Reizen naar Raja Ampat (praktische informatie)

Laatste update: 28 december 2018

Raja Ampat is een gebied met meer dan 1.500 eilanden en eilandjes voor de kust van West-Papoea. Het wordt gezien als een van de plekken met het mooiste onderwaterleven ter wereld. Omdat het vrij afgelegen ligt, is de reis erheen niet heel eenvoudig. In dit artikel een overzicht van de reismogelijkheden naar Raja Ampat, en enkele andere praktische zaken.

Inhoudsopgave

Reizen naar Raja Ampat

Er zijn vluchten naar Raja Ampat Airport in Waisai (vanaf Sorong), maar de meeste toeristen reizen via de stad Sorong en nemen dan de veerboot:

Overige nuttige informatie

Orientatie kaartje Raja Ampat v2.png

Oriëntatiekaartje met de locatie van Raja Ampat en de stad Sorong, en luchthavens met een directe vliegverbinding naar Sorong. De enige luchthaven met een directe vlucht naar Raja Ampat Airport is Sorong.


Reizen naar Sorong

De meeste reizigers gaan naar Raja Ampat via Sorong, de grootste stad van West-Papoea. Sorong is eenvoudig bereikbaar met het vliegtuig vanaf meerdere grote Indonesische steden. Een optie voor avonturiers is om een PELNI-schip te nemen.

Vluchten naar Sorong

De luchthaven van Sorong is Domine Eduard Osok Airport (luchthavencode ‘SOQ‘). In 2016 is er een nieuwe moderne terminal geopend, waardoor de luchthaven de reizigersstromen nu goed aankan. Er zijn verschillende vluchten vanaf allerlei kleinere vliegveldjes in Papoea, en daarnaast regelmatige vluchten vanaf de volgende grote steden.

 • Jakarta (CGK) naar Sorong: Express Air (dagelijks), Batik Air (dagelijks) en Nam Air (dagelijks). Alle vluchten vertrekken net na middernacht uit Jakarta en komen ’s ochtends vroeg aan in Sorong (vluchtduur ruim 4 uur). Andere maatschappijen bieden vluchten met korte overstap in Makassar.
 • Makassar (UPG) naar Sorong: Sriwijaya Air (2x/dag), Garuda Indonesia (2x/dag) en Batik Air (2-3x/dag).
 • Manado (MDC) naar Sorong: Nam Air (dagelijks) en Garuda Indonesia (dagelijks).
 • Ambon (AMQ) naar Sorong: Wings Air (dagelijks), Nam Air (4x/week) en Garuda Indonesia (4x/week).
 • Jayapura (DJJ) naar Sorong: Nam Air (4x/week) en Garuda Indonesia (4x/week). Garuda Indonesia vliegt daarnaast dagelijks van Jayapura naar Sorong met een korte tussenstop in Manokwari.
 • Surabaya (SUB) naar Sorong: Sriwijaya Air (3x/week)

Tickets kunnen geboekt worden via de websites van de maatschappijen (zie ook het artikel ‘Binnenlandse vluchten in Indonesië‘), of gebruik een zoekmachine zoals Skyscanner.nl of het Indonesische Traveloka.com. Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Bali naar Sorong. Vanaf Bali moet je overstappen in Makassar (maar de overstaptijden zijn vaak lang).

Er zijn geen internationale vluchten naar Sorong. Vanuit het buitenland zijn de makkelijkste opties via de internationale luchthavens van Jakarta, Makassar of Manado.

 • Jakarta heeft een groot aantal internationale vluchten (onder andere vanaf Schiphol) met onder andere KLM, Garuda Indonesia, Emirates en Singapore Airlines..
 • Makassar heeft 4 wekelijkse vluchten uit Singapore met SilkAir (ook te boeken via Singapore Airlines en Garuda Indonesia) en 4 wekelijkse vluchten uit Kuala Lumpur met AirAsia.
 • Manado heeft 4 wekelijkse vluchten uit Singapore met SilkAir (ook te boeken via Singapore Airlines),

Per PELNI-schip naar Sorong

PELNI-schip Binaiya

PELNI-passagiersschip.

