West-Papoea).

Routes en dienstregeling van PELNI-schepen

Alle grote eilanden en een groot aantal kleine eilandjes worden aangedaan door de schepen van PELNI. PELNI heeft 28 schepen van verschillende types: passagiersschepen voor 2.000 tot 3.000 passagiers varen vooral van Java naar andere belangrijke steden zoals Medan op Sumatra, Makassar op Sulawesi, Ambon in de Molukken en Jayapura op Papoea. Kleinere schepen voor 500 tot 1.000 passagiers verbinden de grotere eilanden met allerlei kleinere eilandjes. De zogenaamde roro-schepen (‘roll-on-roll-off‘) die naast passagiers ook voertuigen vervoeren varen vooral van Semarang op Java naar verschillende steden op Kalimantan (Borneo).

Routes van de PELNI-schepen: o.a. Jakarta-Batam-Tanjung Balai-Medan, Makassar-Baubau-Sorong-Manokwari-Jayapura en Ambon-Banda-Tual-Saumlaki.

Klik op het kaartje voor een grotere versie van het PELNI-routenetwerk.

Vanwege de opkomst van (goedkope) luchtvaartverbindingen is PELNI nu veel minder belangrijk dan vroeger. Zo wordt er nauwelijks nog gevaren naar Sumatra, omdat dit eiland per vliegtuig makkelijker, sneller en vaak ook goedkoper bereikbaar is. De PELNI-verbinding is echter nog van levensbelang voor veel kleine eilandjes die geen vliegveld hebben (waaronder in de Riau-eilanden, de Molukken en de Sangihe-eilanden ten noorden van Sulawesi). Op veel routes komt elke week of een keer per twee weken een PELNI-schip langs. Op sommige routes, zoals van Surabaya naar Makassar of van Ambon naar Bau-Bau, varen meerdere PELNI-schepen per week.

PELNI-schip Binaiya

PELNI-schip ‘Binaiya’ (1.000 passagiers) vaart vooral tussen verschillende havens op Java (Surabaya en Semarang), Kalimantan (o.a. Sampit, Batulicin en Balikpapan) en Sulawesi (Barru en Belang-Belang).

De PELNI-schepen doen over de meeste routes meerdere dagen. De trip van Surabaya naar Makassar (rechtstreeks) duurt ongeveer 25 uur. De snelste trip van Makassar naar Jayapura (met vier of vijf tussenstops) ruim 100 uur. Bij de meeste tussenstops blijft het schip enkele uren in de haven liggen.

De dienstregeling wordt ongeveer een keer per twee maanden bekendgemaakt, maar over het algemeen blijft het redelijk hetzelfde. De website van PELNI (Indonesisch en gedeeltelijk ook in het Engels) heeft een zoekfunctie voor de dienstregeling, aan de rechterkant van de homepage. Om zeker te zijn van een bepaalde route is het echter nuttig om rechtstreeks bij PELNI om een bevestiging te vragen. Dat kan via:

 • Telefoon: 162 (vanaf een vaste lijn in Jakarta)
 • Telefoon: 021 162 (vanaf een mobiele telefoon in Indonesië)
 • Telefoon: +62 21 21 88 7000 (overig, bijvoorbeeld vanuit het buitenland)
 • Facebook: Pelayaran Nasional Indonesia
 • Twitter: @Pelni162
 • Email: infopelni162@pelni.co.id
 • Loket: zie onderaan dit artikel voor meer info over PELNI-loketten en reisbureaus

Houd er in al deze gevallen rekening mee dat het niveau van Engels beperkt kan zijn. Voor informatie over het boeken van tickets voor PELNI, zie onder.

Klassen op de PELNI-schepen

De PELNI-schepen hebben verschillende klassen. Niet elk schip heeft elke klasse, en sinds 2015 zijn enkele schepen omgebouwd om alleen nog economy class (ekonomi) te hebben (waarschijnlijk omdat mensen die duurdere klassen kunnen betalen toch vaak met het vliegtuig gaan)

 • 1e klasse (soms genoemd 1A of A): tweepersoons hut met eigen badkamer, airconditioning en tv. Deze hutten zitten altijd aan de buitenkant van het schip en hebben dus een raam met zeezicht. Bij deze klasse eet je in een speciaal 1e-klasse-restaurant.
 • 2e klasse (of 1B, B): vierpersoons hut met eigen badkamer, airconditioning, tv en kluisje. Met maaltijden in de eetzaal of in het 1e-klasse-restaurant.
 • 3e klasse (of 2A, C): zespersoons hut met airconditioning en kluisje, gedeelde badkamer. Met maaltijden in de eetzaal.
 • 4e klasse (of 2B, D): achtpersoons hut (of afgescheiden slaapgedeelte) met kluisje, gedeelde badkamer. Maaltijden in de eetzaal.
 • Ekonomi-klasse (of E): openbaar gedeelte waarbij je zelf een plek moet zoeken om te gaan zitten of liggen (vaak op de grond). Omdat er vaak meer tickets worden verkocht dan de officiële capaciteit van het schip is het geregeld overvol. Dit is de goedkoopste klasse en de ‘echte PELNI-ervaring’. Maaltijden worden geserveerd bij een loket (er is geen eetzaal).
PELNI 1eklas en ekonomi.png

Links de 1e klasse (foto: Jonathan Boonzaier, maritimematters.com); rechts de ekonomi-klasse waarbij passagiers overal een plek zoeken om te kunnen zitten of slapen (foto: menujutimur.com).

