Reizen van Bandung naar Jogjakarta (trein, bus of vliegtuig)

Laatste update: 10 mei 2019 (nieuwste dienstregelingen en prijzen)

Bandung en Jogjakarta zijn twee grote Indonesische steden en beide populair onder toeristen. De afstand van Bandung naar Jogjakarta is een kleine 400 km. Voor het reizen van Bandung naar Jogja zijn de trein en het vliegtuig goede opties, en ook de bus is een mogelijkheid.

Bandung Jogja reisopties plaatje.png

De opties

  • Per trein: de populairste optie. De reistijd is ongeveer 8 uur, de tickets kosten tussen 80.000 en 500.000 rupiah (€ 5-30) afhankelijk van de reisklasse. Er zijn acht treinen per dag, zowel overdag als ’s nachts.
  • Per vliegtuig: de snelste optie, met een vluchttijd van ongeveer een uur. De tickets kosten 800.000 tot 1,5 miljoen rupiah (€ 50-100). Er zijn twee vluchten per dag (beide ’s middags).
  • Per bus: langzamer dan de trein en ook niet of nauwelijks goedkoper.

N.B. Alle dienstregelingen en prijzen genoemd in dit artikel zijn actueel in mei 2019. Als er iets in dit overzicht van reismogelijkheden tussen Bandung en Jogjakarta onduidelijk of verouderd is dan hoor ik dat graag (via de reacties hieronder), zodat het artikel verduidelijkt en verbeterd kan worden.

Bandung Jogja reisopties.png
Ligging van Bandung en Jogjakarta op Java.

Met de trein van Bandung naar Jogjakarta

Trein Lodaya Pagi
De trein Lodaya, een van de dagelijkse treinen tussen Bandung en Jogja (foto: cc20409 op Flickr).

De populairste reisoptie van Bandung naar Jogjakarta is de trein. Er gaan dagelijks acht rechtstreekse treinen van Bandung naar Jogja. De reistijd is tussen de 7½ en 9 uur, afhankelijk van het treintype en aantal tussenstops. De treinen stoppen elk op verschillende tussenstations, maar meestal in elk geval in Cipeundeuy (bij Garut), Tasikmalaya, Banjar, Kroya en Kutoarjo.

Een ticket (enkele reis) van Bandung naar Jogjakarta kost ongeveer 400.000 tot 500.000 rupiah (€ 25-31) voor de luxere eksekutif-klasse. De ekonomi-klasse is goedkoper, maar de prijzen variëren sterk, van ongeveer 80.000 tot 300.000 (€ 5-19) voor een enkele reis. Alle rechtstreekse treinen tussen Bandung en Jogjakarta hebben airconditioning. Zie het artikel ‘Treinreizen op Java‘ voor meer informatie en over het kopen van tickets.

Eksekutif trein
Een coupé van de eksekutif-klasse.

De luxere eksekutif-klasse treinen vertrekken in Bandung vanaf het centraal station, station Bandung (ook wel genoemd station Hall). De treinen met enkel ekonomi-klasse vertrekken vanaf station Kiaracondong ongeveer 6 kilometer verder naar het oosten. In Jogjakarta komen alle eksekutif-klasse treinen aan op het centraal station, station Yogyakarta (ook bekend als station Tugu). Treinen met enkel ekonomi-klasse stoppen op station Lempuyangan, 1½ kilometer verder naar het oosten.

In de onderstaande tabellen staat een selectie van de treinen tussen Bandung en Jogja. Alle treinen zijn bekend, en staan ook in de boekingssystemen, onder zowel een naam als een nummer. Let op dat sommige treinen midden in de nacht aankomen.

Trein (nr.), klasseBandung (v)Jogjakarta (a)
Pasundan (180), ekonomi5:35 (Kiaracondong)14:25 (Lempuyangan)
Lodaya (80), eksekutif en ekonomi7:2015:12
Argo Wilis* (6), eksekutif8:3015:52
Mutiara Selatan (112), eksekutif en ekonomi16:501:23
Lodaya (82), eksekutif en ekonomi18:552:57
Turangga (50), eksekutif19:303:25
Trein (nr.), klasseJogjakarta (v)Bandung (a)
Lodaya (79), eksekutif en ekonomi8:0815:48
Argo Wilis* (5), eksekutif11:2519:06
Pasundan (179), ekonomi14:10 (Lempuyangan)23:25 (Kiaracondong)
Lodaya (81), eksekutif en ekonomi20:084:15
Turangga (49), eksekutif21:255:04
Mutiara Selatan (111), eksekutif en ekonomi0:158:33

* = aanbevolen (de meest moderne en comfortabele trein en de snelste reistijd, ongeveer 7½ uur).