Sorong is ook onderdeel van het netwerk van nationale rederij PELNI. Er varen vrij regelmatig (meerdere keren per week) schepen tussen Sorong en de provinciehoofdsteden Manokwari (West-Papoea) en Jayapura (Papoea), en de andere kant op tussen Sorong en Makassar (Zuid-Sulawesi), soms via Bau-Bau (Zuidoost-Sulawesi). Minder regelmatige PELNI-schepen zijn er tussen Sorong en Bitung (Noord-Sulawesi) en richting de steden Fak-Fak, Timika en Merauke (zuidkust van Papoea). De PELNI-schepen zijn natuurlijk veel langzamer dan het vliegtuig en vaak ook niet goedkoper, maar natuurlijk wel avontuurlijker. Zie voor meer informatie over reizen per PELNI-schip het artikel ‘Reizen per PELNI-schip door Indonesië (routes en tickets)‘. De PELNI-schepen komen in Sorong aan in dezelfde haven als waar de veerboten naar Raja Ampat vertrekken.


Van Sorong Airport naar de veerboothaven

Bij de luchthaven van Sorong kun je een taxi nemen rechtstreeks naar de veerboothaven (de naam van de haven is Pelabuhan Rakyat). Er zijn geen officiële taxi’s met taximeter, maar er zijn altijd genoeg officieuze taxichauffeurs die hun diensten aanbieden. Het ritje naar de haven duurt ongeveer 10 minuten en de gangbare prijs is 100.000 rupiah (€ 7). Mocht je weinig bagage hebben en geld willen besparen kun je ook een scootertaxi (ojek) nemen voor zo’n 25.000 rupiah (€ 1,75) per persoon.

De allergoedkoopste optie (maar ook wat omslachtig) van het vliegveld naar de haven is per OV-minibusje. In Sorong worden die verwarrend genoeg taksi genoemd (in de rest van Indonesië gewoonlijk angkot of bemo). Daarvoor loop je van het vliegveldterrein af naar de hoofdweg en neem je een geel busje richting de OV-terminal (vanaf het vliegveld gezien naar links). Bij de terminal stap je over op een andere geel busje richting de haven (Pelabuhan Rakyat). Beide busjes kosten 3.000 rupiah per persoon dus dan ben je voor 6.000 rupiah klaar (€ 0,40).


Van Sorong naar Raja Ampat

Sinds 2016 is het mogelijk om per vliegtuig van Sorong naar Waisai te gaan (zie onder bij ‘directe vluchten naar Raja Ampat‘). De gebruikelijke manier is echter per veerboot.

Express Bahari 7E Waisai.jpg

Snelle veerboot Express Bahari in de haven van Waisai (foto: Swiss Nomads)

Vanaf de haven van Sorong (Pelabuhan Rakyat) gaan zowel langzame veerboten als snellere boten naar Waisai, de hoofdplaats van Raja Ampat op het eiland Waigeo. De snelle boten van het type Express Bahari doen er ongeveer 2 uur over. De meeste reizigers maken gebruik van de snelle boot, die tien keer per week vaart (zie de dienstregeling hieronder). De langzame boot vertrekt zowel vanuit Sorong als vanuit Waisai dagelijks om 14:00 en doet er 4 uur over.

De veerboten varen niet op Indonesische nationale feestdagen, en de dienstregeling kan ook altijd aangepast worden, bijvoorbeeld vanwege het weer. De meeste vluchten vanuit bijvoorbeeld Jakarta en Makassar komen ’s ochtends heel vroeg aan in Sorong, dus die sluiten vooral goed aan op de ochtendboten.

Een ticket (enkele reis) voor de snelle boot kost 130.000 rupiah (€ 9). Een VIP-ticket kost 220.000 rupiah (€ 15,50). Het voordeel van een VIP-ticket is dat het VIP-gedeelte airconditioning heeft en luxere stoelen, het nadeel is dat er vaak luide karaokemuziek is. De tickets zijn te koop bij het havengebouw.

Snelle boten Sorong Waisai
Waisai Sorong
maandag 9:00 & 14:00 9:00 & 14:00
dinsdag 14:00 14:00
woensdag 9:00 & 14:00 9:00 & 14:00
donderdag 14:00 14:00
vrijdag 9:00 & 14:00 9:00 & 14:00
zaterdag 14:00 11:00
zondag 14:00 14:00

Houd voor de terugweg rekening met mogelijke vertragingen van de veerboot. Veel reizigers kiezen daarom voor een overnachting in Sorong en om pas de volgende ochtend een vlucht te nemen. Populaire hotels in Sorong die o.a. via Booking.com geboekt kunnen worden zijn het Swiss-Belhotel (met zwembad) en het Marina Mamberamo hotel (met zeezicht en tegenover een markt met een ruime keuze aan streetfood).