De prijzen verschillen per route, maar over het algemeen is het ongeveer 200.000 rupiah (€ 14) per 24 uur voor de ekonomi-klasse. Gewoonlijk is de vierde klasse ongeveer twee keer en de eerste klasse drie keer zo duur als de ekonomi-klasse. De tweede en derde klasse zitten daar qua prijs tussenin.

Tickets voor PELNI-schepen

Je kunt tickets kopen nadat de dienstregeling bekendgemaakt is (ongeveer twee maanden voor de afvaart), en over het algemeen zijn er zeker voor de ekonomi-klasse tickets beschikbaar tot op de dag zelf. In het hoogseizoen (vooral rondom het Suikerfeest en rondom Kerstmis en nieuwjaar) zijn tickets wel vaak al weken voor de afvaart uitverkocht.

Boarding PELNI

PELNI-schepen varen 24 uur per dag, dus aankomst en vertrek in de haven kan ook midden in de nacht zijn.

Tickets kunnen gereserveerd worden via de PELNI-website. De website is ook beschikbaar in het Engels, maar na het invullen van de begin- en eindhavens en de gewenste datum is de rest van het boekingsysteem in het Indonesisch. Als je op een bepaalde datum zoekt geef het systeem resultaten op die datum en de zes dagen daarna. Voor mogelijke afvaarten de dag ervoor moet je dus opnieuw zoeken. Let op dat het systeem alle mogelijke opties geeft, dus als je van A naar B wilt zie je niet alleen de mogelijke optie A→B maar ook bijvoorbeeld A→B→C→D→E→D→C→B.

Helaas kan betaling niet online. Nadat je een ticket hebt gereserveerd via de website zijn er meerdere opties voor betaling, maar voor allemaal moet je in Indonesië zijn: je kunt het ticket betalen bij een geldautomaat van de Bank BRI, bij een PELNI-loket (zie hieronder), bij een bij PELNI aangesloten reisbureau of bij een postkantoor.

PELNI in Banda

Het enorme PELNI-Schip ‘Ciremai’ (2.000 passagiers) in het kleine haventje van Banda Neira in de specerij-eilanden van de Molukken (foto: Travel Adventures).

Omdat er meestal toch genoeg tickets beschikbaar zijn kan je het ticket ook simpelweg een of enkele dagen van tevoren kopen bij een PELNI-loket, een bij PELNI aangesloten reisbureau, een postkantoor of een minisupermarkt van Indomaret. Als je het ticket niet rechtstreeks bij PELNI koopt is het wel aan te raden vooraf de precieze dienstregeling (inclusief naam van het schip) te controleren bij PELNI zelf, omdat het personeel bij bijvoorbeeld postkantoren en minisupermarkten vaak niet precies op de hoogte is. Een laatste optie is om een ticket te kopen in de haven zelf op de dag van vertrek.

PELNI-loketten

PELNI loket

Een PELNI-ticketloket.

Een overzicht van PELNI-loketten en bij PELNI aangesloten reisbureaus is beschikbaar op de website van PELNI, zie PELNI branch agents (vul de naam van de stad in bij ‘Alamat‘ en klik vervolgens ‘Cari‘). Je kunt de meest precieze informatie krijgen bij de PELNI-loketten (‘kantor cabang PELNI‘). Alle grotere steden die worden aangedaan door de PELNI-schepen hebben een PELNI-loket, ofwel in de haven of in het stadscentrum. Hieronder een overzicht van enkele van de belangrijkste PELNI-kantoren:

 • Jakarta: Jalan Palmas No. 2 (in de haven Tanjung Priok), +62 21 439 3106.
 • Semarang: Jl. Mpu Tantular No.25 (10 minuten lopen van station Semarang Tawang), +62 24 354 0238.
 • Surabaya: Jl. Pahlawwan No. 112 (5 minuten lopen van station Surabaya Kota), +62 31 329 3197.
 • Makassar: Jl. Sawerigading No.14, +62 411 361 4861.
 • Ambon: Jl. Mayjen DI Panjaitan No.19 ,+62 911 348 219.
 • Jayapura: , +62

Andere veerboten

express-bahari-snelle-veerboot

Snelle boot van het type Express Bahari.

PELNI vaart de langeafstandsroutes zoals hierboven beschreven. Op veel kortere routes vaart het bedrijf ASDP Indonesia Ferry met veerboten. Dit gaat onder andere om de zeer frequente (24 uur per dag meerdere boten per uur) veerbootroutes Java-Bali en Java-Sumatra, maar ook om allerlei dagelijkse of wekelijkse veerbootroutes in de rest van Indonesië. Zowel PELNI als ASDP en allerlei regionale overheden hebben daarnaast boten van het type Express Bahari. Deze snelboten varen op vrij korte afstanden zoals van Jakarta naar de Duizend Eilanden, van Jepara naar Karimunjawa en van Sorong naar Raja Ampat.

Lees ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s