Met het vliegtuig van Bandung naar Jogjakarta

Wings Air ATR72
Propellervliegtuig van Wings Air.

Omdat de afstand tussen Bandung en Jogjakarta vrij beperkt is zijn er niet zoveel vluchten als tussen andere grote Indonesische steden. Er zijn twee vluchten per dag van Husein Sastranegara International Airport (luchthavencode ‘BDO‘) in Bandung naar Adisucipto International Airport (‘JOG‘) in Jogjakarta. De vluchttijd is ruim een uur.

  • Lion Air vlucht JT754 met een Boeing 737.
  • Wings Air vlucht IW1812 met een ATR-42/72 turbopropvliegtuig.

Wings Air is een dochtermaatschappij van Lion Air. De prijs van een vliegticket van Bandung naar Jogjakarta is gewoonlijk ongeveer 800.000 tot 1,5 miljoen rupiah (€ 50-100). De standaard bagagehoeveelheid is bij Lion Air 20 kilo, bij Wings Air maar 10 kilo. Tickets voor beide maatschappijen zijn te koop via LionAir.co.id, of gebruik een zoekmachine zoals Skyscanner.nl of het Indonesische Traveloka.com. Zie ook het artikel ‘Overzicht: binnenlandse vluchten in Indonesië‘.


Met de bus van Bandung naar Jogjakarta

budiman-bus-pangandaran
Budiman is een van de busbedrijven op de route.

Er rijden regelmatige bussen op de route tussen Bandung en Jogjakarta. De reistijd is echter hetzelfde of langer dan die van de trein (er zijn nog geen snelwegen tussen de twee steden, zie het kaartje boven) en de prijs is niet of nauwelijks lager. Voor reizigers die rechtstreeks van Bandung naar Jogja willen reizen is de bus daarom geen populaire optie.

De bekendste busbedrijven tussen Bandung en Jogja zijn Bandung Express, Kramat Djati, Budiman, Mandala en Pahala Kencana. De busreis kost tussen ongeveer 70.000 rupiah (voor ekonomi-klasse) en 200.000 (voor de meest luxe eksekutif-klasse bussen). De meeste bussen hebben airconditioning, maar sommige ekonomi– en bisnis-klasse bussen niet.

Bussen in oostelijke richting, dus ook naar Jogjakarta, vertrekken in Bandung vanaf busterminal Cicaheum ongeveer vijf kilometer ten noordoosten van het centrum. De meeste bussen vertrekken ’s ochtends tussen 6:00 en 9:00 (aankomst in Jogja tegen het einde van de middag) en aan het einde van de middag tussen 15:00 en 19:00 (aankomst in Jogja midden in de nacht). In Jogjakarta komen de meeste bussen aan bij busterminal Giwangan in het zuidoosten van de stad.

De meeste bussen nemen de zuidelijke route via Tasikmalaya, waarbij de reistijd van Bandung naar Jogja gewoonlijk 8 tot 9 uur is. Het eerste deel van deze route gaat over een bochtige bergpas. Sommige bussen nemen de noordelijke route via Tegal en Semarang, met een reistijd van ruim 12 uur. In beide gevallen kan de reistijd sterk oplopen door verkeersdrukte, vooral rond feestdagen waaronder het Suikerfeest en Kerstmis.


Lees ook…

2 Reacties op “Reizen van Bandung naar Jogjakarta (trein, bus of vliegtuig)

  1. Deze website is echt super! We willen graag de trein nemen van Bandoeng naar Jogjakarta, maar op de sites die hier staan kan hij geen treinen vinden. Zijn er dagen dat de trein niet rijdt, of moeten we ergens rekening mee houden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s