Directe vluchten naar Raja Ampat

Wings Air in Raja Ampat

Vliegtuig van Wings Air op het vliegveldje van Raja Ampat (foto: Regentschap Raja Ampat)

De gebruikelijke manier om naar Raja Ampat te reizen is via Sorong, maar sinds december 2016 zijn er ook vluchten naar Raja Ampat Airport (luchthavencode ‘RJM‘), ook wel genaamd ‘Marinda’. Het vliegveld ligt niet ver van het stadje Waisai, de hoofdplaats van Raja Ampat (waar ook de veerboothaven is). Zowel Wings Air als Nam Air vliegen dagelijks tussen Sorong en Raja Ampat.

Een enkele reis tussen Sorong en Raja Ampat duurt een half uur en kost ongeveer 300.000 rupiah (€ 21). Tickets zijn te koop via de website van Lion Air (het moederbedrijf van Wings Air) of de website van Sriwijaya (het moederbedrijf van Nam Air), of gebruik de Indonesische zoekmachine Traveloka.com. In eerste instantie vloog Wings Air ook tussen Manado (Noord-Sulawesi) en Raja Ampat, maar in de loop van 2017 zijn deze vluchten weer gestopt.

Alle homestays en resorts halen hun gasten gewoonlijk op met een bootje bij de veerboothaven in Waisai. Als je per vliegtuig aankomt moet je dus eerst een taxi of ander vervoer nemen naar de veerboothaven. Spreek duidelijk je aankomsttijd af als je opgehaald wilt worden, want de bootjes van de homestays en resorts zijn gewoonlijk alleen afgestemd op de aankomsttijden van de veerboot.


Van Waisai verder binnen Raja Ampat

Longboat Raja Ampat

Het type boot en het vermogen van de motor verschilt per homestay.

Het vervoer vanaf de veerboothaven naar de homestays (en resorts) wordt geregeld door de accommodaties zelf. Als je overnachtingen boekt bij een homestay (zie onderaan bij ‘overnachtingen‘) kan je regelen door hen opgehaald worden. De homestays gebruiken daarvoor een motorsloep (longboat) of speedboot, of in sommige gevallen (als de accommodatie op het eiland dichtbij Waisai ligt) een terreinwagen.

De prijzen voor vervoer per boot in Raja Ampat zijn relatief hoog! Dit komt enerzijds doordat de brandstof op deze afgelegen plek veel duurder is dan bijvoorbeeld op Java. Anderzijds moet je er rekening mee houden dat de homestay-eigenaar, om je van Waisai naar de homestay te kunnen brengen, ook eerst naar Waisai moet varen, en dus twee keer zo veel tijd en brandstof kwijt is.

De kosten voor transfer naar een homestay verschillen enorm op basis van de locatie. De meeste homestays die op minder dan 2 uur varen van Waisai liggen (per motorsloep) rekenen ongeveer 500.000 tot 1.500.000 rupiah (€ 35-105) per boot per enkele reis. Indien er meer passagiers zijn kunnen de kosten gedeeld worden. Vervoer per speedboot is duurder. Vervoer naar homestays op grotere afstand van Waisai is nog duurder. Zo doet de speedboot naar het noordwesten van Raja Ampat er zo’n 4 uur over, en een gangbare prijs daarvoor is 5 miljoen rupiah (€ 350) per boot per enkele reis.

Als je geen transfer hebt geregeld bij een homestay kun je bij aankomst in Waisai ook rondvragen of je kunt meevaren met een boot van een van de andere homestays, die in de buurt van je bestemming ligt. Tenslotte is een optie om een boot te charteren bij reisbureau Transwisata in Waisai.

De meeste duurdere resorts maken gebruik van een speedboot, en bieden naast transfer vanaf Waisai vaak ook aan om opgepikt te worden in Sorong.


Toegangsbewijs voor Raja Ampat (Marine Park Permit)

Toegangsbewijs Raja Ampat

Pasje van het toegangsbewijs voor Raja Ampat.

Voor een bezoek aan Raja Ampat heb je officieel een toegangsbewijs nodig, het Tariff to Support Environmental Services in Raja Ampat (voorheen genaamd Raja Ampat Marine Park Entry Permit). Het pasje kost 1 miljoen rupiah (€ 70) voor buitenlandse toeristen – de helft voor Indonesiërs – en is een jaar geldig vanaf de datum van aankoop. Kinderen onder 12 jaar hoeven niet te betalen. Het geld wordt gebruikt voor het beschermen van de beschermde natuurgebieden (o.a. koraal) van Raja Ampat, voor het ondersteunen van de lokale bevolking en voor economische ontwikkeling van het gebied.

Waar is het toegangsbewijs voor Raja Ampat te koop?

Er zijn drie officiële verkooppunten voor het toegangsbewijs voor Raja Ampat in Sorong en Waisai. Als je in Sorong haast hebt om de veerboot te halen kun je dus het toegangsbewijs kopen na aankomst in Waisai.

 • In Sorong: Raja Ampat Conservation & Tourism Information Center, een kantoortje langs de hoofdweg recht tegenover het vliegveld. Het centrum zat vroeger in het JE Meridien hotel 100 meter verder naar rechts, maar heeft nu dus een eigen kantoortje. Geopend van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00.
 • In Waisai (haven): het ticketloket van de veerboothaven van Waisai. Geopend van maandag tot donderdag van 8:00 tot 16:00, vrijdag van 8:00 tot 15:00. Daarnaast is het loket geopend voor een halfuurtje na de aankomst van elke veerboot (ook in het weekend).
 • In Waisai (centrum):een lokaal overheidskantoortje aan de Jalan Yos Sudarso.

Betaling moet in principe met contant geld in rupiah (zie meer over geldzaken in Raja Ampat bij ‘geldautomaten en betalen’ hieronder). Dollars worden ook geaccepteerd, maar tegen een slechte wisselkoers. Het is ook mogelijk om vooraf te betalen per bankoverschrijving, dan ligt het toegangsbewijs voor je klaar in Sorong. Neem daarvoor contact op met het Raja Ampat Conservation & Tourism Information Center via email: info.blud.uptdr4@gmail.com.

Naast de drie officiële verkooppunten bieden sommige resorts aan om het toegangsbewijs voor hun gasten te regelen en bij aankomst in Waisai te overhandigen. Koop het bewijs alleen bij de officiële verkooppunten of resorts en niet bij anderen die het aanbieden.

Reisbrief voor Papoea (surat jalan)

Voor het reizen naar Raja Ampat is geen surat jalan vereist. Voor reizen in de provincies Papoea en West-Papoea is een speciale toestemming/reisbrief nodig, door te registreren bij de politie in Jakarta of in een van de grote steden in het gebied (bijvoorbeeld Sorong, Manokwari of Jayapura). Voor Sorong en Raja Ampat is zo’n toestemming of registratie bij de politie niet vereist – het speciale toegangsbewijs voor Raja Ampat als hierboven beschreven is voldoende. Als je naar andere delen van Papoea of West-Papoea reist (bijvoorbeeld op het vasteland de stad Sorong verlaat) is de surat jalan logischerwijs wél nodig. Lees meer over de surat jalan op east-indonesia.info (in het Engels).


Geldautomaten en betalen in Raja Ampat

Bank BRI Waisai

Er is een geldautomaat van Bank BRI in Waisai, maar het is beter om genoeg contant geld mee te nemen (foto: StayRajaAmpat.com).

De meeste resorts en alle homestays accepteren alleen betaling met contant geld (in rupiah). In de hoofdplaats Waisai (het stadje bij de veerboothaven) is een Bank BRI met geldautomaat, maar houd er rekening mee dat niet alle Nederlandse bankpassen bij deze bank werken. Zie ook het artikel ‘Pinnen in Indonesië‘. Op de andere eilanden van Raja Ampat is sowieso geen bank of geldautomaat.

Het beste is het om genoeg contant geld (rupiah) mee te nemen naar Raja Ampat voor je hele verblijf. In Sorong zijn geldautomaten van alle grote Indonesische banken, ook op en rondom het vliegveld. Houd rekening met het maximum bedrag dat je per dag kunt opnemen. Bij de banken in Sorong kun je ook geld wisselen (dollars of euro’s), maar banken hebben beperkte openingstijden.


Beste reistijd naar Raja Ampat

Zonsondergang Raja Ampat.png

Vooral tijdens de regentijd is de zonsondergang vaak spectaculair.

De temperaturen zijn in Raja Ampat het hele jaar ongeveer hetzelfde, met gemiddeld 31 °C overdag en 25 °C ’s nachts. Terwijl het regenseizoen in het grootste deel van Indonesië (inclusief Java en Bali) ongeveer tussen november en maart is, is het regenseizoen in Raja Ampat van mei tot september. Echter, ook in de rest van het jaar komt regen voor, en ook tijdens het regenseizoen is het nog steeds grotendeels droog en zonnig. Gedurende het regenseizoen is de zee ruiger en zijn de golven hoger, waardoor vooral varen met kleine bootjes minder comfortabel is.

In principe kun je Raja Ampat het hele jaar door bezoeken. Ook tijdens het regenseizoen regent het nooit de hele dag, en de temperatuur blijft hetzelfde. Enkel als je van plan bent lange afstanden af te leggen met een klein bootje kun je de regentijd beter vermijden, omdat de reis door de hoge golven dan langer duurt en minder comfortabel is.


Overnachtingen in Raja Ampat

Homestay Raja Ampat

De meeste homestay-bungalows staan op het strand of op palen boven het zeewater.

De opties voor overnachten in Raja Ampat zijn enkele resorts en een groter aantal homestays. De resorts zijn de luxere en duurdere optie en vooral om te gaan duiken. Reken op prijzen van honderd tot honderden euro per persoon per nacht. De resorts hebben restaurants met een ruime keuze aan eten en drinken en 24 uur per dag elektriciteit.

Naast de resorts zijn er meer dan 70 homestays verspreid over de verschillende eilanden van Raja Ampat. De homestays verschillen in luxe, maar over het algemeen zijn de faciliteiten als volgt:

 • Badkamer: vaak een hurktoilet zonder stromend water. Om je te wassen is er een mandibak met (zee)water om water over je heen te scheppen.
 • Slapen: in de meeste gevallen een simpel bed of een matras op de vloer. In principe met een klamboe.
 • Elektriciteit: er is geen elektriciteitsnet. De meeste homestays hebben een dieselgenerator waarmee er ’s avonds een paar uur elektriciteit is voor verlichting en het opladen van mobiele telefoons en camera’s.
 • Telefoon en internet: het telefoonsignaal is beperkt in Raja Ampat. Het beste bereik is er met provider Telkomsel, vooral in Waisai en rond de dorpen. Via Telkomsel kun je op sommige plekken ook gebruik maken van mobiel internet: in Waisai is het internet langzaam en op andere plekken waar je verbinding kunt krijgen is het internet heel langzaam.
 • Eten: bij de meeste homestays zitten drie maaltijden per dag inbegrepen. Het is gewoonlijk ‘eten wat de pot schaft’, met vaak simpele maaltijden bestaande uit rijst, groente en verse vis of zeevruchten, met soms wat variatie van bijvoorbeeld ei, kip of tofoe.
 • Drinken: de meeste homestays bieden gratis mineraalwater, thee en koffie. In Waisai en sommige dorpjes zijn winkeltjes waar bijvoorbeeld cola of bier verkocht wordt. Omdat er meestal geen elektriciteit is zijn er bijna nergens gekoelde dranken.
 • Activiteiten: alle homestays bieden activiteiten aan zoals boottochtjes, snorkelen, wandelingen, etc. De meeste homestays hebben geen snorkelspullen voor gasten, dus die moet je zelf meenemen. Bij een paar homestays kun je ook duiken.

De prijzen van homestays liggen rond de 250.000 tot 450.000 rupiah, ongeveer € 17-32 per persoon per nacht. Dit is een stuk duurder dan voor onderkomens met vergelijkbare (beperkte) faciliteiten in de rest van Indonesië. Dit is omdat Raja Ampat erg afgelegen is, en alle benodigheden moeten over grote afstanden worden aangevoerd.

De website StayRajaAmpat.com is een bemiddelaar voor het boeken van de homestays in Raja Ampat. Omdat de homestay-eigenaren zelf meestal geen internet hebben kun je boeken via de website, en zij regelen de boeking dan via SMS met de homestay-eigenaar. Op de StayRajaAmpat-website staat ook nog veel meer praktische informatie over Raja Ampat en de homestays.

Lees ook…

De meeste reisgidsen voor Indonesië hebben veel detail over Java en Bali, en vaak ook nog wel Sumatra en Lombok, maar het oosten van Indonesië komt er vaak karig vanaf. Een gedetailleerde gids voor dit gebied is de Diving & Snorkeling Guide to Raja Ampat & Northeast Indonesia (laatste versie 2016, te koop op Bol.com).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s